Hacettepe’den dönem açan buluş

Güncelleme Tarihi:

Hacettepe’den dönem açan buluş
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2011 00:00

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Aydar, tuğla sektörünü rahatlatacak bir buluş yaptı. Aydar’ın Gaz-tuğla adını verdiği yeni ürün, sektörde yeni bir dönem açacak.

Buluşu Gaz-Tuğlanın patentini almak için Türk Patent Enstitüsü’ne başvuran Aydar, ısı yalıtımı sağlayacak bu tuğlanın mevcut tuğla üretim tesislerinde üretilebileceğine dikkat çekerek, bu sayede tuğla sektörünün içinde bulunduğu krizden de çıkabileceğini söyledi.

Yeni bir nefes

Buluşun patent işlemlerinin sürdüğünü ancak sanayicilere lisans verme konusunda taleplerin alındığını belirten Aydar, şunları söyledi:

“Mevcut tuğla ürünleri, piyasada bulunan Gaz-beton, Bims gibi ürünlerle, teknik özellikleri itibariyle rekabet edemiyor ve düşük fiyatı nedeniyle ekonomik sınırları zorluyor. Tuğla sektöründe son yıllarda baş gösteren kriz ve kapanan tuğla fabrikalarına yeni bir nefes sağlayacak olan Gaz-tuğla, mevcut üretim tesislerinde yapılacak ufak tadilatlar ile üretilebilecek bir ürün olup, her bir tesis için farklı reçeteler kullanılabilecek.
Üretilecek tuğlaya, iç mekan bölme veya dış duvar gibi kullanım amacına bağlı olarak arzu edilirse pişirme yerine 150-200 derece arasında ısıl işlem bile yeterli olabilecek. Gaz-tuğla üretimiyle sektördeki kriz aşılabilecek” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!