Evde içilen sigara çocuğu zehirliyor

Güncelleme Tarihi:

Evde içilen sigara çocuğu zehirliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2015 01:11

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çelik, Türkiye’de yılda 120 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiğini dile getirerek, “Bu, günde yaklaşık 300 kişinin ölmesi anlamına gelir” dedi.

Haberin Devamı

Çevresel tütün dumanına maruziyetin akciğer ve meme kanseri riskini arttırdığına dikkati çeken Çelik, pasif içicilikten her yıl dünyada milyonlarca, Türkiye’de de yaklaşık 17 bin kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Çelik, evde ailesi sigara içen çocukların günde beş sigara içmiş kadar zehirlendiğini belirterek, “Eşi sigara içen kadınların akciğer kanserinden ölme riski 2-3 kat, meme kanseri gelişme riski ise 2 kat daha fazla olmaktadır” diye konuştu.
Üsküdar Üniversitesi Nöropsikofarmakoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tayfun Uzbay da sigarayı bırakmak için kullanılan elektronik sigaranın da kontrolsüz ve denetimsiz alındığında farklı bir bağımlılık yapabildiğini ifade etti. Uzbay, “Son zamanlarda kısaca e-sigara denilen elektronik sigarada buharlaşan taşıyıcı sistemden nikotin doğrudan alınıyor. Bu çok riskli bir yol, sigaranın içindeki kanserojen maddeleri içermiyor ancak kullanan kişi saf nikotini doğrudan alıyor. E-sigara Türkiye'de yasak. Ancak yurt dışından siparişle ya da farklı yöntemlerle insanlar buna ulaşılabiliyor. Özellikle Çin ve Uzakdoğu menşeyli ürünler vücut için zararlı olabilecek kalitesiz içeriğe sahip” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!