Hastalık çok tedbir şart!

Güncelleme Tarihi:

Hastalık çok tedbir şart
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2022 14:47

Başkentte ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve halsizlik gibi şikâyetlerle hastanelere yapılan başvurunun arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “İnsanlar tedbirleri tamamen elden bıraktı” dedi. Ceyhan, “Sarılarak selamlaşma alışkanlığından vazgeçmeli” uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve halsizlik gibi şikâyetlerle hastanelere yapılan başvuruların arttığını ancak şikâyetlerin ortaya çıkardığı tablonun ‘grip’ olarak genellenemeyeceğini söyledi. Ceyhan, “Hastanelere yapılan şikâyetlerin bir kısmı viral enfeksiyon, bir kısmı RSV (grip ve nezle bulgularına benzer şikayetlere neden olan virüs) adı verilen bir virüs iken çoğunluğu ise COVID” dedi. COVID test kriterlerinin değiştirildiğini de belirten Ceyhan, “Artık eskisi gibi test yapılmıyor. COVID testi yapabilmeniz için daha fazla belirtiye ihtiyaç var. Bu nedenle hastaneye yapılan her başvurunun COVID-19 olup olmadığına bakılamıyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Hastalık çok tedbir şart

‘SARILMAKTAN VAZGEÇİN’

Ceyhan, şu uyarılarda bulundu:
* Var olan ‘aşı yaptırın, korkmayın’ şeklindeki yaklaşım sorunu çözmüyor. Aşı insanları hastalıktan koruyor ama virüsün dolaşmasını engellemiyor. Bunu engelleyecek tek şey tedbirlerdir.
* İnsanlar tedbirleri tamamen elden bıraktı. Hatta insanlar arasında pandemi dönemi öncesine göre daha fazla temas söz konusu.
* Kimse maske kullanmıyor. Halbuki kalabalık ortamlara girilirken maske kullanılmalı. Hatta toplumun tamamı N95 maske kullanmalı çünkü maske kullanımı toplumun tamamına yayılmadığı sürece bir etki yaratmıyor.
* Sarılarak selamlaşma alışkanlığından vazgeçmeli. Kalabalık ortamlardan uzak durulmalı.
* Bir restoranda yemek yenecekse tıklım tıklım dolu restoranlar değil, insanlarla mesafeli oturulabilecek yerler tercih edilmeli.
* Salgın bitmedi. Yeni varyantlar ortaya çıkıyor ve bu tüm dünyada devam ediyor.

Hastalık çok tedbir şart

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!