Hacettepe Teknokent'in uçan kuşu takipte

Güncelleme Tarihi:

Hacettepe Teknokentin uçan kuşu takipte
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2014 01:13

Hacettepe Teknokent’te faaliyetlerini sürdüren bir firma, ‘Capra’ adını verdiği bir görüntü işleme platformu geliştirdi. Şüpheli olaylara anında müdahale etme imkanı veren ‘Capra’, havada uçan kuşu bile takibine alarak, ayrıntılı rapor hazırlıyor.

Haberin Devamı

Gelişen teknolojiyle birlikte gün geçtikçe akıllanan kamera sistemleri üzerine bir çalışma yapan Hacattepe Teknokent’teki bir firma; şüpheli paketler, şüpheliler, aynı bölgede çok gezen araçlar ile benzeri olayları tespit edip detaylı bir şekilde raporlayabilen sistem geliştirdi.
Firmanın ‘Capra’ adını verdiği işleme platformunun, uçan kuşu bile takip edebilecek özelliklere sahip olduğunu belirten İnfodif İş Geliştirme Müdürü Adil Erol Küçük, klasik kayıt yapan sistemlerin olay sonrasında sadece delil niteliği taşıdığını, Capra görüntü işleme platformunun ise, şüpheli olaylarda verdiği uyarıların anında müdahale imkanı sağladığını söyledi. Küçük, şu bilgileri verdi:

BAĞIMSIZ ZOOM YAPIYOR

Capra platformunda kullanılan yazılıma dünya üzerinde birkaç firmanın sahip olduğunu ifade eden Küçük, şunları söyledi:
“Bu platform üzerinde insandan çuvala kadar birçok şeyi sayabiliyoruz. Görüntü işleme alanında söz sahibi ve pazar lideri olan ABD ve İsrail’in yanına, başarısı Intel gibi bir ABD firması tarafından tasdiklenmiş Türk firması olarak çıkmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Sistemlerimizin başarısı, sensörler arası iletişimden geçiyor. Bugünlerde bilişim camiasının en çok konuştuğu Internet Of Things konseptinin uygulamarını barındırmaktadır. Örneğin yasak bir alan giriş tespit edildiğinde sensör, kamerayı uyarıyor ve kamera ise, insandan bağımsız olarak uyarı gelen yere dönüp zoom yapabiliyor.

Haberin Devamı

YOLLAR DA KONTROL ALTINDA

Akıllı kamera sistemleri, bina çevresinde dolaşma, oyalanma, bina dışında beklenmeyen kalabalık bir grubun oluşması, duran, bekleyen, sık geçen araçlar, bina çevresinde bırakılmış nesneler, park yasağı olan bölgeye araç park edilmesi, bina içersinde değerli eşya kaybolması ya da tahribatı, yangın çıkışları kontrolü, yangın alarmı, okul saati dışında bina içlerinde hareket veya izinsiz giriş, merdiven boşluğu kontrolü, olağan dışı hareket gibi konuları belirleyebiliyor. Sistemler ayrıca yollarda hız limiti ihlali, ters yönde, geri geri giden araç, durulmaz yolda bekleme yapan araç, yayaya kapalı yollarda izinsiz yaya girişi, araca kapalı yolda izinsiz araç girişi bunun dışında da bahçe duvarından atlama, duvara zarar verme veya bina duvarlarından sakıncalı, izinsiz girişleri görebiliyor.”

Haberin Devamı

GÜNEY KORE’NİN JESTİ

Savunma sanayinin çok stratejik bir alan olduğunu ve herhangi bir teknolojiye sahip bir ülkenin başka ülkenin aynı teknolojiye sahip olmasını istemediğini vurgulayan Küçük, bunun istisnasının Güney Kore’de görüldüğünü belirterek, “Sınır güvenliği konusunda yabancı firmalara kapısını kapatan Kore hükümeti, sınır güvenliği ile ilgili ihalesinde Türk firmasını, yerli kabul etti. Kore’de, sınır güvenliği ile ilgili bir görüntü işleme işi vardı. İhaleye birçok Kore firması katıldı. İhale konsorsiyumu yabancı ortaklı firmaları dışarıda bırakırken, Infodif’i kabul etti. Sonrasında ihale bizimle ilgisi olmayan sebeplerle ertelendi. Kore’ye teknolojimizle geri gideceğiz” dedi.

DAĞ KEÇİSİ

Haberin Devamı

Latince ‘dağ keçisi’ anlamına gelen ‘Capra’ isimli platformun, bin 500 dolardan 200 bin dolara kadar tüm projeleri desteklediğini de söyleyen Küçük, “Hareket eden her şey alarm unsuru kabul eden ancak rüzgarda uçan bir kağıt ya da bahçeden geçen bir kediyi de farkedip ortamı ayağa kaldıran sistemlerden farklı olarak Capra üzerinde çalışan ürünler akıllı teknolojilerle anında ayırım yapabiliyor. Çevre güvenliği gerektiren tesisler ve kuruluşlar için yüzde 100 doğru çözüm sağlayan projeler yapılmasına imkan tanıyan Capra platformu, TÜBİTAK’ın katkıları ile geliştirildi” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!