Evde kal Ankara

Güncelleme Tarihi:

Evde kal Ankara
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2021 23:42

Ankara’da bir süredir katlanarak artmaya devam eden vaka artışları ürkütücü boyuta ulaştı. Geçen haftanın verileri kentte günlük 3 bin 390 vakanın görüldüğüne işaret ederken, Prof. Dr. Necmi İlhan, “14 günlük ‘kısmı kapanma’ sürecinde zorunlu olmadıkça evde kalın” uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde olduğu gibi Başkent Ankara’da da kontrollü normalleşme süreciyle yükselmeye başlayan vaka sayıları, beraberinde yeni kısıtlamaları getirdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki akşam gerçekleşen kabine toplantısının ardından, ‘kısmi kapanma’ başlığı altındaki yeni koronavirüs kısıtlamalarını duyurdu ve 2 hafta uygulanacak bu kısıtlamaların vaka sayılarını düşürmemesi durumunda daha sıkı tedbirlerin uygulanacağını açıkladı. Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre 2 hafta önce 100 binde 272 vaka sayısı görülen Ankara’da, geçen hafta bu sayı 100 binde 419’a ulaştı. Bu veriler, nüfusu 5 milyon 663 bin 322 olarak hesaplanan Ankara’da, test yaptırmaya gitmeyen veya asemptomatik olarak hastalığı geçirenler haricinde haftalık vaka sayısının 23 bin 732, günlük vaka sayısının ise 3 bin 390 olduğuna işaret ediyor. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Kısıtlamaların şiddetini düşürmek için 2 hafta içinde vaka sayılarının aşağıya doğru ivmelenmesini görmemiz gerekiyor” dedi. İlhan ‘2 hafta boyunca ‘dikkat etmek şart’ dediği kuralları şöyle sıraladı:

Evde kal Ankara


TOPLU BULUŞMALARDAN KAÇININ

“Vatandaşların zorunlu durumlar dışında mutlaka evde kalması gerekiyor, şu an en güvenli yer evimiz. Hafta sonu kısıtlamalarında arkadaşlar veya yakınlarla bir araya gelmekten kaçınmamız gerekiyor. Vaka sayıları düşene ve aşılama yaygınlaşan kadar mümkün olduğunca çekirdek ailemizle zaman geçirmemiz lazım.

Evde kal Ankara


KAPALI ALANLARI HAVALANDIRIN

Mutan virüsün de etkisiyle kapalı alandaki risk artmış durumda. Kapalı alanlardan mümkün olduğunca kaçınmamız lazım. Gitmek zorunda kaldığımız toplu kullanım alalarının kapalı alanlarının mutlaka sıklıkla temiz havayla havalandırılmış olması gerekiyor. Aynı kural toplu taşıma için de geçerli.

PAKET SERVİS TERCİH EDİN

Paket servise yönelmek bu süreçte, gel-al serviste iş yerlerinin önünde veya alışveriş yapmak için gidilen marketlerde oluşabilecek riske karşı doğru bir seçenek olacaktır. İşletmecilerin de hem kendi hem müşterilerinin sağlığı için kurallardan taviz vermemesi gerekiyor.

KURALLARDAN TAVİZ VERMEYİN

Daha ciddi kısıtlamaların hayatımıza girmesini istemiyorsak risk yaratacak her türlü davranıştan kaçınmak zorundayız. Salgının anahtarı vatandaşta. Maske, mesafe, hijyen gibi temel kurallara uyarsak vakaları düşürebiliriz., aynı şekilde uymazsak bu artışın önüne geçemeyiz. Sağlık sistemin sürdürülebilirliğinde sorun yok ama risk var.

SIRA GELDİĞİNDE AŞI OLUN

Her dört yaşlı vatandaşımızdan birisinin aşısını olmadığını görüyoruz. Bu vatandaşlarımızın en yakın sürede aşılarını yaptırmaları gerekiyor. Ülkemizdeki aşılarının çok ciddi yan etkilerinin olmadığını ve koruma sağladığını bir kez daha hatırlatıyorum. Aşı olan yaşlılarımızın en az yüzde 50’sinin koronavirüs hastalığından daha az etkilendiğini biliyoruz.”

Evde kal Ankara


1 MİLYON 544 BİN 276 DOZ AŞI YAPILDI

Ankara’da, bir yandan aşılama uygulaması da devam ediyor. Sağlık Bakanlığı COVID-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu’nda yer alan verilere göre 14 Nisan itibarıyla 940 bin 936 kişiye birinci doz aşı uygulanırken, 603 bin 340 kişiye ikinci doz aşıları yapıldı ve toplamda 1 milyon 544 bin 276 aşılama gerçekleştirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!