Gri su hasadıyla israf yok tasarruf var

Güncelleme Tarihi:

Gri su hasadıyla israf yok tasarruf var
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2021 17:07

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gözler iklim değişikliğine karşı atılacak adımlara çevrilirken, Gölbaşı Belediyesi ‘Gri Suların Geri Kazanılması’ projesiyle su israfının önüne geçmeye çalışıyor. Gölbaşı’nda projeyi uygulamayan müteahhitlere inşaat ruhsatı vermediklerinin altını çizen Başkan Ramazan Şimşek, “Çekirdek bir ailenin aylık kullandığı suyun üç metreküpünü geri kazanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Bir süredir tüm dünyanın ortak gündemi olan konuların başında gelen ‘iklim değişikliği’, Türkiye’de de gündeme oturmuş durumda. Paris İklim Anlaşması’nın kabul edilmesinin ardından toplanan ilk kabinede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın adı ‘Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ olarak değiştirildi ve gözler iklim değişikliğiyle mücadele konusunda atılacak adımlara çevrildi. Ankara’da da Gölbaşı belediyesi kuraklığa ve suyun önemine dikkat çekmek amacıyla başlattığı ‘Gri Suların Geri Kazanılması’ projesiyle su israfının önüne geçmeye çalışıyor. Proje sayesinde küvetten, lavabodan, mutfaktan, bulaşık ve çamaşır makinesinden gelen suların insan teması olmayan alanlarda bir kereden fazla kullanımını sağladıklarını belirten Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek, “Atık suları geri dönüştürerek çekirdek bir ailenin aylık kullandığı suyun üç metreküpünü geri kazanıyoruz. Gölbaşı’nda bu projeyi uygulamayan müteahhit inşaat ruhsatı alamıyor” dedi. Projenin avantajlarını Hürriyet Ankara’ya anlatan Başkan Şimşek, şunları söyledi:

Gri su hasadıyla israf yok tasarruf var


HÜKÜMET KARARI OLDUKÇA ÖNEMLİ

“Küresel bir ısınma var dünyada. İnsanlar hoyratça doğal kaynakları kullanıyor. Bu nedenle hükümetin aldığı bu karar oldukça önemli. Biz Gölbaşı Belediyesi olarak suyumuzun korunması için 2019 yılında ‘Gri Suların Geri Kazanılması’ projesini hayata geçirdik. Bu sayede atık suları geri dönüşümle yeniden kazanmaya başladık. İçinden geçtiğimiz süreçte yaşadığımız kuraklık problemi, suyun ve suyu korumak için yapılan projelerin bizler için önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

KİŞİ BAŞI 50 LİTRE TASARRUF

Hesaplamalar Ankara’da bir kişinin günlük ortalama 200 litre su tükettiğini göstermekte. Bu suyun 40 litresi tuvaletlere, yüzde 10’u ise bahçeye harcanıyor. Projemiz sayesinde küvet, lavabo ve duştan gelen gri sular arıtılarak, yağmur suları ise depolanarak sulama, yıkama ve rezervuar suyu olarak kullanılabiliyor. Bu sayede ortalama olarak günde kişi başı 50 litre su tasarrufu sağlanıyor.

FATURALARDA YÜZDE 50 DÜŞÜŞ

Evler özelinde atık suyun yüzde 50-60’ı gri sudan oluşuyor. Gri su geri kazanım sistemi sayesinde, konutlarda yüzde 40’a yakın su tasarrufu sağlanabiliyor. Bu oran otel, yurt gibi ticari işletmelerde ise yüzde 60’ın üzerine çıkabiliyor. Bu durum hem su tüketimini azaltıyor, hem de üreticinin cebine olumlu yansıyor. Faturalarda yüzde 50’ye varan oranlarda düşüş sağlayan uygulamayla şebeke suyu dağıtım sistemi rahatlıyor ve atık su miktarı da düşmüş oluyor.”

DOĞAL KAYNAKLAR KORUNUYOR

Gri suların geri kazandırılması sayesinde tuvaletlerde ve bahçe sulamasında yüksek kaliteli temiz suyun yerine arıtılmış gri su kullanılmasını sağladık. Böylece temiz su kullanımı azaldı ve doğal su kaynaklarının korunması sağlanmış oldu. Bu uygulama sayesinde içme suyu kullanım oranları da ciddi boyutta azaldı. Daha az enerji harcanarak sağlanan dönüşüm sayesinde atmosfere düşük oranda karbon salınarak çevre korunmasına da katkı sağlandı.”

Gri su hasadıyla israf yok tasarruf var

GRİ SU NEDİR?

Gri su; siyah su haricinde duştan, küvetten, lavabodan, mutfaktan, bulaşık ve çamaşır makinesinden gelen sulara deniliyor. Sabun, şampuan, diş macunu, yiyecek parçaları, pişirme yağı, deterjan ve saç gibi maddeleri içerdiği belirtilen gri suların, evsel atık sular içinde en büyük orana sahip olduğu biliniyor. Özel tesis ve sistemlerde arıtılan gri sular, insan teması olmayan alanlarda rezervuarlarda, park, bahçe sulama, araç yıkama gibi alanlarda kullanılabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!