Heidi’nin keçileri Ankara’ya kaçtı

Güncelleme Tarihi:

Heidi’nin keçileri Ankara’ya kaçtı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2012 00:00

Çizgi film karakteri Heidi’nin Alp Dağları’nda otlatmaya çıkardığı Saanen keçileri ile Kilis keçisini çiftleştiren Ankara Üniversitesi, yılda 450 litre süt veren Akkeçi ırkını üretti.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, çizgi film karakteri Heidi’nin Alp Dağları’nda otlatmaya çıkardığı Saanen keçileri ile Anadolu Kilis keçisini çiftleştirdi.
“Akkeçi” adı verilen melez bir keçi türü ortaya çıkardıklarını anlatan Ziraat Fakültesi Dekanı Ahmet Çolak, fakülte içinde bir sürülerinin olduğunu söyledi. Akkeçi adını verdikleri türden, diğer keçilere göre daha fazla verim aldıklarını kaydeden Çolak, şunları söyledi:

ÇİFTÇİLER İÇİN FIRSAT

“Ağılda yetiştirilen bu ırkın, yıllık süt verimi 400-450 kiloyu bulabiliyor. Günlük 5 litre süt veren yerli bir ırkımız yok. Bu anlamda süt besiciliği yapan çiftçiler bu fırsatı kaçırmamalı. Çünkü Türkiye’nin geleceği açısından Akkeçi, çok önemli bir yer tutuyor.

YILLARCA DÜŞMAN OLDUK

Haberin Devamı

“Yıllar önce yapılan kampanyalarla keçiye düşman olduk. Ormancılar potansiyel tehlike olarak lanse etti keçiyi. Ama keçi sütünün, etinin faydası unutuldu. Anne sütüne en yakın süt keçi sütüdür. Diğer bir yandan keçi eti kolestrol açısından en faydalı ettir. Bütün bunlar dikkate alınmalı, vatandaş keçi eti ve sütüne yönlendirilmeli.”

AĞIL HAYVANCILIĞINA UYGUN

“Gölgeyi seven bu kaliteli ırk, ağıl hayvancılığına çok uygun” diyen Dekan Ahmet Çolak, “Ankara Üniversitesi’nin melezleyerek Türkiye’ye hediye ettiği kaliteli ırkı yetiştirmek ve besiciliğini yapmak isteyen herkese kapılarımız açık. Eğer üniversitemizden damızlık almak isterlerse biz bu konuda da yardımcı olacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!