Huzurlu tatil için basit önlemler alın

Güncelleme Tarihi:

Huzurlu tatil için basit önlemler alın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2007 00:00

Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Gonca Yılmaz, çocukları ile tatile gidecek ailelere çeşitli tavsiyelerde bulundu. Yılmaz, "Araç içindeki en güvenilir bölge arka koltuğun orta kısmı.

Bebek koltukları, önünde hava yastığı olan araç koltuklarına yerleştirilmemeli." dedi.

KEÇİÖREN Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Gonca Yılmaz, bebek koltuklarının, hava yastığı olan araç koltuklarına yerleştirilmemesi gerektiğini belirterek, "Kaza esnasında şişen hava yastığı bebeğe zarar verebilir" dedi.

Yılmaz yaptığı açıklamada, bebek ve çocuklu ailelerin, alacakları basit önlemlerle rahat ve sorunsuz tatil geçirebileceklerini söyledi.

Yolculuğa kendi araçlarıyla çıkan ailelerin, alacakları basit önlemlerle, bebek ve çocuklarının, olası bir kazadan az zarar görmesini sağlayabilecekleri uyarısında bulunan Yılmaz, yaralanmaların büyük kısmının yanlış koruma sisteminden kaynaklandığını kaydetti.

Yılmaz, bebek ve çocuklar için araçtaki en tehlikeli bölgenin erişkin kucağı olduğuna dikkati çekerek, "Bebek ve çocuklar, erişkinin kucağında ya da dizinde yeterince korunamayacağı için herhangi bir tehlike anında araçtan mermi çekirdeği gibi fırlayabilir ya da yetişkinin ağırlığı ile ezilebilir" dedi.

EN GÜVENLİ BÖLGE

Araç içindeki en güvenilir bölgenin arka koltuğun orta kısmı olduğunu belirten Yılmaz, bebek koltuklarının, önünde hava yastığı olan araç koltuklarına yerleştirilmemesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, kaza esnasında şişen hava yastığının bebeğe zarar verebileceğini, çocuğun araç içinde tek başına korumasız olarak da bırakılmaması gerektiğini belirtti.

Bebek ve çocukların, sıcak havalarda arabada bırakılmasının da çok tehlikeli olduğuna dikkati çeken Yılmaz, bu durumun ölümle sonuçlanabileceğini bildirdi.

Yılmaz, ailelere seyahate çıkmadan önce otomobillerini detaylı şekilde temizletmelerini ve klimasını kontrol ettirmelerini önererek, çocukların sağlığı için toz tutmayan paspasların tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Güneşe dikkat

GONCA Yılmaz, bebek ve çocukların günde 15 dakikadan az olmamak kaydıyla, güneş ışığıyla temas etmesi gerektiğini ifade ederek, "Bütün hamile kadınlar, bebekler ve çocuklar, öğle saatleri dışında güneşe çıkmalı" diye konuştu. Güneşin, bebek ve çocukların gelişimi için çok yararlı olduğunu belirten Yılmaz, şunları söyledi: "Ancak uzun süreli güneşte kalmanın, halk arasında ’güneş çarpması’ diye nitelendirilen durumlara ve cilt kanserine yol açabileceği göz ardı edilmemeli. Bu nedenle, bebek ve çocuklar, kademeli olarak 10-15-30 dakika güneşlendirilmeli ve mutlaka yüksek faktörlü koruyucu krem kullanılmalı.

Bebek ve çocukların güneşlendirilmesi sırasında başlarında mutlaka şapka olmalı ve güneş ışığından yarar sağlanması için kol bacakların çıplak kalmalı."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!