Hermes heykelinin tay tay durma günü

Güncelleme Tarihi:

Hermes heykelinin tay tay durma günü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2007 00:00

Roma Hamamında bulunan ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde restorasyonu yapılan Hermes heykelinin tüm parçaları bir araya getirildi. Kopan bacaklar ile gövde vinç yardımı ile birleştirildi. Müze müdürü Denizli, "Biz küçükken çocuklar emeklemekten ayağa kalkmaya başladığı döneme ’tay tay durma’ denirdi. Bugün de Hermes heykelinin ’tay tay durma’ günü" dedi.

ROMA Hamamı’nda bulunan ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde restorasyonu yapılan Hermes helkelinin tüm parçaları bir araya getirildi, kopan bacaklar ile gövde vinç yardımı ile birleştirildi.

Roma Hamamı’nda bulunan Hermes Heykeli’nin kopan parçaları birleştirilen ve restorasyonunu yapan Anadolu Medeniyetleri Müzesi çalışanları, heykelin birleştirilmesinin en önemli aşamasını tamamladı. 2,40 metre boyundaki heykelin gövde ve bacakları vinç yardımı ile bir araya getirildi ve heykel son halini aldı.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Hikmet Denizli, çocukların emeklemekten ayağa kalkmaya başladığı döneme "tay tay durma" denildiğini belirterek, bugün de Hermes heykelinin "tay tay durma günü" olduğunu söyledi.

Heykelin Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin Ankara ve Klasik Seksiyonu’nun ortasında sergileneceğini anlatan Denizli, heykel çok uzun olduğu için, konulacağı yerin tavanını kubbe biçiminde değiştirdiklerini kaydetti.

ÇOK HEYECAN VERİCİYDİ

Roma Hamamı’nda yapılacak çok iş olduğunu ve bunun için projeler hazırlandığını dile getiren Denizli, hamamda yapılan kazının kış aylarında zarar görmemesi için üstüne geçici çadır yapılacağını bildirdi.

Roma Hamamı kazı ekibinden Arkeolog Aynur Talaakar da Hermes heykelini ilk buldukları zamanki duygularını aktarırken, "Roma Hamamı’ndan böyle bir şey çıkacağını hiç tahmin etmiyorduk. Bulduğumuz an çok heyecan vericiydi" dedi.

Müze çalışanlarından Konservatör-Restoratör İlknur Eryıldırım ise, heykel getirildiğinde önce yüzey temizliğini yaptıklarını, ardından birleştirme yerlerinin matkapla delindiğini, çelik ve fiberglass çubuk ile parçaların birleştirildiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!