Genç sinemacılara Amerikan desteği

Güncelleme Tarihi:

Genç sinemacılara Amerikan desteği
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2010 00:00

Türkiye’nin değişik illerinden gelen genç film yapımcıları, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın sponsorluğunu üstlendiği proje çerçevesinde çektikleri filmleri Türk seyircisine sundu.

Haberin Devamı

NEW York Eyalet Üniversitesi ve Atlantik Film işbirliği ile düzenlenen Uluslararası Gençlik Film Yapım Atölyesi programına katılarak bir yıl boyunca film yapımı kursları alan gençler, dokuz belgesel ve dokuz kurgusal olmak üzere toplam 18 kısa film çekti. Çekimler sırasında tüm yaratıcılıklarını ortaya koyan gençler kendilerine böyle bir fırsat sunulmasından oldukça memnun olduklarını ifade ettiler.
Ödül kazanmaya aday filmler
Filmler Türk seyircisine yeni yeni tanıtılıyor olsa da proje birkaç yıl öncesine uzanıyor. Projenin nasıl hayata geçtiğini ve bugünlere gelindiğini Amerika’nın Türkiye’deki Büyükelçiliğinde Kültür Ataşesi olarak görev yapan Craig Dicker anlattı. “Çekilen 18 filmin hepsini gördüğünü ve çok beğendiğini söyledi. “Dürüst olmam gerekirse, bence bazıları dünya standartlarında, ödül kazanmaya aday filmler” diye konuştu.

Haberin Devamı

Anadolu’dan gençler DE projede yer aldı

ELÇİLİK yetkililerini en çok etkileyen ise kazanan üniversitenin kendi tekliflerinde İstanbul, Ankara dışında altı Anadolu kentini seçmiş olmasıydı. Bu şehirlerin coğrafi dağılım ve ekonomik durumlarını göz önüne alan üniversite tekliflerinde Edirne, Konya, Antakya, Sivas, Mardin ve Artvin şehirlerinden gençlerle çalışmak istediklerini belirtti.
Büyük övgü aldılar
 Projeyle birlikte bu illerden gençler ilk olarak kendi şehirlerinde Kasım 2008’den başlayarak bir yıllık bir eğitim aldı. Daha sonra her bir şehirden üç genç film yapımcısı Eylül 2009’da Amerika’ya giderek ışık, montaj gibi teknik bir eğitimden geçti. Amerika’da çeşitli festivallere katılıp filmlerini New York, Boston ve Washington’da Amerikan izleyicisine sundular ve büyük övgü aldılar.

7 Amerikalı öğrenci katıldı

GENÇ Türk film yapımcıları ile birlikte çalışan ve New York Eyalet Üniversitesi’nde okuyan yedi Amerikalı sinema öğrencisi ve mezunu da Ankara’daki film gösterimine katılanlar arasındaydı. Amerikalı genç mezunlardan Megan Erbacher bu projede yer almanın kendisi için bir şans olduğunu ifade etti. “Her şey mükemmeldi, bu proje müthiş bir kültürel alışverişti bizler için,” diyen Amerikalı genç, Türk öğrencilerinin çektiği filmler karşısında şaşkınlığını gizlemedi.
Çok etkilendim
Erbacher şöyle konuştu; “Sadece üç haftalık bir prodüksiyon ve çekim eğitimi almalarına rağmen bu grubun yeteneği karşısında diyecek söz bulamıyorum. Ben tüm bunları yapmak için dört yıl eğitim aldım ve bu dört yıl sonunda böyle bir sonuca ulaşırsanız şanslısınız demektir. Burada ise sadece üç haftalık bir eğitim sonrasında böyle bir sonuç. Gerçekten mükemmel. Çok etkilendim.”

Haberin Devamı

Kültürler arası diyaloga katkı

YAPILAN son anketlere bakıldığında Türk toplumu en Amerikan aleyhtarı halklar arasında gösteriliyor. Bu tür projelerin ise iki ülke gençleri arasında dostluk ve etkileşim tohumları atması bekleniyor. Dicker’a göre proje başarı öykülerinden bir tanesi. Türkiye’de 40’dan fazla ilçe gezdiğini söyleyen yetkili her türden insanla konuştuğunu ifade etti.
O kadar basit değil
 “Konuşmalarımızda insanlar ne söylediğimi ilgiyle dinliyor ve merak ediyor. Bu durum neden bugün Amerika’da 14 bin Türk öğrencinin okumasını açıklıyor. Bazı ifadeleri kullanırken dikkatli olmakta fayda var. Her şey o kadar basit değil. Amerikan karşıtı ifadesini parçalarına ayırdığınızda bir o kadar da Amerikan leyhtarı bulacaksınız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!