İstanbul’da ‘evet’ Ankara’da ‘ret’

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’da ‘evet’ Ankara’da ‘ret’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2013 01:09

İstanbul’da CHP grubu ‘2014 seçimini kazanacaklarını savunarak’ Büyükşehir bütçesine ‘evet’ oyu verince gözler Başkent’e çevrildi. Ancak Ankara’da CHP grubu, Büyükşehir’in bütçesine ‘ret’ oyu verdi.

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP grubunun, “30 Mart 2014 yerel seçimlerinde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanacaklarını” iddia ederek ilk kez bütçeye evet oyu vermesinin ardından gözler Ankara’ya çevrildi. Önceki günkü Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde; Büyükşehir, ASKİ ve EGO’nun toplam 6 milyar 746 milyon 100 bin TL’lik bütçeleri, Meclis gündemine geldi. Bütçeler, CHP grubunun ret oyuna karşın oy çokluğu ile kabul edildi. Görüşme sonrası değerlendirme yapan CHP ve MHP grupları, Büyükşehir’in 2 milyar 337 milyon TL’lik borcunu eleştirdi.

4 AYLIK BAŞARI DİLEKLERİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi bütçe görüşmelerinde CHP grubu İstanbul Büyükşehir bütçesine ilk kez ‘evet’ oyu verdi. CHP grubunun ‘evet’ oyuyla İBB’nin 2014 yılı bütçesi oy birliği ile kabul edildi. CHP grubu ‘evet’ gerekçesini ise, “Çünkü bütçeyi üç ay kadar siz kullanacaksınız. Yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni biz kazanacağız ve bütçe bizim olacak” şeklinde açıkladı. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Yaşar Çatak ise, “Sayın Gökçek’in 4 aylık sürede başarılı çalışmalarını diliyor. Sonraki yaşamında da kendisine mutlu bir yaşam diliyoruz” diyerek yerel seçimlerde Gökçek’in tekrar başkan seçilemeyeceğini ima etti.

Haberin Devamı

HALK ‘YETER’ DİYECEK

Büyükşehir Belediyesi’nin ASKİ ve EGO ile birlikte toplamda 6 milyar 746 milyon 100 bin liralık bütçesi olduğunu hatırlatan Çatak, bu rakamın 12 bakanlığın bütçesinden daha büyük olduğunu söyledi. Geçmiş dönemde de aynı rakamda bütçeler kullanıldığını kaydeden Çatak, “20 yılı ele aldığımızda 12 bakanlığın performansını belediye icraatlerinde görebiliyor muyuz, mukayese yapmalıyız. Melih Gökçek, 20 yıldır Ankara’yı yönetemedi. Sayın başkana partisi ‘yola devam’ diyebilir Ankara halkı ‘artık yeter, yolun sonu’ diyecektir. Ankaralı bilime saygılı, katılımcı yeni bir başkan seçecektir” dedi.

BU BORÇ ÖDENMELİ

Milliyetçi Hareket Partisi adına söz alan Hayrettin Çetin, devlette devamlılığın esas olduğunu belirterek, “Başka dönemden kaldı diyerek bu kadar faiz borcu Ankaralının sırtına yüklendi. Bu borç bir an önce ödenmeli. Bu borçlanma 20 yıllık bir belediye yönetimi tarafından ödenmeliydi. Belediye elindeki taşınmazları satarak önemli bir gelir elde ediyor ama borçlarını ödeyemiyor. Demirkafes, Samanyolu ve Gökkuşağı rekreasyon alanı, Saray Spor Tesisleri amacına uygun kullanılmalıydı. Bunun yanı sıra Anka Park (Temapark), Ankara Bulvarı yolunun yapılması konusunda da belediye yönetimine destek veriyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

ATIL YATIRIM DEĞİL

AK Parti adına konuşan Meclis 2. Başkan Vekili Davut Erdem ise, Demirkafes, Saray Spor Tesisleri, Gökkuşağı ve Samanyolu rekreasyon alanlarının atıl yatırım olarak görülmemesi gerektiğini kaydederek şunları söyledi:
“Saray Spor Tesisleri 270 milyan TL’ye objektif değer tespiti yapılarak MİT’e devredildi. Demirkafes de 180 milyon TL’ye devredildi. Tercihte hata olabilir ama yanlıştan dönmek erdemdir. Büyükşehir’in borçları hep hatırlatılıyor. Fakat Büyükşehir’in borcu diğer büyükşehir belediyelerinin bütçelerine ve borçlarına oranlandığında düşük kalıyor. Büyükşehir’in bağlı kuruluşlarıyla birlikte 12 bakanlığın bütçesinden daha fazla bir bütçeye sahip olması 20 yıldır aynı belediye başkanının başarısıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!