Gözleri görmese de “mucize” engel değil

Güncelleme Tarihi:

Gözleri görmese de “mucize” engel değil
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2013 01:10

Bir gözü doğuştan kör, diğeri ise bir kaza sonrası yüzde 91 görmeyen Dursun Pertesoy, bu durumuna rağmen engeline aldırmayarak geçimini odun kesip satarak sağlıyor.

Haberin Devamı

Bir gözü doğuştan kör, diğeri ise geçirdiği kaza sonucu yüzde 91 oranında görmeyen Dursun Pertesoy (43) engeline rağmen yaşamaya devam ediyor. Bir gecekondu da eşiyle kalan ve 3 ayda bir aldığı engelli maaşıyla geçimini sağlayan Pertesoy, çöplerden topladığı katı atıkları satarak bedensel engellilere tekerlekli sandalye ve akülü araba alıyor. Balgat’ta bir gecekonduda eşiyle yaşamını sürdüren ve bir gözü doğuştan görmeyen Pertesoy, yıllar önce geçirdiği bir kaza sonucu öbür gözünün de yüzde 91 oranında hasar görmesi sonucu çok az görme yetisine sahip. Pertesoy, geçimini 3 ayda bir aldığı bin 200 liralık engelli maaşı ve odun keserek sağladığını, neredeyse hiç görmeyen gözlerine rağmen odun keserken zorlanmadığını anlattı.

AŞAMAYACAK ENGEL YOK

Haberin Devamı

“Engellinin aşamayacağı hiçbir engel yoktur” diyen Pertesoy, durumuna rağmen hayatta hiç pes etmediğini söyledi. Pertesoy, geçimini de zor sağladığını ancak engellilere de yardım etmek istediğini vurgulayarak, “Benim arkamda kimse yok, çoluk çocuğum yok. Ne verirsen elinle, o da gider seninle. Bu dünya boş. Ne yaparsan kendine” değerlendirmesinde bulundu. “Biz görme engelliyiz ama bizim gönlümüz görüyor” ifadesini kullanan Pertesoy, engellinin halinden sadece engellilerin değil, diğer insanların da anlamasını istedi.
Pertesoy, “Asıl engel, bizi engelli görenlerdir. Bize bir iş imkanı verin. Bizi memur kadrosuna, engelli kadrosuna alın. Bizleri unutmayın. Bizleri yılda bir defa ‘engelliler haftası, engelliler bayramı’ diyerek hatırlamasınlar. ‘Derdiniz nedir’ diye sorun. Sorulmasını istiyoruz biz” dedi.

ENGELLİLERE YARDIM EDİYOR

Pertesoy, bedensel engellilere yardım etmek amacıyla 2 yıl önce pet şişe, kağıt, gazete gibi geri dönüşümü olan atıklar toplamaya başladığını, bunları satarak elde ettiği gelirle tekerlekli ve akülü sandalye aldığını söyledi.
Katı atık toplamak için el broşürü de hazırlattığını dile getiren Pertesoy, bölgede yaşayan vatandaşlara dağıttığı broşürler sayesinde eski giysi ve hurda eşyaları da topladığını bildirdi. Geçen yıl 50 bedensel engelliye atık ve ikinci el eşyaları satarak kazandığı parayla tekerlekli sandalye aldığını, 2014 Ocak ayında da bu kez akülü araba dağıtacağını bildiren Pertesoy, 50 akülü araba almak istediğini ancak bu kadar araç için yeterli parayı biriktiremediğini, bu durumda akülü araba sayısını düşük tutacağını ve tekerlekli sandalye hediye edeceğini anlattı. Katı atık toplayabilmek için her gün yaklaşık 24 kilometre yürüdüğünü, engellilere yardım etmek isteyenlerin bu çabasına destek olabileceğini bildiren Pertesoy, yardımseverlerin 541 286 63 13 numaralı telefondan ulaşabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

AKÜLÜ ARABA İSTEYENLER RAPOR GETİRSİN

Akülü araba isteyenlerin de kendisine ulaşabileceğini anlatan Pertesoy, vatandaşların bunun için engellinin akülü araba kullanabileceğine dair ‘akülü araç kullanabilir’ yazılı raporu ve reçetesini getirmeleri gerektiğini söyledi. “Bir de engelli olduğuna dair raporunu istiyorum” diyen Pertesoy, daha önce tekerlekli sandalyeleri başka illere gönderdiğini, gerekirse kargo parasını kazanıp yine kendisinin sandalye gönderebileceğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!