Hava ambulansları geliyor

Güncelleme Tarihi:

Hava ambulansları geliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2006 00:00

"Patron Patrona"nın bu haftaki konuğu başarılı bir işkadını, Nuray Karalar. Nuray Karalar, "Benim Ankara ve Türkiye için şu anda üzerinde çalıştığım en önemli proje helikopter hava ambulans filosunun kurulması. Türkiye’de bu gerçekten sağlık sektöründe önemli bir eksiklik, alt yapı çalışmalarımız hızla devam ediyor" dedi.

İŞKADINI Nuray Karalar, "Şu anda üzerinde çalıştığım en önemli proje helikopter hava ambulans filosunun kurulması. Türkiye’de bu gerçekten sağlık sektöründe önemli bir eksiklik, alt yapı çalışmalarımız hızla devam ediyor" dedi. Karalar, TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak’ın sorularını şöyle yanıtladı:

Veli Sarıtoprak: "Patron patrona"nın bu haftaki konuğu başarılı bir işkadını. Nuray Karalar evli iki çocuk annesi. Son derece çalışkan ve üretken bir işkadını. Aynı zamanda sosyal bir insan. TÜSİAV, kadın girişimciler platformu başkanı, Ankara Genç İşadamları Derneği ve KAGİDER Kadın Girişimciler Derneğinin de aktif üyesi. Sayın Karalar sizi yıllardır tanıyorum. Başarılı bir işkadını ve mutlu bir ev hanımısınız. İki çocuk yetiştiriyorsunuz ve çok hareketli bir iş ve sosyal yaşamınız var. Bir ayağınız yurtdışında. Hem annelik, hem işkadınlığı, hem de liderlik yapıyorsunuz. Tüm bu çalışmalara ve faaliyetlere nasıl yetişebiliyorsunuz? Bu başarılarınızın sırrı veya bir formülü var mı?

Nuray Karalar: Yaptığım işi sevmem, kararlılığım, eşime ve çocuklarıma olan sevgim, zaman planlamasını iyi yapabilmem, beni iş hayatında başarılı kılan en büyük unsurlar. İş hayatımdaki başarının arka perdesinde, özel hayatımdaki huzur ve mutluluk var. Dostlarım ise her zaman yanımda. Kafam dinç olduğunda işimde çok fazla yaratıcı olduğuma inanıyorum. İşimde de ekibim, takım çalışması, benim için çok önemli. 18 yıllık iş hayatımda bu zamana kurduğum, ortağı olduğum tüm firmalar prestijli bir marka haline geldi, hala da yenileri markalaşma sürecinde. Kararlı ve azimli bir yapıya sahibim. Başarılı olacağıma inandığım bir konuda veya projede "yapacağım, başaracağım" demem benim için yeterli.

HUZUR-AZİM-SAĞLIK

Tam bir gelişimci ruhuna sahibim. Kalıcı eserleri bizler mühendis kafasıyla düşünüp ancak firmalarımızla gerçekleştirebiliyoruz. Başarılı eserler, girişimci ruhu taşıyan herkesi motive eder. İş, aile ve liderlik döngüsü içinde başarının anahtarı bence huzur, azim, sağlık diye düşünüyorum.

Sarıtoprak: Hangi iş konularında faaliyet gösteriyorsunuz?

Karalar: Ortağı olduğum firmaların hemen hepsi ileri teknoloji ağırlıklı savunma sanayi, özel ve kamu sektöründe başta haberleşme teknolojileri olmak üzere, ARGE ağırlıklı güvenlik, otomasyon projeleri üzerinde tasarım, üretim ve yazılım geliştirme yapıyoruz. Şu anda yönetimin yaptığım Global Teknik A.Ş., dünyada üreticisi çok az olan insansız araçlar konusunda, özellikle mini insansız hava araçları (mini UA), ciddi bir teknolojik altyapı ve know-how’a sahiptir. Bu teknolojinin transferini bizden talep eden yurtdışından birçok firma var.

Bu konuda başta Avrupa ülkeleri olmak üzere kontrat görüşmelerini tamamlamak üzere olduğumuz birkaç ülke daha var. Kendimizi yurtdışında daha iyi ifade edebiliyoruz herhalde. Bizim ürünümüz ARGE si tamamlanmış, bitmiş bir ürün. Prototip aşamasına geçtik. Yurtiçinde ise Türk Silahlı Kuvvetlerine tanıtımlarımız devam ediyor. Bazı kamu ve devlet firmaları ile de mini insansız hava aracımızın 30 km uzaklıktan anında görüntü aktarımı, sessiz ve küçük olması sebebiyle güvenlik konularında faydalanmak üzere ilgilenen yerlere tekliflerimizi ilettik.

GELECEK AY İHRACAT

Sınır güvenliği konusunda da faydalı, dünyada halihazırda uygulamaları olan bir ürün. Bunun haricinde dünyada en büyük üreticilerden birisi ile Ankara’da xray tarama sistemleri yerli üretimi konusunda ortak yatırım yaptık. Yabancı sermayeyi Türkiye’ye getirdik.

Nurtech Ankara güvenlik sistemleri firmasının ürettiği tüm ürünler, Türkiye ve Avrupa’ya Türkiye’den ihraç edilecek. Dünya pazarında Yazılım Bilkent Cyberpark’taki teknoloji bölgesinde de donanımlarının ise Ankara Organize Sanayi Bölgesindeki yeni fabrikamızda üretilerek tüm üretim belgelerimizi 2006 yılında tamamladık, bunun ardından ilk sistemimizin üretimini geçen hafta bitirdik, testleri sürüyor. Bunu gelecek ay Avrupa’ya ihraç edeceğiz.

Türkiye için yaptığımız bu önemli ve ilk yatırımlar bana ve ekibime büyük haz veriyor. Türkiye için yeni şeyler yapmaya teşvik ediyor. BM Havacılıkta ise Eurocopter firmasının sivil helikopterlerinin satış temsilciğini yapıyoruz. Bu zamana kadar üç helikopteri Türkiye’ye kazandırdık. Eurocopter, EADS grubunun bir firması. Türkiye’ye verdiğimiz helikopterler ağırlıklı Almanya’daki fabrikada üretiliyor. Türkiye’de helikopter yetkili sivil bakım onarım servisi olma hususunda çalışmalarımız sonuçlanmak üzere. İstanbul’da yakın zamanda uygulamaya geçeceğiz. MS-Veli Sarıtoprak

Ankara savunmada iyi bir yerde

ANKARA savunma sanayi firmaları ağırlıklı bir şehir. Aynı zamanda savunma sanayi imalatçıları derneği NATO/NAMSA çalışma grubu başkanıyım. İmalat yapan tüm firmalarımızın kabiliyetlerini yakından tanıyor, bu kabiliyetlerin yurtdışındaki projelerde nasıl kullanmaya yardımcı olabiliriz diye ciddi bir çalışma içindeyiz. Ankara Savunma Sanayi sektöründe iyi bir yerde. Firmalarımız dünyaca ünlü rakiplerle rekabet edebi-lecek düzeyde. Teknokentlerdeki firmaların hızla artması ise ARGE ye verdiğimiz önemin göstergesi.

Toparlama misyonu

Sarıtoprak: İş dünyasında kadın patron olmak nasıl bir şey? Hangi problemlerle veya sıkıntılarla karşılaşıyorsunuz.

Karalar: Bu soruyu benim ekibime sormam lazım. Kadın, doğası gereği aileyi toparlayan, koruyan, kollayan olduğu için bunu iş hayatında uyguladığınız da mükemmel oluyor. Kadınların altıncı hislerinin kuvvetli olması, iş hayatındaki başarıda bir adım öne çıkmalarında yardımcı oluyor. İş dünyası ezelden beri erkek patron ağırlıklı. Bu konuda kadın erkek ayrımı yapılmasına karşıyım. Atatürk, herkese okuma, kendini yetiştirme için tüm imkanları hazırlamış. İş hayatında hepimiz, ailemiz, çalışanlarımız, kısacası Türkiye için katma değer yaratmaya çalışıyoruz. Ben her zaman bununla gurur duyuyorum. Patron iyi, pozitif bir lider olabiliyorsa gerçek patrondur, bunun erkeği bayanı olmuyor.

Sarıtoprak: Siz çeşitli sivil toplum kuruluşlarından her yıl 4-5 ödül alıyorsunuz. Yılın kadın girişimcisi ödüllerine abone oldunuz. Geçtiğimiz yıllarda aldığınız ödüllerden, birisi hepimizi gururlandırmıştı. Uluslar arası bir ödül olan, dünya genç girişimciler yarışması 1.si seçilmiştiniz. Bu yarışma ve ödülle ilgili olarak köşemiz okuyucularını bilgilendirir misiniz?

Karalar: Bu uluslar arası WYBA organizasyonunun düzenlediği Dünya Genç Girişimci yarışmasıydı. Firma sahiplerine açık. 2003 yılında ben, Türkiye 1. olarak Türkiye’ye Dünya Final yarışmasında ödül getirdim. Bu benim çocuklarıma bırakabileceğim en güzel armağan . Ardından diğer ödüller geldi. Bu ödüllerin hepsinin altı dolu.

Türkiye’de girişimci olmak gerçekten çok zor. Girişimcisinin başarısı hiçbir zaman güneş gibi balçıkla sıvanmaz. Girişimci, sıfırdan yeniden başlasa bile yine başarır! Bu ödüller benim ve ekibim için motivasyon kaynağı oldu. İş çevremi ve potansiyelimi daha da genişletti. Bunu bana layık gören herkese teşekkür ediyorum.

İkinci organize hız kazandıracak

Ankara’da ikincisi kurulacak organize sanayi bölgesi sayesinde sanayileşmenin hızla artacağı kanısındayım. Ankara Sanayi Odasını bu konuda çok takdir ediyorum. Benim Ankara ve Türkiye için şu anda üzerinde çalıştığım en önemli proje helikopter hava ambulans filosunun kurulması. Eurocopter’de bizleri bu konuda çok destekliyor. Türkiye’de bu gerçekten sağlık sektöründe önemli bir eksiklik, Türk insanının bu hizmeti en iyi şekilde alabilmesi için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Alt yapı çalışmalarımız hızla devam ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!