İnternet AMATEM’in ilgi alanına girdi

Güncelleme Tarihi:

İnternet AMATEM’in ilgi alanına girdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2008 00:00

Ankara Numune Hastanesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Tedavi Merkezi (AMATEM) Şefi Doç. Dr. Nesrin Dilbaz, Türkiye’deki internet kullanıcılarının yüzde 1,98’i ile yüzde 3,5’inin internet bağımlısı olduğunu bildirdi. Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürü Doç. Dr. Ayşen Gürcan da, internet için ’dijital zehir’ tanımlaması yaptı.

Ankara Numune Hastanesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Tedavi Merkezi (AMATEM) Şefi Doç. Dr. Nesrin Dilbaz, TBMM Sağlık Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda, "Elektronik Bağımlılık ile Elektronik Bağımlılıkla Mücadele ve Önlemleri" konulu bir sunum yaptı. Bilgisayar ve internet kullanımının, yaşamda önemli kolaylıklar sağladığını dile getiren Dilbaz, ancak bilgi akışını hızlandıran, iletişimi kolaylaştıran sanal alemin, yeni psikolojik, sağlık ve sosyal sorunlarını da beraberinde getirdiğini söyledi. Dilbaz, Türkiye’de ailelerin çocuklarına derslerine yardımcı olması için bilgisayar aldığını, ancak çocukların bilgisayar ve interneti daha çok oyun aracı olarak kullandığına işaret ederek, şöyle dedi:

Negatif sonuçlar

"Özellikle okul çağındaki gençlerde oldukça sık görülen internet kullanımının, gençlerin psikolojik ve bedensel gelişimlerini, sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkileyerek hem akademik hem de kişisel gelişmelerinde negatif sonuçlara neden olduğu görüldü. Yapılan bilimsel çalışmalarda, toplam kullanıcıların yüzde 1,98-3,5’i internet bağımlısı. İnternet bağımlılığı açısından risk olabilecek kullanıcıların oranı ise yüzde 8,6 ile yüzde 18,4. İnternet bağımlılığı her yaşta ve her cinste görülebilir. Ancak erkeklerde kızlardan 2-3 kat daha fazla. En büyük risk grubu ise 12-18 yaş arasındaki ergenlerdir."

Dilbaz, uzun süre bilgisayar kullanan kişilerde boyun tutulması, el bileği sendromu, uyku saatlerinde azalma, gözlerde yorulma, aile ilişkilerinde aksama ve verim azlığı gibi sorunlar görüldüğünü bildirdi.

İnternet bağımlılığı sorunun çözümü için çok yönlü yaklaşım gerektiğini belirten Dilbaz, "Çocuklarımızın internet kullanımı ile diğer etkinlikler arasında sağlıklı bir denge kurmasına yardımcı olmanın yolları aranmalıdır. Bu konuda okul ile aileler işbirliği yapmalı. İnternet kafeler denetlenmeli" diye konuştu.

Dijital zehir

DOÇ. Dr. Ayşen Gürcan, internet kullanımının neden olduğu sorunlar hakkında da bilgi verdi. Gürcan, internetin, aile bireylerini birbirinden uzaklaştırdığını ve yüz yüze iletişimi azalttığını söyledi.

Araştırmaların, internet kullanıcılarının, tıpkı ilaç, alkol veya kumar gibi diğer bağımlılıklara benzeyen davranışları, internet kullanımı için de göstermeye başladığını ortaya koyduğunu anlatan Gürcan, internet bağımlılığını, "dijital zehir" olarak nitelendirdi.

Gürcan, özellikle bilgisayar oyunlarının çocuklarda şiddete yönelim, vicdan duygusunun körelmesi, depresyon, şişmanlık eğilimi gibi sorunlara da yol açtığını ifade etti. İnternetin zararlarından korunmak için bilişim suçları yasasının bir an önce hayata geçirilmesini isteyen Gürcan, Türkiye’de mutlaka yazılım değerlendirme enstitüsünün kurulması gerektiğini bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!