Fotoğrafa adanan 65 yıl

Güncelleme Tarihi:

Fotoğrafa adanan 65 yıl
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2014 01:19

Bu yıl 65’inci fotoğraf yılını kutlayan fotoğraf sanatçısı Sıtkı Fırat’ın anılarını derlediği, “Sıladan Gurbete Fotoğrafın Ardından Altmış Beş Yıl” isimli kitabının tanıtımı ve sergilerinin açılışı ÇSM'de yapıldı.

Haberin Devamı

Fotoğraf sanatçısı Sıtkı Fırat’ın, “Sıladan Gurbete Fotoğrafın Ardından Altmış Beş Yıl” isimli kitabının tanıtımı ve sergilerinin açılışı Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde (ÇSM) yapıldı. Bir dizi etkinliğin düzenlendiği programa çok sayıda seçkin davetlinin yanı sıra CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş ve CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal da katıldı. “Biz fotoğrafçılar söylemek istediklerimizi objektifimizi kullanarak ifade ederiz” diyerek duygularını dile getiren Fırat “sevda” olarak adlandırdığı fotoğraf sanatına başlama serüvenini davetlilerle paylaştı. Öğretmen okulu mezunu olduğunu ve güzel sanatlara olan ilgisinin yoğun olduğunu belirten Fırat, şunları söyledi:

HASRETİMİ GİDERDİM

“Resim öğretmeni olmak istedim ve Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nü bitirdim. Bu arada fotoğrafla tanıştım ve Türk fotoğrafının önemli ustalarından Şinasi Barutçu’nun belki de son kuşak öğrencisiydim. Barutçu’dan aldığım ilhamla o yıllarda basit bir makine alarak fotoğraf derslerine katıldım ve bu yola gönül koydum. Küçük yaşta ayrıldığım köyümün hasretini fotoğraf makinamla giderdim. Köyümün ve Kermaliye’nin fotoğraflarını çekerek arkadaşlarımla paylaştım. Bu özlem bende zamanla bütün bir yurt oldu ve yurdumun peşine düşerek karış karış gezdim. Ülkemin tanıtıma katkı sağladım. Hocalığım bitti ama fotoğraf bitmiyor. 65. fotoğraf yılımı ve bu özel yıl için beş altı yıldır uğraştığım bir kitap yazdım.”

Haberin Devamı

MESLEK DEĞİL YAŞAM BİÇİMİ

“Sıtkı Fırat için fotoğraf bir meslek değil, yaşam biçimi olmuştur” diyen Fotoğraf Sanatı Federasyonu Başkanı Sami Türkay da, “Ülkemizin fotoğraf sanatı çınarlarından Sıtkı Fırat, sanatının 65. Yılında düzenlediği böye bir etkinlikle bizlere onur verdi. Federasyon olarak bu mirasa sahip çıkıp gelecek nesillere taşımak en asli görevimiz” dedi.

DÖRT SERGİ

Konuşmaların ardından, multivizyon gösterisiyle devam eden program, Sıtkı Fırat’ın 65. sanat yılına özel olarak hazırlanan sergilerin açılışıyla son buldu. Sanatçının “Anadolu’da Bin Yılın Türk İzleri”, “Gönül Gözümden”, “Türk Dünyasından Renkler” ve “Saklı Cennet Kemaliye” isimli sergileri, 27 Ocak tarihine kadar ziyarete açık olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!