Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı dokusu korunarak restore edilecek

Güncelleme Tarihi:

Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı dokusu korunarak restore edilecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2021 23:14

ABB, Ankara’nın tarihi binaları arasında yer alan Gölbaşı’ndaki Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı’nı doğal dokusunu koruyarak restore etmek için düğmeye bastı.

Haberin Devamı

Konağın sahibi Mehmet Atak’ın kızı Andaç Atak tarafından ABB’ye hibe edilen ve Cumhuriyet dönemine ışık tutan tarihi konağı yeniden ayağa kaldırmayı amaçladıklarını belirten ABB Kültür ve ABB Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, restorasyon çalışmaları öncesinde sivil toplum kuruluşlarının (STK) görüş ve önerilerini de dikkate alacaklarını söyledi. STK temsilcileriyle konağı ziyaret eden Ödemiş, proje çalışmalarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:

Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı dokusu korunarak restore edilecek


İŞLEVLENDİRMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ

Hallaçlı Konağı, kentteki yapı stokunun kırsaldaki ilk ve tek örneği diyebiliriz. Konağın işlevlendirilmesine yönelik arayış toplantılarımız da devam ediyor. Bunun için de üniversiteler, meslek odaları, STK’lar ve ilgili daire başkanlıklarımızla değerlendirmeler yaparak konağın bulunduğu bölgede hem geçmişteki özgün yapısını koruyarak hem de o kimliğini sürdürülebilir kılabilmek için işlevlendirmeyi düşünüyoruz. Belediye olarak Ankara’da ve ilçelerimizde bulunan tüm tarihi kimliğe sahip yapılarımızın korunması, gelecek nesillere aktarılması, kentimizin hafızasında yer tutması için ciddi bir sorumlulukla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı dokusu korunarak restore edilecek

Yapımına 1924’te başlanan ve 1929’da tamamlanan Erken Cumhuriyet Dönemi mimari örneklerinden olan konağı, dönemin Vilayet Meclisi Umumi Azası (Meclis Üyesi) Mehmet Atak yaptırmıştı.

Haberin Devamı

18 KASIM 2019
Hürriyet Ankara, uzun yıllar âtıl halde duran ve çürüyen konağın tekrar eski haline dönüştürülmesi amacıyla “GÖLBAŞI’NDAKİ MEHMET AĞA KONAĞI’NI YAŞATALIM” başlığıyla manşetine taşımıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!