Görme engelliye yön tarif cihazı

Güncelleme Tarihi:

Görme engelliye yön tarif cihazı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2012 00:00

Sincan’da Satılmış Yılmaz İlköğretim Okulu’nda müdür yardımcısı Haluk Ataşer ile öğrencisi Tuncay Koç, görme engelliler için radyo frekanslı yer ve yön tarifi yapan bir cihaz geliştirdi. Ataşer ile öğrencisi Koç, 2012’yi ‘engelliler yılı’ ilan eden Vali Yüksel’e bu cihazı tanıtmak istediklerini söyledi.

SİNCAN’IN Çokören mahallesindeki Satılmış Yılmaz İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Haluk Ateşer ile öğrencisi Tuncay Koç, görme engelliler için radyo frekanslı yer ve yön tarifi yapan bir cihaz geliştirdi. Hareket algılayıcı, FM verici ve flash bellekten oluşan cihazın maliyeti ise sadece 25 lira.

Sistem, görme engelliler için kişiye özel harekete beş adım önceden duyuruyor. Şahsın nerede olduğunu ve istikametindeki yeri bildiren sistemin kamuya açık alanlarda kullanılabileceğini belirten öğretmen Haluk Ateşer, cihazın özelliklerini şöyle anlattı:

“Bu sistemde zaman ayarlı algılayıcı bulunmaktadır. Önceden uyaran, nerede olduğunu söyleyen ve ileride ne olduğunu bildiren bir cihazdır. Radyo frekanslı olduğu için kişisel radyolar veya cep telefonlarındaki radyolardan dinlenebiliyor. 15 dakika aralıksız mesaj yayınlanabiliyor. Kutunun içinde FM verici, flash bellek var, MP3 formatında ses yüklü. Maliyeti ise sadece 25 lira. Cihazı alışveriş merkezleri, mağazalar, açık alanlar, kamu alanlarında kullanmak çok kolay. Üstelik reklamlarını da yapabilirler”

Öğretmeninin yolunda

Sistemi ilk tasarlayan ise ilköğretim 7’nci sınıf öğrencisi olan 14 yaşındaki Tuncay Koç. Öğretmeninden aldığı talimatla araştırmalar yapan Koç, görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak için tasarım yapmak istediğini ve öğretmeniyle birlikte böyle bir proje geliştirdiklerini söyledi. Koç, önümüzdeki dönemlerde yeni icatlar yapmak için çalışacağını da sözlerine ekledi.

Vali Yüksel’e sunmak istiyor

BAŞKENT’te 2012 yılını ‘engelliler yılı’ ilan eden Vali Alaattin Yüksel, engellilerin hayatını kolaylaştıracak tüm önlemlerin alınması için de birimlere talimat verdi. Öğretmen Haluk Ateşer ile öğrencisi Tuncay Koç, engelliler yılı nedeniyle bu cihazı Vali Yüksel’e tanıtmak istediklerini söyledi. Öğretmen Koç, şu anda yürüme engelli vatandaşların yaşamını kolaylaştıracak bir proje üzerinde çalıştıklarını ve önümüzdeki günlerde tanıtım yapacaklarını da ifade etti.
/images/100/0x0/55eb2950f018fbb8f8af4a57


Gölbaşı engelleri aşıyor

GÖLBAŞI Belediyesi, ilçede yaşayan 730 engelli vatandaşa, engeli taşıma aracı ile hizmetin yanı sıra, sosyal yardımlar ve çeşitli etkinliklerde de engellilere hizmet veriyor. Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, “Engelli vatandaşlarımızın dün olduğu bugün de yanlarında olmaya devam ediyoruz. Belediyemiz, sosyal belediyecilik anlayışı gereği, tüm vatandaşlarımıza olduğu gibi engelli vatandaşlarımıza da her zaman hizmet vermeye devam edecek” dedi.

Engelli atlet uluslararası başarı getirdi
/images/100/0x0/55eb2950f018fbb8f8af4a59

ENGELLİ sporlarında adından söz ettiren Yenimahalle Belediyesi’ne bir başarı da atletizmden geldi. Yenimahalle Belediyesi’nin görme engelli sporcusu Veli Kanber Uluslararası Adana Kurtuluş Yarı Maratonu’nda birincilik derecesini aldı. Adana’nın Kurtuluş Yıldönümü sebebiyle bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Adana Kurtuluş Yarı Maratonu’na katılan Yenimahalle Belediyesi sporcusu Veli Kanber koşuya damgasını vurdu. Yüzde 85 görme kaybı olan Veli Kanber, görme engelliler kategorisinde ipi en önde göğüslerken, engelliler genel klasmanında da ücüncü sırayı aldı. Toplam 611 kişinin katıldığı 21 kilometre uzunluğundaki parkuru, 1.40.06.95’lik dereceyle geçen Kanber, kazandığı birincilik kupasını Belediye Başkanı Fethi Yaşar’a getirdi.
Yerli ve yabancı atletlerin katıldığı yarışmanın birinciliğini elde eden Kanber, engellilere verdiği destekten dolayı Yenimahalle Belediye Başkanı Yaşar’a teşekkür etti.
Kanber’i tebrik eden Yaşar, engellilere yönelik hizmetlerin başarı olarak geri döndüğünü görmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Amatör sporculara ve engelli sporlarına verdikleri önemin altını çizen Yaşar, “Gençlerimizi ve engellilerimizi sportif faaliyetlere yönlendirmek, ve onları yaşama kazandırmak açısından büyük önem taşıyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!