Hastaların yüzde 45'i anestezist seçmek istiyor

Güncelleme Tarihi:

Hastaların yüzde 45i anestezist seçmek istiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2009 00:00

Toplumun farklı kesimlerinin anestezi konusundaki bilgi ve beklentilerinin saptanması amacıyla yapılan araştırmaya göre, hastaların yüzde 86’sı ameliyat öncesi anestezistini tanımak, yüzde 45’i anestezistini seçmek istiyor.

Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Ülkü Aypar, anestezi uzmanının, “hastayı operasyona hazırlayan ve operasyon süresince yaşamsal fonksiyonlarını izleyen ‘kilit’ ve riskli bir görevi üstlenen kişi olduğunu” söyledi.

Hastaların, cerrahları hakkında bilgi sahibi olduğunu, ancak anestezi ve anestezi uzmanı hakkında yeterli bilgiye ve ilgiye sahip olmadıklarını ifade eden Aypar, ‘’anestezi’’ kelimesinin ‘’duyarsızlık hissizlik’’ anlamına geldiğini belirtti. ‘’Genel anestezinin’’, anestezik ilaçların beyinde üst merkezlerinden alt merkezlere doğru yaptığı bir baskılanma sonucu geçici bilinç kaybı, kas gevşemesi ile olan bir uyku hali, rejyonel anestezinin ise bilinç kaybı olmadan belirli bir bölgede ağrıya duyarsızlık hali olduğunu bildirdi.
Aypar, genel anestezinin, bebek ve küçük çocuklarda, geniş kapsamlı cerrahi girişimlerde (karın, göğüs boşluğu, beyin), rejyonel anestezi yöntemlerinin süresin aşan uzunluktaki girişimlerde, alerji hikayesi olan ve kanı sulandırıcı ilaç alanlarda ve mental bozukluğu olanlarda tercih edilebileceğini anlattı.
Ülkü Aypar, hastanın ve eğer bebek ya da çocuksa yakınlarının anestezi almadan önce mutlaka bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Ya uyanamazsam

Ameliyata hazırlık polikliniğine başvuran 800 hastaya 20 sorudan oluşan bir anket uygulandı. Araştırma sonucunda, katılımcıların yüzde 33’ü ‘’Anestezi nedir?’’ sorusuna, yüzde 24’ü ‘’Anestezist kimdir?’’ sorusuna doğru yanıt verdi. ‘’Anesteziyi kim uygular?’’ sorusuna yüzde 80’i ‘’anestezi uzmanı’’ yanıtını veren katılımcıların, ‘’Anestezi uygulaması nasıl yapılır?’’ sorusunu ise yüzde 40’ı ‘’Bilmiyorum’’ olarak cevaplandırdı.
Araştırmaya katılanların yüzde 52’si daha önce ameliyat olduğunu, bunların yüzde 41’i anestezistleriyle tanıştığını, ancak yüzde 17’si adını hatırlayabildiğini belirtti. Anketi cevaplayanların yüzde 13’ü kendisinin ne ameliyatı olacağını bilmediğini kaydetti.

Araştırma grubunun yüzde 86’sı ameliyat öncesi anestezistini tanımak istediğini, yüzde 45’i anestezistini seçmek istediğini, yüzde 88’i ameliyat öncesi anestezi hakkında bilgilendirilmek istediğini, yüzde 86’sı ameliyat öncesi anestezisti tarafından ziyaret edilmek istediğini dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!