İnsanlar bu ayda melekleşiyor

Güncelleme Tarihi:

İnsanlar bu ayda melekleşiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2010 00:00

Ankara Hürriyet’e özel açıklamalarda bulunan Ankara Müftüsü Mustafa Hakkı Özer, on bir ayın sultanı ramazanı en iyi şekilde yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.

RAMAZANIN bin aydan daha hayırlı olduğuna dikkat çeken Ankara Müftüsü Mustafa Hakkı Özer, “Her yıl olduğu gibi bu ramazanda da vatandaşlarımıza çeşitli hizmetler sunuyoruz. Ramazanı en güzel şekliyle değerlendiriyoruz” dedi.
Bu yılın Kuran Yılı olması nedeniyle çeşitli camilerde Kuran geceleri düzenlediklerini söyleyen Özer, teravih namazından sonra ya da önce hafızların 10 dakika Kuran okuduğunu belirtti.
Hoşgörü ve yardımlaşma ayında bu sene üçüncüsünü gerçekleştirecekleri Cumhur Müezzinliği hizmetini de Ankaralılarla buluşturacaklarının altını çizen Özer, ilk uygulamanın bugün Kocatepe Cami’nde başlayacağını söyledi.
Her yıl olduğu gibi bu ramazanda da vatandaşı aydınlatmak ve faydalı olmak için hizmet verdiklerinin altını çizen Özer, şunları söyledi:

“Ramazan, İl Müftülüğü olarak en güzel şekliyle değerlendireceğimiz ve vatandaşımıza en faydalı olabileceğimiz bir ay. Bizim görevimiz dini yönden vatandaşları, toplumu aydınlatmaktır. Bunu sağlamak için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Bunlardan ilki vaaz programlarımız. Hem öğle hem yatsı namazlarında Kocatepe Camisi’nde naklen vaaz verilecek. Kocatepe Cami’nden yapılan vaazlar ise vaaz edilemeyen camilerde naklen yayınlanacak. Canlı vaaz diğer adıyla yüz yüze vaaz da denilen bu uygulamada genellikle büyük camiler tercih ediliyor.

Mukabeleye yoğun ilgi

Bir başka programımız ise, camilerde mukabele programı olacak. Yani Kuran-ı Kerim’i her gün bir cüz okumak suretiyle ramazan bitene kadar cematin önünde Kuran’ı hatmedip bitirme programı. Bunlar bütün camilerde cami görevlisi tarafından belirli saatlerde programlanmak üzere yapılacak. Bir de grup mukabelesi dediğimiz dört ya da beş hafız tarafından okunacak mukabele şekli var. Her ikisinde de bir cüz okunuyor. Ramazanın son günü Kuran tamamlanıyor ve hatim duasıyla birlikte bu mukabele programları tamamlanıp duası yapılmış oluyor. Bu sene hemen hemen her camide bu program uygulanacak.

Bu programlarda insanlar Kuran’ı okumayı bilmeseler bile dinleyerek büyük bir huzura kavuşuyor.
Bu sene üçüncüsünü gerçekleştireceğimiz Cumhur Müezzinliği’de ramazan programlarımızın içinde yer alıyor. Son derece önemli bir paylaşım olan Cumhur Müezzinliği, biri imam olmak üzere 17 arkadaşımız tarafından icra edilecek. Genellikle İstanbul’da yapılan ve nesilden nesile bu günlere kadar gelen en önemli geleneklerden biri olan Cumhur Müezzinliği, ilk olarak 28 Ağustos’ta Kocatepe Cami’nde başlayacak ve 2 Eylül’de Maltepe Camisi’nde sona erecek.

Ramazan diğer aylardan çok farklı bir ay

Müezzinlik programımız kapsamında, imam teravih namazını kıldıracak ve namaz arasında dörder rekatta bir de ilahi okunacak. Bunun yanında hatimle teravi kıldırılacak camilerimiz olacak. Bunların başında Hacı Bayram Camisi geliyor. Namaz içinde her gün bir cüz okunacak.
Ramazan ayı diğer aylardan farklı bir aydır. Kuran’ı Kerim bu ayda inmeye başlamıştır.
Kadir Gecesi’nde inmeye başladığı için de Kuran ayıdır. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’nde edilen duaların hepsi kabul olur. Bin ay yani uzun bir insan ömrüne tekabül eden hayır gecesinde bütün yükünüzden, sıkıntılarınızdan kurtulmak için dua edin.
Peygamberimiz, ‘Bir kimse inanarak, tövbe ederek Kadir Gecesi’ni ibadetle geçirirse, onun geçmiş günahları affedilir’ diyor. Ramazan ayının içine denk gelen Kadir Gecesi’nde, gökten rahmet yağar.
Günlerin sıcak geçmesine rağmen çoğu insan oruç tutuyor. Dayanmayı ve sabretmeyi öğrendiğimiz bu ayın önemini anlamalıyız.
İnsanlar ramazan ayında melekleşiyor. Melekler yemek yemez, su içmez ve kötülük yapmazlar. Oruçlu insanlarda yemek yemez, su içmez ve isteseler bile kötülük yapamazlar.

Yoksul daha fazla düşünülüyor

Kötülüğü düşündüğü anda aklına oruçlu olduğu geliyor ve şerden kaçınıyor.
Yine bu ayda insanlar yoksulu daha fazla düşünüyor ve onlara daha fazla kol kanat geriyor. Fitresini, zekatını eksik etmiyor. Bunları yapamasa yoksulun evine bir tabak yemek yemek götürerek onu da mutlu ediyor.
Son olarak ramazanda suç oranlarında ciddi düşüşler meydana geliyor. İbadet ve kabahat aynı anda olmaz. Bu nedenle de ramazan ayında insan ilişkileri daha iyi duruma geliyor.”

Sabrın mükafatı Ramazan Bayramı

İNSANLARIN bu günleri fırsat bilerek daha fazla ibadet etmesi gerektiğini vurgulayan Özer, “Yalandan, boş konuşmalardan, tartışmalardan ve günahlardan kaçınmalı. Ramazan ayının manevi havası doyasıya yaşanmalı. Havalar çok sıcak ve gündüzlerin çok uzun olmasından dolayı insanlarımız oruç tutmakta zorlandıklarını ifade ediyor. Ancak zoru başarmak Allah katında da mükafatlandırılacaktır. Ben şimdiden zoru başaran insanların ramazan bayramlarını kutluyorum” diye konuştu.

Şer’den kaçının

İNSANLARIN sıcak yaz günlerinde oldukça zorlandıklarını söyleyen Özer, gündüzlerin çok uzun olduğunu, insanların zorlanabileceğini ancak her zorluğun bir mükafatı olduğunu hatırlatarak, “Bu ayların her günü için insanlar mutluluk duymalı. İnsanlar, gıybet etmek, yalan söylemek, başkalarıyla alay etmek, dedikodu yapmak gibi ne kadar büyük günah ve şer varsa kaçınmalı” dedi.

Kazan’da ramazan yardımlaşması

KAZAN Belediyesi ilçedeki kent meydanında kurduğu iftar çadırında her akşam iftar yemeği veriyor.
Kazan’da geçen yıl Ankara Büyükşehir Belediyesi ve hayırseverlerce kurulan çadırlarda 350 kişiye iftar yemeği verildiğini bildiren yetkililer, bu yıl sayının ramazanın sonuna kadar artabileceğini bildirdi.
Ayrıca belediye tarafından ilçedeki çeşitli fabrika ve tesislerin de desteğiyle yoksul vatandaşlara yaklaşık 3 bin adet yardım paketi dağıtılıyor.

Üç beyazdan uzak durun

UZMANLAR, ramazan ayında ortaya çıkan sağlık sorunlarıyla ilgili olarak uyarılarda bulundu. Uzun süreli aç kalmaya bağlı olarak mide yakınmaları, halsizlik, hazımsızlık ve aşırı kilo alma gibi sorunların baş gösterdiğini belirten uzmanlar, ramazan ayında da üç beyazdan uzak durulması gerektiğine dikkat çekiyor. Uzmanlar ramazan sofrasında kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olmayacak, uzun sürede sindirilecek, uzun süre tokluk hissi verecek besinlerin tercih edilmesi gerektiğini belirterek, enerjiyi arttırmak için fındık, ceviz, badem gibi besinlerin tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!