Hem kayıyor hem çöküyor

Güncelleme Tarihi:

Hem kayıyor hem çöküyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2012 00:00

Ulucanlar’da bir caminin avlusunda devam eden inşaat çalışması sırasında istinat duvarında meydana gelen göçük sonucu Engin Turan isimli işçi hayatını kaybetti. Meslek odaları ölümlü iş kazalarının, “rekor kırma hevesi” ve “ihmal”den kaynaklandığını iddia etti.

Haberin Devamı

BAŞKENT’te son yıllarda kentin yakasını bir türlü bırakmayan “heyelan” ve “göçük” olaylarına bir yenisi daha eklendi. Akpınar’da heyelan, metro çalışmalarında ise meydana gelen göçük olaylarının tartışmaları devam ederken, önceki gün akşam saatlerinde Ulucanlar’daki bir caminin inşaat alanı ve istinat duvarı çöktü. İki işçinin enkaz altında kaldığı olayda işçilerden Güven Kızılöz, arkadaşları ve çevredeki vatandaşlar tarafından kurtarılarak hastaneye kaldırıldı.

Kurtarma sırasında ikinci göçük

Olay yerine gelen itfaiye ekipleri ise göçük altında kalan diğer işçi Engin Turan’ı kurtarma çalışmalarına başladı. Çalışmanın devam ettiği esnada, istinat duvarının bir bölümü daha çöktü. İki itfaiye erinin hafif şekilde yaralandığı ikinci göçük olayının ardından Başkent İtfaiyesi, Engin Turan’ın cansız bedenini olaydan bir saat sonra enkaz altından çıkardı. Başta işçi arkadaşları olmak üzere olay yerinde hayatını kaybeden Engin Turan’ın ailesini yasa boğan göçükle ilgili savcılık soruşturma başlattı. Adli Tıp Kurumu’nda yapılan otopsi işleminin ardından ailesine teslim edilen Turan’ın cenazesi, dün Etimesgut Cimşir Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Haberin Devamı

Rekor kırma hevesi

Ankara Hürriyet, son bir yıldır Başkent’in en önemli gündem konularından biri haline gelin “hayelan” ve “göçük” olaylarını, meslek odalarına sordu. Türkiye’de son 10 yılda meydana gelen iş kazaları sonucu hayatını kaybeden kişi sayısının 12 bine ulaştığına dikkat çeken İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Selim Tulumtaş, “İnşaat çalışmalarında tekniğe uymak lazım. Ancak günümüzde işin bir an evvel bitirilmesi yönünde baskı var. Yönetimdekiler rekor kırma hevesiyle işi en kısa sürede bitirmeye çalışıyor. Bu da acı kayıplar olarak bizlere geri dönüyor” diye konuştu.

İhmalden kaynaklanıyor

Başkent’te yapımı süren inşaat çalışmalarında önlem alma ve denetim konularında büyük sıkıntıların olduğuna dikkat çeken Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Orhan Sarıaltun ise şunları söyledi: “Yolda yürüyen bir insan, yerin çökmesi sonucu hayatını kaybedebiliyorsa bunun üzerinde oturup düşünmek gerekir. İstinat duvarı kayması sonucu meydana gelen göçükler de en çok yaşadığımız olaylardan bir tanesi. Kent planlaması yapılırken metro çalışması gibi uzun zamana yayılan olaylarda, mutlaka belli bir dönemde sıkıntı yaşanıyor. Bu da ihmalden kaynaklanıyor.”

Haberin Devamı

Açılışı dün yapılacaktı

İNŞAATLARDA işçilik yaparak geçimini sağlayan Engin Turan’ın (23) hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan göçük, Ulucanlar’daki Cenabı Ahmet Paşa Camii’nin avlusundaki inşaat alanında meydana geldi. 545 yıllık Cenabı Ahmet Paşa Camii’nin restorasyonu Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce yaptırıldı. Cami, Ramazan’ın ilk günü olan dün Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da katılacağı bildirilen törenle açılacaktı. Ancak önceki gece meydana gelen olay nedeniyle açılış töreni iptal edildi. Avlu ve çevre düzenlemesi Altındağ Belediyesi’nce taşeron firmaya verilen caminin, açılış töreni için çalışmaların hızlandırıldığı iddia edildi.

Başkent’in yakın zaman yasları

Haberin Devamı

ANKARA Hürriyet ayrıca, son yıllarda Başkent’in yaşadığı talihsiz olayları araştırdı. Çok sayıda aileyi evsiz bırakan heyelan olayından, iş kazaları sonucu yaşanan can kayıplarının kaleme alındığı Başkent’in yakasını bırakmayan olaylar şöyle:

8 apartman 77 aile
* Akpınar Mahallesi’nde meydana gelen “heyelan” sonucu, 77 aileyi barındıran 8 apartman zarar gördü. Kayma riskinin halen devam ettiği bölgede, dairelerini boşaltması gereken bazı aileler oturmaya devam ediyor.

141 evde hasar
* Heyelan Akpınar’ın ardından Mamak ilçesi Cengiz Topel Mahallesi’ni vurdu. Toplam 141 evde hasar tespit edilen olayda can kaybı yaşanmadı. Mamak Belediyesi kısa sürede gecekonduların tahliye işlemini gerçekleştirerek sorunu çözdü.

Haberin Devamı

Sincan’da derin çatlak
* İlk kez Ankara Hürriyet’in duyurduğu bir olay da Sincan’da meydana geldi. Osmanlı Mahallesi’nde bulunan Doğankent Sitesi binalarında derin çatlaklar oluştu. Sincan Belediyesi, toplam 5 bloktan oluşan 50 daire için tahliye kararı aldı.

TBMM’de can verdi
* TBMM’nin atık su gideri çalışmasını yürüten şirketin üç işçisinden Nadir Kekilli, geçtiğimiz ay meydana gelen toprak kayması sonucu göçük altında kalarak hayatını kaybetti. Kekilli’nin toprak altında kaldığı saatlerde olay yerinin 100 metre ilerisinde bulunan TBMM Genel Kurul Salonu’nda milletvekilleri İş Güvenliği Yasası’nı görüşüyordu.

Kaldırımdan ölüme düştü
* Eskişehir Yolu üzerinde devam eden metro çalışmalarının hemen yakınında, işe gitmek üzere yürüyen Kadir Sevim isimli vatandaş, kaldırımın çökmesi sonucu göçük altında kaldı. Sevim’in cansız bedeni, olay yerinden 700-800 metre uzaklıktan çıktı.

Haberin Devamı

Göçük eğitimi de vurdu
* Bir göçük olayı da Tandoğan-Keçiören metro yapım hattının çalışmaları sırasında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Fakültesi içinde meydana geldi. Olayın öğrencilerin tatilde olduğu dönemde yaşanması olası can kaybını önledi.

Metro paniği
* İnönü Bulvarı’nda Kadir Sevim’in hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan göçük olayı konuşulurken, Sincan metrosu GOP istasyonu inşaat alanının yakınındaki asfaltın çökmesi ilçede panik yarattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!