Geleneksel kültür mirası günyüzünde

Güncelleme Tarihi:

Geleneksel kültür mirası günyüzünde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2010 00:00

Kültür ve Turizm Bakanlığı, “Halk Kültürü Bilgi ve Belge” Merkezi’ndeki halk bilimi alanına giren özgün kaynaklar, katalog, ses veya görüntülü CD, harita gibi yayın ve yapım projeleriyle kamuoyu ile paylaşılacak.

Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran, 1966 yılında kurulan “Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi”nde, Türk toplumunun yüzyıllar boyunca ürettiği ve kuşaktan kuşağa aktardığı halk kültürleriyle ilgili arşivin bulunduğunu söyledi.
Belgeler arşivleniyor
Halk Bilimi alanına giren gelenek, görenek ve inançlar, el sanatları, giyim, kuşam adetleri, halk mutfağı, halk müziği ve oyunları, halk tiyatrosu, halk edebiyatı ve aşıklık, halk ozanlığı geleneği gibi konularda folklor araştırmacıları tarafından yapılan araştırmalar sonucu elde edilen bilgi ve belgelerin, yazılı veya görsel olarak merkezde arşivlendiğini, araştırmacıların hizmetine sunulduğunu anlatan Evkuran, kayıtlı belgelerin özelliklerine göre uygun şartlarda korunduğunu bildirdi.
Arşivlerinde 10 Kasım 2010 tarihi itibariyle 6 bin 895 ses bandı, 94 CD, 7 bin 680 etnografik eşya, 40 bin 529 fotoğraf, 404 MD, 3 bin 6 nota, bin 131 nadir eser, 348 plak, 80 bin 175 slayt, bin 429 belgesel video bant ve 6 bin 676 yazılı belge olmak üzere toplam 148 bin 367 belge bulunduğunu kaydeden Evkuran, ayrıca Karagöz tasvirleri, iğne oyaları, işlemeler, baston ve yapma bebekler gibi özel etnografik eser koleksiyonlarının da arşivde yer aldığını belirtti.
Kamuoyuyla paylaşacağız
Arşivdeki bilgi, belge ve eserlerin geleneksel kültür mirasıyla ilgili özgün kaynaklar olduğunu ifade eden Evkuran, “Bu kaynakları katalog, ses veya görüntülü CD, harita gibi yayın ve yapım projeleriyle kamuoyuyla paylaşacağız. Bu sayede kültürel mirasımızın tanıtımı yapacağız. Ayrıca kaynak eser ve eğitim materyali ihtiyacının karşılanmasını da amaçlıyoruz. Projelerin 2010 yılı sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor” dedi.

Projeler

GENEL Müdürlükleri bünyesindeki el sanatları koleksiyonunda yer alan nazar boncuğu, baston, iğne oyası, işleme sanatı ve folklorik giysili yapma bebeklerin tanıtılması amacıyla ‘Geleneksel El Sanatları Etnografik Eserler Katalogu’ hazırladıklarını anlatan Evkuran, diğer projeler hakkında şu bilgileri verdi:
“Karagöz tasvirlerinin başta çocuklar ve gençler olmak üzere etkin bir şekilde tanıtılması için ‘Karagöz Tasvirleri Katalogu’ hazırlanıyor. Karagöz perdesine yansıyan suretleriyle, yaşadıkları dönemlerin tanıklığını günümüze aktaran ve çok yerinde bir terimle ‘tasvir’ olarak adlandırılan Karagöz oyun karakterlerinin günümüze dair de söyleyecek sözleri vardır. Genel Müdürlüğümüz Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi’nde, aralarında Yaşayan İnsan Hazinesi olarak ilan edilen Karagöz sanatçılarına ait olan eserlerin de yer aldığı bin 500’ü aşkın tasvirden oluşan bir ‘Tasvir Koleksiyonu’ bulunuyor.
HALK KÜLTÜRÜ BİLGİ VE BELGE MERKEZİ
Karagöz Tanıtım Katalogu’ Karagöz oyunundaki tasvirlerin görsellerini ve tanıtıcı bilgileri kapsıyor. Konuyla ilgilenenlerin kaynak ihtiyacını gidermesinin yanı sıra, özellikle çocukların hayal dünyasında bir yer edinebilmeyi ve geleceğe bir miras bırakmayı istiyoruz.
Arşiv materyalleri arasında tanınmış isimlere ve kaynak kişilere ait kayıtlar da bulunuyor. Onlarla yapılan görüşmeleri ve çeşitli icraları içeren bu ses ve görüntülü kayıtlar son derece değerli birer kaynak niteliğinde. Bu mirası kamuoyuyla paylaşmak için çeşitli yapım projeleri planlanıyor. Bunlardan biri de Neşet Ertaş’ın hem babası hem ustası olan ve geleneğin güçlü temsilcilerinden sayılan merhum Muharrem Ertaş’ın hikayeli türkü anlatımını içeren ses CD’si çalışması. Muharrem Ertaş bu kayıtta ‘Arzu ile Kamber’ hikayesini türküler eşliğinde anlatıyor.

El sanatları haritası

FOLKLOR araştırmacılarımızın alan araştırmalarında kayıt ettikleri mahalli oyunların görüntülerini içeren ‘Mahalli Halk Oyunları Görüntülü CD’si’ projesi ise halk oyunları alanında özgün ve yöresel icraları içermesi bakımından önemli birer belge niteliğinde. Konuyla ilgilenenlerin yararlanacağı kaynak değerinde bir eser olarak önemli bir ihtiyacı karşılayacağını düşünüyoruz.
‘Geleneksel El Sanatları Türkiye Haritası’ çalışması da Türkiye haritası üzerinde geleneksel el sanatlarımızın dağılımını görsel imgelerle gösteren bir çalışma. Harita üzerinde el sanatı ürünlerini görsel olarak gösteren haritaya bir tanıtım ve eğitim materyali olarak kamuoyunun ve okullarımızın büyük ilgi göstereceğine inanıyoruz.”

BAŞKENT CIVILTILARI

“Twit” malum “cıvıldama” demek. “Twitter” da paylaşılan cıvıltılarsa... Biz de “Ankara cıvıltıları”nı, sayfalarımızda paylaşalım dedik. Eh geçen hafta, bayram-mayram, 9 günlük tatille geçince, bu “hava” cıvıltılara da yansıdı elbette.
Özellikle İstanbul’dan gelenler “Ankara’nın en çok İstanbul’a dönüşünü seviyorum” misali, hafif bulutlu, mutsuz “twit”ler yollamış eşe-dosta...
Hatta Ankara’ya gelip yapacak hiç bir şey bulamayan, o nedenle de vaktini TV izlemekle geçiren yabancı turistler bile olmuş.
Bakalım ne cıvıldamışlar. (Bu arada cıvıltıların Türkçesi aslına sadık kalındığı için az deforme, az esnek gelebilir)
Sıcaklık ve strablez
Manaminimol Sıcak yüzünü Ankara’da azıcık gösterdi mi,mutlaka salağın birini straplez bluz ve miniyle görüyoruz sokakta. Bir kez görüyoruz ama, ölüyor sonra
Quatrum (mangal + deniz + bronz ten) - Ankara = 0
Eceakinci Sadece ivme-zaman grafiğine bakıp yorum yapmak, Ankara Çayı’na bakıp İstanbul Boğazı hak-kında şiir yazmak gibidir..
HnoB_ neyin bedeli bebem ya Ankara gibi bi şehre gelmek için saatlerimi harcadım:)
Somnambulistt Benim için de güzel bi’ tatildi aslında Ankara’da olmama rağmen...:)
Bernaytac Ankara’da kasım nasıl oluyordu ben hatırlayamıyorum. 4 yıldır kasımı Ankara’da yaşamadım hiç...
Sihir değil taciz
Burcakozturk Cepa’da 15.35 Harry Potter 16.00’da başlamamıştı. Reklam tacizi resmen..
Boyleguzel Ankara, sen içinde sevdiklerimi barındırdığın sürece görüşeceğiz. Hiç kopmadan...
Emreimamoglu Oh açtım en sevdiğim Napoliten şarkılarımı, elimde şarabım... Lanet Ankara manzarasına bakarak yudumluyorum. Yine de keyfi tartışılmaz.
Ilketugrul Olimpos’da gecen 3 günün ardından Ankara’ya gelmek, eşşekten düşen karpuz psikolojisi...
Asmingns Ankara’yı, yüzüme botox yapan ayazı özlemekteyim.
Bilgeseker Ama bazen ruhumu emiyorsun Ankara:)
Sydayd Ankara seni hep kara mı anıcam ben?
CorneliaGold Ankara’dan hava getirdim deyince herkes şişeye kulağını dayadığında Ankara havası çalacak sanıyor ama öyle değil işte..
Brcnmntroglu Bugün Ankara’da bir New York havası vardı. Kızılay’da zenci işportacılar falan:)
Ankara’da Konya Evi
BarisYurumez Konya’dan Ankara’ya gelip yine Konya Evi’nde etliekmek yemek ilginç oldu:)
KGzde14 Sinirden, stresten, üzüntüden kendini Ice Tea’ye vuran biriydim dün. Ankara’dan Kayseri’ye dönüş psikolojik olarak bitirdi beni
Jstarbuck2 Ankara is boring with a capital yawn. I’m watching TV to waste time. I pick up my visa tomorrow. Hopefully. 5pm!:)
KaaaN_17 Ankara-İstanbul karayolu Barbaros Bulvarı’ndaki trafikten daha beter..!!
Pelin_yildirim Rüyamda Sertab Erener’i gördüm:) 26 Kasım Ankara konserine gidemeyecek bir Sertab fan’ı için normal bi’ durum:) (lanet sınavlar!)

OVERLOG

EN birincisin.
Sen bu hayatta gördüğüm en hoş‘çakal’sın...
G G G
Masum, naif insanları haklarını savunan örgüt hangisidir?
Cevap: Uluslararası Saf Örgütü
Kavaklıdere

KUĞULU GEYİKLER

Vekilince Martıları terkettim, kuğuların kenti Ankara’dayım.
Sandino56 Ankara’da halen kuğu kaldı mı? Kuğulu Park’ta vardı. Gökçek’e rağmen halen oradaysalar bravo derim kuğulara.
Ptche Ankara kuğulardan ziyade ‘kargalar’ın şehri. Üç beş park kuğusunu tüm şehre mal etmek...

Ben seni çantama koydum

ÇANTA taşımayı hiç sevmem. Fazlalık gibi gelir, cebime doldururum ben her şeyimi. Anahtar da almam bu yüzden ve annemle hep kavga ederim, komşuya bırakmak zorunda kalır.
Ama geçen gün öyle olmadı. Çanta aldım yanıma, onunla buluşAcaktık. Ve bir kaç kişi daha...
Neyse. Her şeyini bana verdi çantama koymam için, mutlu oldum, salaklık. Oturuyorduk, çantam masanın üzerindeydi. Kafasını üzerine koydu, gülümsedi.
“Biz sizi işte bunun için seviyoruz” dedi.
Ben ne için der gibi bakınca da gözleriyle masanın karşısını işaret etti, diğer arkadaşımız da sevgilisinin çantasına başını koymuş. Gözlerini kapamış. Niye anlattım bilmiyorum. Sadece, artık hep çanta taşımak istiyorum.
Annem mutlu olucak.

Sirk ile coştular

BİNLERCE ilköğretim öğrencisi okul ve sınav stresini Büyük Ankara Sirki’nin şovlarını izleyerek attı. İp cambazlarının gösterini nefeslerini tutarak izleyen, palyaçolarla kahkahalara boğulan, köpeklerin yeteneklerine hayran kalan öğrenciler, ışıldaklar, pamuk şekerler, patlamış mısırlarla sirkte eğlenmenin tadını çıkardılar.
Sirk, bir kadın akrobatın tavandan asılı iki beyaz kumaş ile yaptığı hem nefes kesici hem görsel güzellikteki şovuyla başlıyor. Şeyh Şamil İlköğretim Okulu Ana Sınıfı öğrencileri en çok bu gösteriden etkilendiklerini söylerken, öğretmenleri Etkin Umut Mercan, “Sirki zevkle izliyoruz. Çocuklarım gerçekten çok heyecanlılar. Dün gece uyuyamayan, sabahın erken saatlerinde kalkıp hazırlananlar bile olmuş. Çocukların algıları saatler ilerledikçe azaldığı için onların aklında kalan, en çok sevdikleri gösteri de ilk gösteri oldu tabi. Köpekler ve palyaçoları da çok büyük keyifle izlediler” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!