Eylemin iki yüzü

Güncelleme Tarihi:

Eylemin iki yüzü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2013 00:00

İstanbul Gezi Parkı’ndaki ağaç kesimine tepki göstermek amacıyla Ankara’dan verilen destek gösterileri dün üçüncü gününe girdi. Eylemciler polisin sert müdahalelerine tepki gösterdi. Önceki gün akşam saatlerinde vatandaşların çekilmesiyle meydanda yerini alan marjinal gruplar ise Kızılay’ı savaş alanına çevirdi.

Haberin Devamı

İstanbul Taksim Gezi Parkı’ndaki ağaç kesimine tepki göstermek için başlayan eylemlerde altıncı gün geride kalırken, Ankara’dan İstanbul’a destek amacıyla yapılan gösteriler üçüncü gününü doldurdu.
Ankara’nın çeşitli noktalarında toplanan protestocular ile emniyet güçlerinin karşı karşıya geldiği her olayda gaz bulutları yükseldi. Polisin özellikle eylemin ilk gününde orantısız güç kullanması tepki çekti. Akşam saatlerinde çevre eylemcilerinin yerini marjinal gruplara bırakması kent merkezinde büyük hasar oluşmasına neden oldu.

SOSYAL MEDYADAN ÖRGÜTLENİLDİ

Eylemler Ankara’nın simgesi olan Kuğulu Park’ta şenlik havasında başladı. Kuğulu Park’ın Twitter hesabından, “Ankara unutma! Gezi Parkı’nda olanlar bir gün benim başıma da gelebilir. Saat 19.00’da Kuğulu’da olun” çağrısı yapıldı.
Başkentli Twitter kullanıcıları sosyal medya üzerinden örgütlenerek parka geldi. Eylemin ilk günü olan 31 Mayıs’ta toplumun farklı kesimlerinden gelen yaklaşık 5 bine yakın eylemci Gezi Parkı’nda yaşanan olayları protesto etti.

Haberin Devamı

DESTEK ALMIYORUZ BEKLEMİYORUZ DA

Kuğulu Park’ta devam eden etkinliklere milletvekilleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve bürokratlar da destek verirken polis olaylara müdahale etmeyerek bir süre uzaktan takip etti. Akşam saatlerine doğru kalabalık sayısı gitgide arttı. Hiçbir siyasi organizasyon olmadan tamamen sivil inisiyatifle toplanan halk, kendilerini tarif ederken, “Biz sadece doğaya sahip çıkmak için buradayız. Kimseden destek almıyoruz, kimseden de destek beklemiyoruz” ifadelerini kullandı.

BULVAR TRAFİĞE KAPANDI

Eylemin ilk gecesinde kıvılcım Atatürk Bulvarı’ndan Kızılay’a ilerlemek isteyen grupla polis arasında çıktı. Emniyet güçleri yürüyüşe geçen ve yolu kapatan gruba dağılmalarını aksi takdirde müdahalenin kaçınılmaz olduğunu anons etti. Eylemcilerin Başbakanlık önüne giden yoldan Kızılay’a geçme isteği polisin sert müdahalesi ile karşılaştı. Olayların başlamasının ardından Tunalı Hilmi Caddesi ve Atatürk Bulvarı trafiğe kapanırken, göstericiler bazı kamu binalarına zarar vererek ara sokaklara dağıldı.

Haberin Devamı

SABAHIN İLK IŞIKLARINA KADAR DEVAM ETTİ

Polis müdahalesinin ardından ara sokaklara dağılan protestocular sokak aralarında toplanarak Bestekar Sokak, Büklüm Sokak ve Tunus Caddesi’nde ateş yakıp yollara barikat kurdu. Polisin gaz bombası ve TOMA araçlarının müdahalesi gösterici grubu dağıtmaya yetmezken, eylemcilerin sayısı her geçen dakika arttı. Gece boyunca devam eden olaylar sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü.

GAZLI MÜDAHALEYE TAŞLA KARŞILIK VERİLDİ

Yaşanan olayların ardından sosyal medya üzerinden yoğun bir bilgi kirliliği oluşurken, ikinci gün (1 Haziran) toplanma mekanı Kızılay olarak ilan edildi. 16.00’da Güvenpark’ta grubu bir süre takip eden emniyet güçleri, vatandaşların beklemediği anda müdahaleye başlayınca gruplar çevre işyerlerine sığındı. Bu sırada çevrede toplanan vatandaşlar polise sert tepki gösterdi. Tunalı, Dikimevi, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı tarafından toplanan gruplar Kızılay’a girmek istedi.
Akşam saatlerinde bir hayli kalabalıklaşan eylemciler polisin gazlı müdahalesine taşla karşılık verdi. Kızılay’a girmek için saatlerce çatışan gruplar isteklerine akşam saatlerinde ulaşırken, Çevik Kuvvet ekipleri Güvenpark ve Başbakanlık önüne çekilerek, uzaktan gaz bombaları ile müdahaleye devam etti.

Haberin Devamı

ORTALIK SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Polisin sert müdahalesi, marjinal grupların taşlı karşılıkları Kızılay’ı savaş alanına çevirdi. Taksim’in ardından Kızılay’dan da polis çekilince, alan göstericilere kaldı.
Olayları uzaktan takip eden emniyet güçlerinin yokluğunda yüzü maskeli gruplar ön saflarda daha sık görülmeye başladı. Çatışmaların ikinci günü gece yarısı Çevik Kuvvet’in yaptığı operasyonla dağıtıldı ve olaylar sabaha kadar ara sokaklarda devam etti.

ÜÇÜNCÜ GÜNDE HAYAT DURDU

Taksim Gezi Parkı eylemine destek için Ankara’da başlayan gösteriler üçüncü gününde de olaylar çıktı. Gösteri nedeniyle Kızılay’a çıkan bütün yollar ulaşıma kapanırken, metro seferleri de iptal edildi. “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganı atan göstericiler Kızılay Meydanı’nda bir araya geldi.

Haberin Devamı

SULU VE GAZLI MÜDAHALE

İlk iki gün göstericilerin Kızılay’da toplanmaması için müdahalede bulunan polis, bu sefer geri çekildi. Dün öğleye doğru Kızılay Meydanı’nda toplanan kalabılığın on binlere ulaştı. Başta Başbakanlık Merkez Bina, Genelkurmay ve Meclis önünde barikat oluşturan polis, göstericilerin Kızılay’a girişine karışmadı. Ancak Meclis ve Başbakanlığa doğru yürüyüşe geçen gruplara tazyikli su ve biber gazıyla karşılık verildi.

ESNAF KEPENK KAPATTI

Meydanda çok sayıda ambulans ve sağlık ekibi hazır beklerken, gazdan ve tazyikli sudan etkilenen vatandaşlara ilk müdahale alanda yapıldı. Dünkü gösterilerden sonra Kızılay’da çok sayıda esnaf kepenk kapattı.
Gösterilerin üçüncü gününde polisin orantısız gaz kullanımı devam etti. Ankara polisinin üç günde bir yılda kullandığı kadar gaz sıktığı ifade edildi. TOMA’lardan ise üç günde 10 tona yakın su sıkıldı.

BİLANÇO AĞIR

Haberin Devamı

Kızılay'da meydana gelen gösterilerde 16 belediye otobüsü ile otobüs durakları, reklam panoları, kaldırımlar, cam bariyerler, engelli asansörleri, metro girişleri ve engellilerin çalıştırdığı simitçi tezgahları tahrip edilirken, BELSO’ya ait 6 meyve suyu aracı da tamamen yakıldı.
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri şu ana kadar yapılan tespitlerde çoğu yeni alınan körüklü doğalgazlı belediye otobüsü(Metrobüs) olmak üzere 16 belediye otobüsünün tahrip edildiğini ve kullanılamaz duruma getirildiğini bildirdi.
Yetkililer Kızılay ve çevresinde 60 civarındaki otobüs durağının, 100’ü aşkın reklam panosunun kırılıp kullanılamaz hale getirildiğini, bir kısmının da üzerine yazılar yazılarak tahrip edildiğini belirttiler.
Yetkililer, “Şu ana kadar yaptığımız tespitlerde Kızılay ve çevresinde özellikle kamu kurum ve kuruluşlarına ait tüm işyerlerinin girişinin tahrip edildiğini tespit ettik. İzmir Caddesi ve çevresindeki yer döşeme taşları bile tamamen sökülmüş. Zararın tespitini sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

GÖKÇEK TWITTER'DAN YÜKLENDİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, İstanbul ve Ankara’daki olaylarda çevreye ve insanlara zarar veren eylemcileri sert şekilde eleştirdi. Twitter’dan açıklamalarda bulunan Başkan Gökçek, ‘Gezi Parkı’ eylemi bahanesiyle çevreye ve insanlara zarar veren gruplara tepki gösterdi. Gökçek şu ifadeleri kullandı:

BU VATAN HAİNLİĞİ DEĞİL Mİ

Şimdi soruyorum; Ey CHP, hak arıyorsunuz da; bunun için mi Ankara ve İstanbul’u savaş alanına çevirdiniz? ‘Ağaç’ dediniz, Ankara ve İstanbul’da ağaçları kökünden söktünüz. Bütün görüntüleri TV’ler verdi. Bu vatan hainliği değil mi? Ankara’da otobüslerimizi tahrip ettiniz, buna vatandaş biniyor. Kamu malına zarar vermek ahlaksızlık değil mi? Hak arıyormuşsunuz, otobüs duraklarını tahrip ederek mi arıyorsunuz?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!