Göz tansiyonunu önlemede beslenme uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Göz tansiyonunu önlemede beslenme uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2021 11:57

Göz tansiyonu yani glokom için Prof. Dr. Ufuk Elgin, Akdeniz tarzı diyet önerisinde bulundu.

Haberin Devamı

Elgin, “Glokomlu hastanın yaşam tarzı, beslenme ve diğer alışkanlıklarına özen göstermesi hastalığın gidişatı bakımından önemli” dedi. Elgin, şunları söyledi:

YABAN MERSİNİ TÜKETİN

“Görme yeteneğimizin sessiz hırsızı olan Glokom hastalığını tamamen iyileştirmek mümkün değil ancak ilerlemesini durdurmak elimizde. Bunun için Glokom hastalarının yapmaları gereken en önemli şey, doktorların dediği saatte ve dozda damlalarını damlatmak ve önerilen tedavilere uymak. Bol sebze, meyve içeren Akdeniz tarzı diyet glokom için faydalıdır. Glokomlu hastaların günlük diyetinde, özellikle narenciye ve yeşil bitkilerde bulunan C vitamini, en çok badem, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, fındık, ceviz gibi kuruyemişlerde, avokado gibi bazı sebzeler ve balıkta bulunan E vitamini, tahıl ürünlerinde çokça bulunan B vitamini bolca bulunmalıdır. Yaban mersini, çilek vb. diğer kırmızı ve mor meyveler, özellikle balık yağı, keten tohumu yağı ve ceviz gibi omega-3 ve omega-6 içeren gıdalar, çekirdekli siyah üzüm ve bitter çikolata glokom için faydalıdır.

UYGUN SPORLAR YAPIN

Sigaradan uzak bir yaşam, tüm vücut sağlığı için olduğu gibi, Glokom için de son derece önemlidir. Günde 2-3 kupayı geçmeyen siyah ve yeşil çay tüketimi glokom için faydalı iken, aşırı kahve içimi hastalığı olumsuz yönde etkiliyor.  Düzenli egzersizin, genel vücut sağlığı için ne kadar önemli olduğu bilinmekte. Bu durum, glokom için de büyük oranda söz konusu. Düzenli olarak haftada 3-4 kez, 40-45 dakika dinamik aerobik egzersiz (yürüme, koşma, bisiklet vs) idealdir. Glokom hastaları için uygun olmayan sporlara gelince, başın aşağıda kaldığı atipik pozisyonlara bağlı olarak yoga, benzer şekilde ağırlık çalışmaları, skuat gibi izometrik egzersizler ve bungee jumping gibi sporlar uygun değildir. Ayrıca sıkı yüzücü gözlükleri ve dalış sporu da glokomlu hastalar için uygun değildir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!