İkramda ipin ucunu kaçırmayın

Güncelleme Tarihi:

İkramda ipin ucunu kaçırmayın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2007 00:00

Bir aylık orucun ardından Ramazan Bayramı’nda kurulan sofralardaki tatlıların zenginliği ipin ucunun kaçmasına neden olurken uzmanlar, "Bayramda sağlık sorunları yaşamayıp bayramı şeker tadında geçirmek istiyorsak, beslenmemize dikkat etmeli, doğru seçimler yapmalı, ikramlarda ipin ucunu kaçırmamalıyız" diyor.

MESA Hastanesi’nden Diyetisyen Çiğdem Bölük Öngüner, Ramazan süresince yavaşlayan metabolizmanın ardından Ramazan bayramında birden yenilen tatlıların sindirim sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Ayrıca bireylerde tansiyon yükseklikleri, uyku bozuklukları ve kan şekeri regülasyonundada sağlık sorunlarının da ortaya çıkabildiğine kaydeden Öngönür, "Bayramda sağlık sorunları yaşamayıp Bayramı şeker tadında geçirmek istiyorsak, beslenmemize dikkat etmeli, doğru seçimler yapmalı, ikramlarda ipin ucunu kaçırmamalıyız" dedi. Öngüner, tatlıda aşırıya kaçmamak için şu önerilerde bulundu:

"Bayram sabahında güne besleyici ama hafif bir kahvaltı ile başlamalıyız. Besin ve protein değeri yüksek az yağlı peynir, yesillik, domates, zeytin, tam tahıl ekmekleri ve çay uygun bir kahvaltı seçeneği olacaktır. Bayram teleşı nedeniyle öğünler atlanmamalı, günde 4-5 oğün yenilmeli.

Özellikle bayram ziyaretlerinde ikram edilen şeker, çikolata ve hamur işi tatlıları çok dikkatli tüketilmeli, çok yoğun miktarda enerji içerdiklerinden yenilen miktarı göz önüne alınmalıdır. Küçük porsiyonlar tercih edilmelidir. Kafeinli ve gazlı içeceklerin tüketimine dikkat edilmelidir. Bayramda mide ve bağırsak bozuklukları gibi şikáyetlere neden olmaması için, bilinçsizce çikolata ve tatlı tüketiminden kaçınılmalıdır.

Oluşabilecek kabızlığa karşı lif oranı yüksek gıdaları (kuru baklagiller, taze sebze ve meyveler) tüketimi ihmal edilmemelidir.

Ramazan bayramı, alkol alışkanlığı olup da ramazan boyunca alkol almamışlar için tehlikeli olabilir. Bayramda alkol tüketimi kontrol altına alınmalıdır. Alkol oranı yüksek rakı, votka, cin gibi içkiler yerine şampanya, şarap gibi içkiler tercih edilmesi de faydalı olur. Ramazan aylarında su tüketiminin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen su kaybının yerine konulabilmesi için su ve sulu gıdaların tüketimine önem verilmelidir."

Şeker bayramında şeker uyarıları

ANKARA İl Tarım Müdürü Mustafa İslamoğlu, yaklaşan ramazan bayramının vazgeçilmezi olan çikolata, şeker ve lokum alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda tüketicilere önerilerde bulundu.

Şeker ve şekerli ürünlerin dışındaki katkı maddeli mamüllerin tüketilmemesi gerektiğini ifade eden İslamoğlu, şeker ve lokum alırken dikkat edilecek hususları şöyle sıraladı:

"Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan üretim izni alan ürünleri satın alın, aşırı sıcağa maruz kalmış ve beyazlamış ürünlerden kaçının, mamülün üretim ve son kullanma tarihini kontrol edin, sokakta ve açık ortamda satılan şekerlerden uzak durun, ürün ambalajının düzgün olmasına dikkat edin.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Kaliteli ve taze lokum, üzerine baskı uygulandığında yayılmaz ve baskı kaltığında eski halini alır.

Elle iki kenarından çekildiğinde lastik gibi uzamaması ve ele yapışmaması lokumların taze olduğunu gösterir.

ANFA’da sıcak iftar

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi’ne bağlı ANFA Genel Müdürlüğü, gazeteciler için bir iftar yemeği düzenledi. Altınpark Belediyeevi Park Restoran’da gerçekleştirilen yemekte konuşma yapan ANFA Genel Müdürü Ferhat Ertürk, Ramazan ayı içerisinde basın mensuplarıyla oruç açmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Ertürk, oldukça sıcak bir atmosferde geçen iftar yemeğine katılımları için basın mensuplarına teşekkür etti.

Yaşlılara iftarda Çin yemeği

ÇİN Seddi Çin Lokantası yaşlılar için özel bir iftar yemeği düzenledi.

Süleyman Demirel Huzurevi’nden 15 yaşlının katıldığı yemekte yaşlılara mısırlı çorba, çin böreği, çin salatası, bademli tavuk ve çin makarnası ikram edildi. Lokanta Müdürü Murtaza Dikmen, her ramazan, yaşlıları çağırıp iftar verdiklerini belirtti. Huzurevi sakini yaşlılar ise yemeklerin lezzetli olduğunu, ancak Türk yemeklerinin yerini tutamayacağını söyledi.Cengizhan ÇATAL

Sakal-ı şerif ziyarete açıldı

BEYPAZARI’nda Sultan Alaaddin Camisi’nde bulunan Sakal-ı Şerif, ziyarete açıldı.

Beypazarı Müftülüğü, ilçedeki tarihi Sultan Aladdin Camisi’nde bulunan Sakal-ı Şerif’i, Kadir Gecesi nedeniyle önceki gün öğle namazının ardından ziyarete açtı.

Dualarla ziyarete açılan sedef kaplamalı sanduka içinde muhafaza edilen Sakal-ı Şerif’i ziyaret etmek için, çok sayıda vatandaş camiye geldi. Sakal-ı Şerif’i görmek isteyenler arasında izdiham yaşanmaması için, vatandaşlar camiye sırayla alındı. Kadınlar, Sakal-ı Şerif’i caminin mahfilinden görme imkanı elde ettiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!