Hamile ve engellilere iki gün izin

Güncelleme Tarihi:

Hamile ve engellilere iki gün izin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2012 00:00

Ankara önümüzdeki birkaç gün son 80 yılın en yüksek sıcaklıklarını yaşamaya hazırlanırken, Valilik kamu kurum kuruluşlarındaki hamile, engelli ve kronik hastalığı olan çalışanlara iki gün izin verdi.

Haberin Devamı

METEROLOJİ Genel Müdürlüğü bugün ve yarın son 80 yılın en sıcak günlerini geçireceğimizi duyurdu, Valilik iki günlük idari izin verdi. Valiliğin dün yayınladığı genelgede il genelindeki kamu görevlisi hamile ve emzikli bayanlar ile engellilerin ve kronik hastalığı olanların bugün ve yarın idari izinli sayılacağını bildirdi.
Genelgede, “Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli hamile ve emzikli bayanlar, şeker, kalp-damar, beyin- damar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer, böbrek, kanser ve bunun gibi hastalıkları olanlar ile yüzde 40 ve üzeri raporlu engelli personelin bugün ve yarın sağlık-idari izinli sayılmaları uygun görülmüştür” denildi.

Son 80 yılın en sıcağı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahminler Şube Müdür Vekili Ahmet Uçar da Başkent’te bugün ve yarın son 80 yılın en yüksek sıcaklıklarının yaşanacağını belirtti. Uçar, Ankara ve ilçelerinde yaptıkları sıcaklık ölçümlerinde yılın en yüksek sıcaklık değerlerinin yaşandığını aktararak, sıcaklıkların hafta başından itibaren birkaç derece düşeceğini fakat yine mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini kaydetti. Uçar, aşırı sıcaklarda Başkentlileri uyararak, “Yaşlılar, çocuklar ve hastalar kuvvetli sıcak hava dalgası nedeniyle meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı özellikle öğle saatlerinde güneşte kalmamalı. Ağır işler ve spor yapılmamalı, gölgede kalınmalı, ince giyisiler giyilmeli ve şemsiye kullanılmalı” dedi.

Haberin Devamı

Aynı hassasiyeti özel sektörde göstermeli

Hamile ve engellilere iki gün izin

Sıcaklardan engellilerin de nasibini aldığını dile getiren Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi şöyle konuştu:
“Nasıl ki hamile hanımlar, yaşlılar, çocuklar sıcakta etkileniyorsa, özürlü hamilelerimiz, özürlü çocuklar ve yaşlılarımız bunun iki katı etkileniyor. Valimiz engellilerle ilgili hassasiyetini bir kez daha göstermiştir. Ancak kamu kurumları yetmiyor. Özel sektöründe kapsamasını diliyoruz. Özel sektörde de çalışan özürlülerimiz var. Burada çalışan özürlülerimiz izin alınca izinleri göze batıyor. Dolayısıyla özel sektörün de engellilere kamu hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz. Bu genelge bizim için çok önemlidir.”

Haberin Devamı

Sıvı kaybından kaçınılmalı

Hamile ve engellilere iki gün izin

VALİLİĞİN aldığı kararın toplum sağlığı açısından önemli, doğru ve yerinde bir karar olduğunu ifade eden Kadın Doğum Uzmanı Dr. Ahmet Bostancı, hamile ve emzirenlerin serin ortamlarda bulunmaları ve zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları gerektiğini aktardı. Hamilelerde su ihtiyacının iki kat arttığını aktaran Bostancı şunları söyledi: “Dolayısıyla su kaybına ve sıcaklara tahammül edemez. Çok kolay tansiyon düşüklüğüne yol açar. Mutlak suretle güneş altına çıkmamaları ve sıvı kaybı yaşamamaları gerek. Gebeler bu dönemlerde karşılaşacakları şişlik ve ödemden dolayı korkmasınlar, bunun sebebi sıcaklardır. Hamileler, bu mevsimde özellikle karpuz ve mevsim meyveleri tüketmelidirler. Çünkü hem şeker hem su ihtiyacını karşılanmış olur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!