Isıtırken kirletmiyor

Güncelleme Tarihi:

Isıtırken kirletmiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2013 00:00

Başkent’te özel bir okul, kurduğu ısı pompası sistemi ile ısıtma ve soğutma masraflarını ortadan kaldırdı. Yakıt kullanmayan okul, doğaya atık da bırakmıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de, “ısı pompası sistemini kullanan tek okul” olma özelliğini elinde bulunduran Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Okulları Özel Anadolu Meslek Lisesi (ANKÜ Meslek), yakıt masrafını ortadan kaldırdı.
İki yıl önce kurduğu ısı pompası sistemi sayesinde ısıtma ve soğutma ihtiyacını karşılayan okul, doğayı kirletmediği için de çevreci okul olma özelliği taşıyor. ANKÜ Meslek Müdürü Sami Nurtaç Turan, “Isı pompası, dışarıdan enerji verilmesi ile düşük sıcaklıktaki bir ortamdan aldığı ısıyı yüksek sıcaklıktaki ortama veren bir makine. Kışın ısıtma amacı ile kullanılan ısı pompası, yazın da soğutma için kullanılabiliyor” dedi. Sistemin detayları hakkında bilgi veren Turan, şunları söyledi:

22 KUYU KAZILDI

“Isı pompası, ülkemizde çok yaygın olmayan bir sistem. Okulumuzun bahçesinde 22 tane sondaj kuyusu kazdık. 100 ile 120 metre derinliğindeki bu kuyulardan, 9 bin metre uzunluğa sahip olan kapalı devre su boruları geçirdik. Toprağın sahip olduğu yaklaşık 12 derecelik ısı, borularda dönen suyu ısıtıyor.

Haberin Devamı

KLİMA GÖREVİ YAPIYOR

Toprağın altındaki bütün ısıyı toplayan sıcak su yine borularla, okulumuzun deposunda bulunan ve buzdolabı mantığıyla çalışan üç makineye ulaşıyor. Bu makineler sıcak suyu gazla sıkıştırarak, istenilen derecede su verebiliyor. Kış ayları boyunca toprağa soğuk su gönderen sistem yaz aylarında ise tam tersi çalışarak klima görevi üstleniyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!