Geçmişten bugüne yılın anneleri

Güncelleme Tarihi:

Geçmişten bugüne yılın anneleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2008 00:00

1996- Türkiye Öğretim Üyeleri ve Elemanları Sendikası, Demokrat Eğitimciler Sendikası, Demokrat Sağlıkçılar Sendikası, Açık Öğretimliler Vakfı, Posoflular yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Türkmenistanlı altı kız öğrenci tarafından Yılın En Fedakar annesi ödülünü DYP Genel Başkanı Tansu Çiller’e verdi.

1955 yılından bugüne kadar yılın annesi seçiliyor. Seçilenler arasında Türkiye siyasi tarihinde önemli rol almış Tansu Çiller’den şehit annelerine, 9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in annesinden öğrencileri için kendini feda eden genç bir öğretmene kadar bir çok isim bulunuyor.

Bu isimlerden bazıları ise evlatlarını kaybettikten sonra bu ödülü alabilmiş. Süleyman Demirel’in annesi ödülü aldıktan sonra "Oğlumun başbakan olmasından daha çok sevindim" demişti. Seçilen yılın kaynanası ödülünü alan Vesile Karakulak ise bu ödülü hakettiğini "Gelinlerimi çocuklarımdan daha çok severim" diyerek anlattı. İşte 53 yıldır seçilen bazı yılın anneleri:

1958- Düriye Erciyes İzmir Kadınlar birliği tarafından yılın annesi seçilirken, Rabia Sıradağlı yılın büyükannesi seçildi.

1959- İzmir’de Vesile Karakulak Türk Kadınlar Birliği tarafından yılın kaynanası, Mümine Günkurt yılın annesi seçildi.

1961- Türk Kadınlar Birliği tarafından tüm şehit anneleri yılın annesi seçildi.

1964- Türk Kadınlar Birliği Kıbrıs’ta çocuklarıyla beraber öldürülen Dr. Nihat İlhan’ın eşinin annesi Makbule Yantür’ü yılın annesi seçti.

1965- 12 kız çocuğu olan Emine Akar Anneler derneğine şeref üyesi seçildi.

1967- Süleyman Demirel’in annesi Ümmühan Demirel Isparta Yardımseverler Derneği tarafından yılın annesi seçildi. Ümmühan Demirel "Oğlumun başbakan olmasından daha çok sevindim" dedi.

1968- Kızını otobüs altında ezilmekten kurtaran ancak kendisi can veren anne Nebahat Drin yılın annesi seçildi.

1969- Öğrencileri uğruna ölen köy öğretmeni Güllüşah Demirkalp’in annesi Fatma Demirkalp yılın annesi ödülünü aldı. Anne Demirkalp "Kızımın apandisit ameliyatı olması gerekiyordu. Görevi uğruna olmadı. Öğrencilerini bırakmadı, mesleğine devam etti ve öldü" dedi.

1969- Darülaceze’de yaşayan, hiç çocuğu olmamış ancak dört tane çocuğu evlatlık edinen Hayriye Şenay yılın annesi seçildi.

1970- Balıkesir’de yılın annesi seçilen Ayşe Demirok tarlada çalışarak çocuklarını okutmaya çalışıyor. Ödülü aldığını da tarlada çalışırken öğrendi.

1971- Hürriyet’in açtığı yılın annesi yarışmasını kazanan Hamide İtil oldu. Zorlu hayatında tebessümü hiç eksik etmemiş.

1983- Erzurum’da Avrupa Şampiyonu güreşçi Reşit Karabacak’ın annesi Memnune Karabacak seçildi. Memnune Karabacak 11 çocuk, 22 torun sahibi.

Şehit annesi Menteşe 10 milyon lira ödül

1985- Yılın annesi Fatma Sarı seçildi. Kızı küçükken girdiği ameliyatta kist zannedilip böbreği alınmıştı. Fatma Sarı da kızına böbreğini vermişti.

1988- Darülaceze Yardım Derneği Sosyal Kollar Başkanı Gönül Dilan yılın annesi seçildi.

1991- Türk Anneler Derneği Genel Merkezi 1991 yılında yeşile hizmet eden her kadını yılın annesi ilan etti.

1992- Türk Kadınları Birliği, üç kız çocuğu annesi Şükran Daban’ı yılın annesi seçti.

1994- Siir’te şehit olan Yıldıray Menteşe’nin annesi Muazzez Menteşe, Zeytinburnu Belediyesi tarafından yılın annesi seçildi. Muazzez Menteşe’ye 10 milyon lira ödül verildi.

Ayrıca RP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek Yılın annesi töreni düzenledi. Tüm Türkiye’nin annelerini yılın annesi ilan etti. 13 çocuklu Nafiye Sevim, Şehit eşleri Fadime Aktaşlı, Safiye İlhan ve maden ocağında eşini yitirdikten sonra şiir yazarak çocuklarına bakan Kadriye Canlı örnek anne seçildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!