Gerçek tarih burada kokuyor

Güncelleme Tarihi:

Gerçek tarih burada kokuyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2013 00:00

Büyük Önder Atatürk’ün fikri temellerini attığı, 1931’de kurulan Türk Tarih Kurumu (TTK), 82 yıldır Osmanlı ve Türkiye tarihine ait önemli belge ve resimleri muhafaza ediyor.

Haberin Devamı

Türk Tarih Kurumu (TTK), görevliler dışında kimsenin giremediği, Osmanlı ve Cumhuriyet tarihine düşülen önemli notlar, kişilere ait belgeler ve fotoğrafların yer aldığı arşiv ve ihtisas kütüphanelerinin kapıları açtı.
Bu tarihi belgeler arasında Atatürk ve Enver Paşa’ya ait özel koleksiyonlar, Osmanlı Hukuk Sistemi’nin kaleme alındığı Külliyat’ı Kavain, Dr. Akil Muhtar Özden’in Atatürk’ün hastalığına ilişkin tuttuğu günlüğün fotokopisi, İsmet İnönü’ye ait yazışmalar, Kazım Orbay, Enver Paşa ve arkadaşlarının 1914-1918’deki faaliyetleri, Ord. Prof. Süheyl Ünver’in kültür tarihine ait notları ve çok sayıda sulu boya resim, Sadrazam Tevfik Paşa ve 31 Mart Vakası’na ilişkin belgeler, Hatay ile ilgili belgeler ve notlar, Ermeni olaylarına ait belgeler ile fotoğraflar bulunuyor.

Haberin Devamı

45 YILLIK BİNADA 100 BİN KİTAP

TTK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü, TTK Arşivi’nde Atatürk’ün yanı sıra devlet adamlarının, sanatçıların, eğitimcilerin ve komutanların bağışladığı çok sayıda önemli belge ve fotoğrafı sakladıklarını söyledi. Yaklaşık 45 yıldır kullandıkları TTK binasında, 100 bin civarında kitabın yer aldığı büyük bir ihtisas kütüphanesine sahip olduklarını ifade eden Hülagü, şu bilgileri verdi:

KURUM VE KURULUŞLAR YARARLANIYOR

“Yurt içi ve dışından akademisyenler, kurum ve kuruluşlar kütüphanemizden yoğun biçimde yararlanıyor. Bu kütüphanede herkesin her yerde bulabileceği kitaplar olduğu gibi hiç kimsenin hiçbir yerde bulamayacağı kitaplar da var. Başka kütüphanelerde bulamayacağınız kitapları burada bulabilirsiniz. Ayrıca 20 bin kadar nadir eserimiz, bin 800 kadar yazma eserimiz mevcut. 1600’lü yıllarda yazılmış belki de tek kopyası bizde olan eserler var aralarında.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!