İmkân ve fırsat hayata kazandırır

Güncelleme Tarihi:

İmkân ve fırsat hayata kazandırır
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2022 15:12

Serebral palsili olarak dünyaya gelen 45 yaşındaki Turgay Karakaş, gökyüzüne duyduğu sevdayla Türkiye’nin ilk uzay mühendisi oldu. Karakaş, ‘6 Ekim Dünya Serebral Palsi Günü’ mesajında “Ben yılmadan çalışarak başardıysam serebral palsili çocuklarımıza da imkân tanınsın” diyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin ilk uzay mühendisi olan ve yaklaşık 1.5 yıl önce Serebral Palsili Çocuklar Derneği (SERÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı seçilen Turgay Karakaş, ‘Engelli Çocuk Puseti’ adlı projeyi ve çalışmalarını Hürriyet Ankara’ya anlattı. Karakaş, ‘6 Ekim Dünya Serebral Palsi Günü’ için verdiği mesajında, “Serebral palsili bireyler olarak bize ‘balık verin’ demiyoruz. Bize balık tutmayı öğretin ki biz hayatımıza devam edebilelim. Özellikle serebral palsili çocuklara da Turgay ağabeyleri olarak örnek olmak istiyorum. Ben yılmadan çalışarak Uzay Mühendisi olmayı başardıysam, onlar da dilediği başarıyı elde edebilir. Yeter ki bu serebral palsili çocuklarımıza imkân tanınsın” diye konuştu.Altı yaşına kadar konuşup yürüyemeyen Karakaş, ilkokul öğretmeni anne ve babasının desteğiyle önce yürümeye, sonra da konuşmaya başlıyor. Beş yaşında kendisine ‘zihinsel engelli’ teşhisi konulan ancak bir yıl sonra ‘üstün zekâlı’ denilen Karakaş, başarılarla dolu bir eğitim hayatı geçiriyor.

Haberin Devamı

İmkân ve fırsat hayata kazandırır

ÜNİVERSİTE SINAVINDA 25’İNCİ OLDU

“Hayat felsefemi başarı üzerine kurdum” diyen Karakaş, “Küçük yaşlarda dengemi sağlayıp gökyüzüne baktığımda, yıldızlara hayran oldum ve o gün uzay ile ilgili bir meslek edinmeye karar verdim. Ortaokulda Türkçe öğretmenimin bana karşı olumsuz tutumu nedeniyle Türkçe dersinden ziyade matematiğe ağırlık vermeye başladım ve üniversite sınavında hiç Türkçe sorusu çözmeden Türkiye 25’incisi oldum” dedi.

İmkân ve fırsat hayata kazandırır

TÜRKİYE’NİN İLK UZAY MÜHENDİSİ

Karakaş, sınavdan sonra tek tercihle Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nü kazandığını belirterek, hayatındaki dönüşümü şu sözlerle anlattı: “Üniversiteyi kazandıktan sonra mühendislik derslerini de tamamlayarak Türkiye’nin ilk Uzay Mühendisi oldum. Matematik, Fizik ve Kimya olmak üzere üç alanda yan dal yapan Türkiye’deki tek kişiyim. Şu an TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nde (SAGE) Uzay Mühendisi olarak çalışıyorum. Evliyim ve Miray (ay gibi parlak) adında bir kızım var.”

Haberin Devamı

SEREBRAL PALSİ BİR HASTALIK DEĞİL’

Serebral palsiyi, ‘kaslarda yaşanan bir durum’ olarak tanımlayan Karakaş, “Beynin bir bölümü oksijensiz kalıyor ve beyin felci yaşanıyor. Beynin hangi bölümü etkilendiyse o noktada sorun yaşanıyor. Serebral palsili biri hiç konuşamayıp yürüyemezken bir başka kişi, sadece kolunu oynatamıyor. Yani bu süreç bir hastalık değil aslında. Kaslarınızı ne kadar geliştirirseniz hayat fonksiyonlarınızı da o kadar kolaylaştırıyorsunuz. Ben matematikle ilgilenerek beyin kaslarımı geliştirdiğime inanıyorum. Zaten beynimizi çalıştırmanın yolu onu doğru bir şekilde kullanmaktan geçiyor” diye konuştu.

3 BİN ÇOCUĞA ULAŞIYORLAR

Turgay Karakaş, SERÇEV olarak yaklaşık 3 bin serebral palsili bireyin, hayatını kolaylaştırmak için çalıştıklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Sağlık, eğitim ve teknoloji alanında yaptığımız çalışmalarla serebral palsili bireylerin hayatlarını daha konforlu hale getirmeye çalışıyoruz. Özellikle teknoloji alanında yerli ve milli imkânlarla geliştirme hayalimiz olan ‘engelli çocuk puseti’ adlı projeyi de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ankara Kalkınma Ajansı, TÜBİTAK ve SERÇEV iş birliği ile hazırladık. Diğer yandan 2002’de kurulmuş bir dernek olan SERÇEV’in Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteğiyle kurduğu iki okulu var. Biri Gökkuşağı İlköğretim Okulu, diğeri de SERÇEV Engelsiz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. Keçiören’de ikinci Gökkuşağı İlköğretim Okulu’muzun kurulma hazırlığı var. Bundan sonraki süreçte de serebral palsili bireyler için bir üniversite oluşturalabilmeyi istiyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!