Her an takip uykuda soygun

Güncelleme Tarihi:

Her an takip uykuda soygun
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2021 23:41

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, bilgisi olmadan banka ve kredi kartları üzerinden işlem yapılarak dolandırılan mağdurların şikâyeti üzerine başlattığı soruşturmalarda, yeni tip dolandırıcılık deşifre edildi.

Haberin Devamı

Soruşturmayı yürüten bilişim savcıları, zararlı yazılımlar ile mağdurların tüm bilgilerini ele geçiren şüphelilerin organize bir şekilde çalıştıklarını, bilgisayar kamerasından hedefteki mağduru evinin içinde anbean takip ederek, uyuduktan sonra hesabındaki paraları boşalttıklarını tespit etti. Türkiye genelinde binlerce kişinin bu şekilde mağdur edildiği belirlendi. Emniyet müdürü A.A.'nın da aralarında bulunduğu onlarca kişinin dolandırılmasıyla ilgili, liderliğini Batuhan M.'nin yaptığı 20 kişi hakkında dava açıldı.

ZARARLI YAZILIM GÖNDERİYORLAR

Dolandırıcılar özellikle, COVID-19 sonrası dijital alışveriş alışkanlığının yaygınlaşmasını fırsat bilerek, kurbanlarını bu alandan seçiyor. Şebeke üyeleri, belirledikleri kurbanın cep telefonu ya da bilgisayarına program güncellemesi adı altında zararlı yazılım gönderiliyor. Hiçbir şeyin farkında olmayan kişiler ise güncelleme yaptığını sanarak bütün bilgilerini istenildiği şekilde giriyor. Bunun için kullanılan zararlı yazılımın en bilineni ise 'Truva atı' olarak adlandırılan virüs programı. Bu virüs, kötü amaçlı yazılımları cihaza yükleyerek, dolandırıcılara bir kişinin kendi bilgisayar ya da cep telefonu üzerinden yapabileceği bütün işlemleri yapma yetkisi veriyor. Bir kişinin e-Devlet şifresi dahil mobil bankacılık sistemine girdikleri tüm bilgileri ele geçiren dolandırıcılar, kurbanların banka hesaplarını boşaltıyor.

Her an takip uykuda soygun


ATICILAR SAHACILAR ATM’CİLER

Haberin Devamı

İşi organize eden tepedeki kişilere 'Atıcılar' deniliyor. Bu kişiler plazalarda kiraladıkları ofislerden dışarı çıkmıyor. Kurdukları sistemle belirledikleri kurbanların cep telefonu ve bilgisayarlarına zararlı yazılımlar göndererek bilgilerini ele geçiriyor. Hedefteki kişileri gerekirse bilgisayardaki kamera sayesinde izliyorlar. İzledikleri kişi uyuduktan sonra mobil bankacılık uygulamasıyla hesaplarındaki parayı boşaltıyorlar. Talimat vererek, kredi bile çekiyorlar. 'Sahacılar' adı verilen çete üyeleri ise, genellikle kahvehane ve benzeri yerlerde tanıştıkları kişilere, komisyon karşılığında, yasa dışı bahis sitelerinde kazandıkları paraları aktarmak için telefon ve banka hesaplarını istiyor. Bu kişilere kendilerine bir zarar gelmeyeceği, hesaba aktardıkları para oranında çalışmadan para kazanma vaadiyle farklı bankalardan hesap açtırıyorlar. 'Sahacılar' bu yöntemler aldıkları telefon numaraları ve banka hesaplarının bilgilerini 'Atıcılar'a veriyor. Onlar da boşalttıkları hesaplardaki paraları bu hesaplara aktarıyor. 'ATM'ciler' adı verilen şebeke üyeleri ise 'Sahacılar'dan aldıkları bankamatik kartları ile bu paraları çekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!