Güneş gözlüğü asıl tarladakilere şart

Güncelleme Tarihi:

Güneş gözlüğü asıl tarladakilere şart
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2009 00:00

Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) Genel Başkanı Prof. Dr. Nevbahar Tamçelik, güneş gözlüğüne sahildekilerden çok, doğrudan güneş ışığına maruz kalan tarlada çalışanların ihtiyacı bulunduğunu söyledi.

Tamçelik, güneş ışınına maruz kalan kişilerin güneş gözlüğü takmasının faydalı olacağını belirtti. Güneş ışınlarının, gözün görme tabakasında retinadaki rodopsin denilen elementin yenilenmesini engellediğini ifade eden Prof. Dr. Tamçelik, gözün direkt ve sürekli olarak güneş ışınlarına maruz kalmaması gerektiğini vurguladı.
Tarlada çalışan ve sürekli güneşe maruz kalan kişilerin gözlerinin iç tarafında pterjium denilen bir et parçası oluşabildiğine işaret eden Prof. Dr. Tamçelik, “Güneş gözlüğüne sahildekilerden çok tarlada çalışanların ihtiyacı var” dedi.
Sürekli bilgisayar başında çalışanların ekrandan yansıyan ışık nedeniyle gözlerinin olumsuz etkilendiğine ilişkin henüz kanıtlanmış bir bilgiye sahip olmadıklarını da kaydeden Tamçelik, ekran koruyucularının faydasının da tartışmalı olduğunu ifade etti. Tamçelik, “Bilgisayar ekranından yansıyan ışığın zararı konusunda kanıtlanmış bir şey yok. Bilgisayar söylendiği kadar zararlı olmayabilir” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!