Fotoğraflı rakamlı sel tartışması

Güncelleme Tarihi:

Fotoğraflı rakamlı sel tartışması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2022 00:07

Ankara’da dört kişinin hayatını kaybettiği sel felaketi, önceki gün Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi’nin gündemindeydi. Eleştirilerini sıralayan AK Parti grubu ABB yönetimine tedbir hatırlatması yaptı. MHP grubu da eş güdüm çağrısı yaptı. CHP ve İYİ Parti rakamları paylaşırken bunun bir afet olduğunu vurguladı. İşte sel tartışmasının olduğu Meclis’ten öne çıkanlar.

Haberin Devamı

Fotoğraflı rakamlı sel tartışması


CİDDİ ÖNLEM ALINMASINDA FAYDA VAR

Fotoğraflı rakamlı sel tartışması


Meclis Birinci Başkanvekili Fatih Ünal: “Yarım bırakılmış ishale hattı vesaire ne varsa bunların bir an önce bitirilmesinde fayda var. Bunlar bitirilmezse tekrar bu sıkıntılara düçar oluruz. Mazgal ve rögar temizliği konusunda bir hakkın yerine getirilmesi gerekir ki selleri en aza indirelim. Maalesef bu sel baskınlarına da biraz bu ihmaller sonucu ulaşıyoruz. Beş günlük süreçte keşke Mansur Bey buraya gelip açıklama yapsaydı. Beş günlük süreçte en çok eleştiriyi Mansur Bey aldı. Sahada olmayarak eleştiriye muhatap oldu. Maalesef seller bundan sonra daha çok olacak gibi. İklimler değişiyor. ASKİ Genel Müdürlüğü’müzün Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin tedbirleri arttırarak, ishale, boru hattını vesaire değiştirerek ciddi önlem alınmasında fayda var.”

EŞ GÜDÜM HALİNDE ÇALIŞMALIYIZ

Fotoğraflı rakamlı sel tartışması


MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan: “Biz Ankara’da büyük bir aileyiz. Bu ailenin demek ki birincil önceliği eş güdüm halinde çalışmak. Belediye başkanı orada olabilir burada olabilir, kıyafeti şöyle olabilir... Onlar günlüktür, anlıktır bilemem. Anladık ki bu saatten sonra bu şehirde risk odaklı yönetimi baz almamız gerekiyor. Her yıl bu seller oluyorsa bunları öngörüp yönetmemiz lazım. Bunun da birinci şartı eş güdüm. Demek ki ‘İlçe belediye başkanları benim işime karışmasın’ denecek bir şehir değiliz. Böyle bir sel felaketinde ilçe belediye başkanları, ‘kendilerine dava açılacak’ diye bu işlere karışmazsa felaketlerin boyutu ne kadar artacak. Bu senin işin, benim işim değil, hepimizin işi. Vatandaş olarak da sorumluluklarımız var. Bu saatten sonra ayrıştırıcı bir dille değil de eş güdüm halinde çalışmak gerekir. Eş güdüm de şu değildir; ‘hadi ben gidiyorum bana tabi olun’ değildir. Eş güdüm bir ortak akıl inşasıdır. O yüzden sizden ve Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan da ricam budur.”

EŞ GÜDÜM ÇAĞRISINI ÖNEMSİYORUM

Fotoğraflı rakamlı sel tartışması


AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse: “Selden kaynaklı hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Allah bir daha başımıza getirmesin böyle şeyi. Maddi hasarlar da var. Hep beraber bu yaraları sarmaya çalışıyoruz. MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan arkadaşımızın eş güdüm ve ortak akıl çağrısını ben de önemsiyorum. Biz bu tür çağrıları yapıyoruz zaman zaman da yaptık. Bundan sonra çok daha önemli. Umarım karşılık bulur.”

YILLIK YAĞIŞIN ÜÇTE BİRİ DÖRT GÜNDE YAĞDI

Fotoğraflı rakamlı sel tartışması


CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu: “AFAD’ın yaptığı uyarıların hepsi ortada. Şunu unutmamak lazım; Ankara’nın yıllık ortalama yağış miktarı geçen sene 392 kilogram. Bir yıl boyunca metrekareye düşen miktar. Bu dört gün içerisinde düşen yağış miktarı yaklaşık 130 kilogram. Yani bir yılda yağan yağışın üçte biri dört günde yağmış. Bu tabi ki olağanüstü şartlar. Bu aynı zamanda bir afet. Öyle bir şey olmasa okullar tatil olur mu? Burada her şeyin sorumluluğunu durup durup Büyükşehir Belediyesi’ne yüklemek, Büyükşehir Belediyesi’ne atmak son derece yanlış.”

ELEŞTİRİ BİRAZ DAHA VİCDANİ YAPILMALI

Fotoğraflı rakamlı sel tartışması


İYİ Parti Sincan Meclis Üyesi Ali Ünal: “Bu afetten ne kadar kaçabilirdik ne kadar direnebilirdik. Ağaçları devirecek kadar şiddetli olan bu olaya karşı ne kadar etkili olabilirdik. Bugüne kadar yapılan, yapılmayan altyapılar bu yağışlara karşı ne kadar dayanabilirdi ve o derelerden gelen, üzerinde çeşitli binalar yapılan yerlerdeki tıkanıklıkları ne kadar çözebilirdik. Üç yıl içinde nereye sığdırabilirdik. Aslında hepiniz bunu biliyor ve takdir ediyorsunuz. Karayolları’nın dahi yolları Büyükşehir Belediyesi tarafından açıldı. Eleştiri yapılırken biraz daha vicdani yapılmasında fayda var diyorum. Biraz daha dikkat biraz daha zamanın bu işin ilacı olacağı kanısındayım.”

‘MANSUR BEY SANKİ PARİS BELEDİYE BAŞKANI’

Fotoğraflı rakamlı sel tartışması


AK Parti Altındağ Meclis Üyesi Sinan Burhan, sosyal medyada gündem olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın Akyurt Belediyesi’ndeki fotoğrafını göstererek, “Mansur Bey nerede? Mansur beyin bir tane çizmeli resmi var mı sahadan, yok. Sayın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu çizmesiyle gelmiş, pantolon ıslanmış, çizmesinin içerisi su dolmuş. Mansur Bey de takım elbise, ceket, iskarpin ayakkabı, sanki Paris’in belediye başkanı. Sel Ankara’da oluyor Sayın Mansur Yavaş neredesiniz. Eskişehir’de ne arıyorsunuz. Bir haftadır yoksunuz, Ankaralı perişan, mağdur. Bu resimde samimiyet var, bu resimde halk var Sayın Süleyman Soylu halkın arasında olan bir bakan.

Fotoğraflı rakamlı sel tartışması


Sayın Mansur Yavaş Paris Belediye Başkanı gibi dinliyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’mız kayıptır. Ankaralılardan özür dilemelidir” eleştirisinde bulundu. Tatlar ve Peçenek arasında iki yıldır yapılan yol çalışmasına da dikkat çeken Burhan, “Belediye burada yol genişletmek için dere yatağını dolduruyor. Bu plansızlıktır, beceriksizliktir. İki yıldır niçin dere yatağı dolduruluyor, niçin tahliye kanalları açılmadı, büzler konulmadı. Eğer burada dere yatağı doldurulmasaydı İlkay Yiğit kardeşimiz belki de vefat etmeyecekti. Burada belediyenin büyük bir vebali vardır. Çarpık yapılaşmadan, plansızlıktan, belediyenin beceriksizliğinden mutlaka hesap sorulması gerekir. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı’mız bir haftadır ortada yok. Belediye başkanı ortada olmazsa bürokratlar bu yolu yapmazlar, tahliye kanalları koymazlar büzler koymazlar” ifadelerini kullandı.

UCUZ ŞEYLER ÜZERİNDEN DEMAGOJİ YAPMAYALIM

Fotoğraflı rakamlı sel tartışması


CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu Burhan’ın fotoğraf eleştirisine şu yanıtı verdi: “O fotoğraflara geniş çerçeveden bakmak lazım. Sayın valimiz, Pursaklar Belediye Başkanı’mız, Kalecik Belediye Başkanı’mız, Çubuk Belediye Başkanı’mız orada. Onların da ayaklarında çizme yok. Onlarda mı hiçbir şey yapmadı? Bunu mu demek istiyorsunuz. İnsanın orada bir şey yaptığını göstermesi için çizmeli mi olması gerekiyor. Böyle ucuz şeyler üzerinden demagoji yapmayalım. Bu olağanüstü şartlar, birlik olma zamanları. Eskişehir’de 11 büyükşehir belediye başkanımızın toplantısı vardı. Mansur Başkanı’mız oraya ikinci gün katıldı öğleye doğru Ankara’da yağmur yağmaya başladığını görünce direkt anında dönmüştür döndükten sonra da belediyede bir basın açıklaması yapıp direkt Akyurt’ta geçmiştir. Burada değil Eskişehir’de demek neyin nesi. Gelse ayrı bir dert gelmese ayrı bir dert size de nasıl yaranacak onu da bilemiyorum. Mansur Başkan’ımız gerçekten mütevazi bir kişiliğe sahip. Gittiği yerlerde sırf şov olsun diye kamera ile fotoğraf makinesi ile gezip de basınla fotoğraflar paylaşmıyor. Bunları göremezsiniz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!