Farkındalığa pedal çevirdiler

Güncelleme Tarihi:

Farkındalığa pedal çevirdiler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2023 15:14

Başkentteki bisiklet sürücüleri, bisikletlilerin ölümüne yol açan ihmal ve kazalara dikkat çekmek için Anıtpark’ta basın açıklaması yaptı. Grup, “Her yıl yüzlerce bisikletli dostumuzu kural tanımaz, alkollü, emniyet şeridi ve hız sınırı kurallarını ihlal eden canilere kurban veriyoruz ve artık yeter diyoruz!” dedi. Bisikletliler daha sonra Kurtuluş Parkı’na kadar pedal çevirdi.

Haberin Devamı

Ankara’da bir grup bisikletli, İstanbul’da polis kontrol noktasından kaçtığı öne sürülen otomobil sürücüsünün çarpması sonucu yaşamını yitiren bisiklet sürücüsü Doğanay Güzelgün’ü (51) anmak ve bisikletlilerin ölümüne yol açan ihmal ile kazalara dikkat çekmek amacıyla Anıtpark’ta bir araya geldi. Diğer illerle eş zamanlı olarak düzenlenen buluşmada Bisikletli Yaşam Platformu ve grup adına açıklamalarda bulunan Linda Nihan Lafcı özetle şunları söyledi:

Farkındalığa pedal çevirdiler

ARTIK YETER DİYORUZ

“Ülkemizde son yıllarda gerek spor gerekse ulaşım amaçlı bisiklet kullanımının arttığı ve bisikletin yerinin vazgeçilmez olduğu görülmektedir. Fakat bisiklet, ulaşımda hak ettiği yeri bulamamıştır. Yönetmelikler ve mevzuatlar yeterli değildir. TBMM’de defaten gündeme gelmesine rağmen bisikletlilerin motorlu taşıt sürücülerinden kaynaklı yaşamdan koparılmasının önüne geçilememektedir. Her yıl yüzlerce bisikletli dostumuzu kural tanımaz, alkollü, emniyet şeridi ve hız sınırı kurallarını ihlal eden canilere kurban veriyoruz ve artık yeter diyoruz! Son iki yılda yaşamını kaybeden bisikletli sayısı 350’yi geçmiştir.

Haberin Devamı

Farkındalığa pedal çevirdiler

Farkındalığa pedal çevirdiler

‘KAZA DEĞİL CİNAYET’

Türkiye’de her hafta iki kişi bisikletliyle yolda giderken araç çarpması sonucu hayatını kaybetmektedir. İstanbul Bostancı’da antrenman için arkadaşlarıyla birlikte yola çıkan bisikletli Doğanay Güzelgün otomobilinde uyuşturucu ve alkol bulunan bir trafik canavarının çarpması sonucu trafik cinayetine kurban gitmiştir.” Yetkililere ivedilikle önlem alınması çağrısında bulunan Lafcı, “‘Kaza değil cinayet’ olarak gördüğümüz bisiklet kullanıcılarının ölümleri ile sonuçlanan çarpışma davalarının da ‘bilinçli taksirle açılmasını’ talep ediyoruz. Türkiye’de sayısı 100’ü aşan bisikletli grup, topluluk ve dernekler olarak konunun takipçisi olacağımızı ve Umut, Zeynep, Aşkım, Batuhan, Kemal Özer, Doğanay ve tüm kaybettiklerimizin anılarını yaşatırken davalarının takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz. Bisikletli ölümleri son bulsun” ifadelerini kullandı. Bisikletliler daha sonra farkındalık için Anıtpark’tan Kurtuluş Parkı’na kadar pedal çevirdi

Haberin Devamı

TRAFİKTE ÇOĞU KİŞİ YOK SAYIYOR

Anıtpark’taki buluşmaya katılan ve farkındalık için pedal çeviren bisikletçiler ise şunları söyledi:

Farkındalığa pedal çevirdiler



*Ahmet Sabri Aydın: “Bisikletli ölümlerine dikkat çekmek için Hatay’dan geldim. Ne yazık ki hâlâ ülkemizde bisiklet yollarına yeteri kadar önem verilmiyor. Hâlâ birçok kişi trafikte bizleri, bisikletliyi görmüyor, yok sayıyor. Gerçekleşen bu ölümler bizi oldukça korkutuyor ve üzüyor.”

Farkındalığa pedal çevirdiler


*Nazmiye Mandacı: “Görme engelliyim ve yanımda bulunan pilotum sayesinde bisiklet kullanmanın keyfini ve özgürlüğünü yaşıyorum. Görme engelli bir yaya olarak ne tür problemlerle karşılaşıyorsak, bisiklet kullanırken de aynı problemlerle karşılaşıyoruz. Ve bunların bir an evvel önüne geçilmesini istiyoruz.”

Haberin Devamı

Farkındalığa pedal çevirdiler


*Alper Dağ:Ankara Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği üyesiyim. Son zamanlarda akaryakıt fiyatlarının artmasıyla beraber bisiklet kullanımı da arttı. Öte yandan, sporcular da giderek artıyor. Trafikte en çok karşılaştığımız şey kural hatası yapan sürücüler.”

Farkındalığa pedal çevirdiler

6 yaşındaki Ahmet Abaoğlu’da bisikletiyle tur atarak farkındalık çağrısına ortak oldu.

BAKMADAN GEÇME!