Galeri miladı

Güncelleme Tarihi:

Galeri miladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2010 00:00

Ankara’nın en büyük sıkıntılarının başında gelen kent içindeki oto galerilerinin şehir dışına taşınmasıyla ilgili inşaat başladı. Galeri sahipleri, taşınmaya ‘şartlı evet’ diyorlar.

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi, Ankara’da faaliyet gösteren oto galerilerini Gölbaşı’nda kuracağı “Taşıt Merkez ve Lojistik Destek Kompleksi”nde tek çatı altında topluyor. Dev merkezde oto galerilerinin yanı sıra, 2. el oto satış merkezleri, otobüs, kamyon, TIR, traktör gibi vasıtaların satış yerleri, araç bakım üniteleri, açık oto pazarı, alışveriş merkezleri, otel ve plaza da yer alacak.

“Burası Türkiye’nin merkezi, Ankara’nın can damarı olacak” diyen Gökçek şu bilgileri verdi:
“Doğalgazlı otoları, apartmanların altında bulunduğu için vatandaşlarımızın inanılmaz sıkıntısı vardı. Özellikle İçişleri Bakanımızın oto galerilerin kent dışında tophlanması noktasında ısrarı vardı.

Beş aya bitecek

Buraları kamulaştırmaya 15 yıl önce başladık. Ankara’daki tüm oto galerileri bu merkezde toplayacağız. Burada altyapı çalışmalarına başladık. Kanalizasyonunu, yağmur suyunu, asfaltını, doğalgazını biz yapacağız. Ümit ediyorumki bir ay içinde ihaleyi yapmış oluruz. İhaleyi kat karşılığı yapacağız. Buradaki prefabrik yapılar, ihale tarihinden itibaren maksimum beş ayda hizmete girer. Burada ikinci el büyük makinelerin satılacağı galeriler de olacak. Ankara’nın ikinci el açık oto pazarı da buraya gelecek, TIR parkı, tamir atölyeleri de olacak. Otel, noter, banka, iş merkezi, restoran gibi gerekli şeyler de ayrı bir bölümde olacak. Allah kısmet eder de, Karayolları’ndan izin alabilirsek, Mevlana Kapı projemizi de hayata geçireceğiz.”

Büyük nimet dedi

Gökçek, “Burası Türkiye’nin merkezi, Ankara’nın can damarı olacak. Araç almak isteyen kesinlikle başka yere gitmeyecek. Burası şu an bir lira ise yarın 10 lira olacak. Yarın altın değerinde olacak. Bundan büyük nimet var mı? Oto galericiler, Avrupa’dan 2. el araçları alıp, buraya getirip, Ankara üzerinden örneğin Afrika’ya transit satış yapabilecekler” diye konuştu.
Gökçek, bir gazetecinin, “Dev merkezin de kentin büyümesi ile birlikte ileride kentin içinde kalabileceğine” yönelik sorusunu, “Burası kolay kolay dolmaz. Burası göl havzasında olduğu için yoğun yapılaşma kanunen yasak” diyerek yanıtladı.
Gökçek, merkezin hizmete girmesi ile birlikte otobüs ve kamyonların kent içine park etmesinin yasaklanacağını, otobüs ve kamyonların günlük olarak komplekse park edeceklerini söyledi.

GALERİCİNİN ŞARTLI EVETİ

OTO galerilerinin şehir dışına çıkarılması için ilk somut adımın atılmasıyla birlikte galericiler, görüşlerini Ankara Hürriyet’e aktardılar. İsimlerinin gizli tutulmasını isteyen galericiler, şunları söylediler:

Yer sıkıntısı var

“Ankara’daki tüm sıfır araç satan bayilerin şehir içinde ikinci el araba satmasına izin verilmezse ve kimsenin hakkına tecavüz edilmeden adil olarak taşınma işi hayata geçirilirse gitmeyi biz de isteriz. Çünkü burada yer olarak sıkıntılı bir bölge arabalarımızı teşhir etmek için bazen kaldırımlara park etmek zoruna kalıyoruz.”

Cezalardan bıktık

“Polis kaldırımların işgal edildiği gerekçesiyle sürekli olarak ceza kesiyor. Polisle zabıtayla uğraşmaktan bıktık. Bazen sabahları dükkanı açtığımızda araçlarımızın hepsine geceden ceza kesildiğini görüyoruz. Polis ve zabıtanın kestiği cezaların yanı sıra halk da, kaldırımlarda yürüyemediğini söyleyerek bizlere tepki gösteriyor. Halkla karşı karşıya geliyoruz. Hatta kimi zaman tatsız durumlar yaşanıyor.”

Eşit şartlar sağlanmalı

“Belediye, galerileri Gölbaşı’na taşırken çok dikkat etmeli. İkinci el araba satan otomotiv bayilerinin bu satışlarına müsaade edilmemesi gerekiyor. Ankara’da sadece Emek’te galeri yok. Aydınlıkevler ve Demetevler’de de onlarca galeri var. Aynı şartların tüm galericilere ortak olarak sağlanması ve adaletli davranılması çok önemli.”

Sahtekarlara dikkat

“Çözüm baştan savma yapılırsa çok ciddi sorunlar çıkar. Galeriler sorunsuz olarak taşınsa bile, bazı sahtekarlıkların da önüne geçilmesi lazım. Gölbaşı’na gitmeyen ya da sonradan ortaya çıkan bazı insanların emlakçı, kafeci gibi isimler altında ikinci el satmayı sürdürmesi adaletsizlik olur. Yetkililerin bu tür durumları önceden düşünüp, hazır olması lazım.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!