Genelev hazinesi

Güncelleme Tarihi:

Genelev hazinesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2010 00:00

Yıkım çalışmaları devam eden genelevin altından tarih çıkıyor. Selçuklu döneminden kalma eserlerin yanı sıra, Bentderesi’nden Dışkapı’ya uzanan bir su kanalı da bulundu.

BENTDERESİ Genelevi’nden yaz boyu süren yıkımlar sırasında Selçuklu döneminden kalma eserlerin yanı sıra, Bentderesi’nden Dışkapı’ya uzanan bir su kanalı bulundu.

Genelevdeki yıkım bayram sonrasında yeniden başlayacak. Önümüzdeki hafta Büyükşehir Belediyesi, kamulaştırdığı dört evin daha yıkımını yapacak. Yıkılacak evlerin bir tanesi dış kısımda yer alırken, üç tanesi genelevin iç kısmında bulunuyor.
Dört evin daha yıkılmasıyla birlikte Ulus’taki Bentderesi Genelevi’nde kalan ev sayısı 17’ye inecek. Genelevin yıl sonuna kadar tamamen kaldırılması hedefleniyor.

Ankara Hürriyet’e yıkımlarla ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediyesi’nden üst düzey bir yetkili, Ulus Tarihi Kent Projesi kapsamında yapılan kazılarda Bentderesi’nde yıkılan evlerin altında tarihi eserlere rastlandığını belirtti. Bentderesi Genelevi’nin altında Roma döneminden kalma su kanalı ve Selçuklu döneminden kalma çömlek ve cam tespit ettiklerini söyleyen belediye yetkilisi şu bilgileri verdi:

“İcra takibini bitirdik. Bayramdan sonraki hafta dört ev daha yıkılacak. Kendi mülkiyetimize geçen evleri kamulaştırmayla yıkmış olacağız. Geriye 17 tane bina kalmış olacak. Onların ne zaman yıkılacağı da mahkeme sürecine bağlı. Bu yılın sonuna yetiştiririz diye düşünüyorum. Zaten yıkımların ardından genelevde bir çözülme de başladı.

Tarihi eser çıktı

Oradaki işletmeciler belediyeyi diğer kurumlara şikayet etme yoluna gidiyorlar. Mesela Valiliğe giderek, belediyenin genelevi yıktığını söylüyorlar. Halbuki belediye kendine ait olan binaları yıkıyor.

Öte yandan Ulus Tarihi Kent Projesi kapsamında genelevde yıktığımız binaların olduğu bölgede kazılarımız sürüyor. Genelevin altında Roma döneminden kalma bir su kanalı tespit ettik. Bu kanal Dışkapı’daki Roma Hamamı’na kadar uzanıyor. Ortaya çıkarttığımız Roma Antik Tiyatrosu’nun hemen çevresindeki Bentderesi’nde, Selçuklu döneminden kalma cam ve çömlekler de çıktı.

Genelev tamamen kalktıktan sonra, yapılacak kazıların ardından, Ulus Tarihi Kent Projesi’nin de tamamlanmasıyla çıkacak tarihi güzellik herkesi büyüleyecek.”

Valilik sessiz

Genelevin tamamının yıkılmasının ardından yeni genelevin yapılıp yapılmayacağı ise halen bilinmiyor. Genelevin yeni yeriyle ilgili Gökçek geçmişte yaptığı açıklamalarda, “Biz genelevi kaldıracağız. Ama yeni yer gösterme yetkisi Valilik’te. Valiliğin göstereceği yerle ilgili de referandum yaparız. Halk istemezse gösterilen yer de olmaz” demişti. Ankara Valiliği’nden ise konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

Temmuz ayında genelevde yapılan ilk yıkımlar ise olaylı geçmişti. Genelev çalışanları, “Yıkımdan haberimiz olmadı. Olsaydı, eşyalarımızı toparlardık. Biz genelevin yıkılmasına karşı değiliz. Ancak bize yer gösterilmeli” demişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!