Etraftaki 11 binayı riskli görüyoruz

Güncelleme Tarihi:

Etraftaki 11 binayı riskli görüyoruz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2021 15:34

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, yapılan kontrolsüz kazı sebebiyle Açelya Apartmanı ile etrafındaki apartmanların risk altında olduğunu belirterek, “Kontrollü bir şekilde yıkımını yürütüyoruz. Etraftaki 11 binayı da riskli görüyoruz. Bu çerçevede bir kentsel dönüşüm projesi gerçekleştireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Çankaya’nın İleri Mahallesi Mektep Sokak’ta, temelinde boşluk olduğu için çökme tehlikesi bulunan ve yıkım çalışmaları süren sekiz katlı Açelya Apartmanı ile ilgili İçişleri Bakanlığı’nca başlatılan soruşturma, mülkiye başmüfettişlerince yürütülüyor. Soruşturma kapsamında iki mülkiye başmüfettişinin görevlendirildiği, müfettişlerin özellikle belediye görevlilerinin ve diğer ilgililerin ihmalinin olup olmadığı üzerinde durduğu öğrenildi.

BİR-İKİ AY İÇERİSİNDE İHALESİNİ YAPACAĞIZ

Alanda incelemelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, olayın ardından bölgedeki 21 binada risk tespit edilerek, 900 vatandaşın misafirhanelere yerleştirildiğini söyledi. Bu vatandaşların mağdur olmamaları için çalıştıklarını belirten Bakan Kurum, özetle şöyle konuştu:

Etraftaki 11 binayı riskli görüyoruz


“Yapılan kontrolsüz kazı sebebiyle Açelya Apartmanı ve etrafındaki apartmanlar şu an için risk altında. Kontrollü bir şekilde, belediyemizle birlikte yıkım sürecini yürütüyoruz. Etraftaki 11 binayı da riskli görüyoruz. 11 binayı da dahil ederek, toplamda 14 parselin olduğu, 155 bağımsız bölümün risk altında olduğunu arkadaşlarımız tespit ettiler. Bu çerçevede, bir kentsel dönüşüm projesi gerçekleştireceğiz. Oluşturacağımız kriz masasında vatandaşlarımıza taşınma, kira, eşya yardımı yapılacak. Öbür binaların da salı günü itibarıyla taşınma sürecini başlatabileceğimizi öngörüyoruz. Taşınma sürecinin bitmesine müteakip TOKİ Başkanlığı’mız uygulama projelerini çalışacaklar, akabinde en geç bir-iki ay içerisinde ihalesini yapacağız, en kısa sürede de inşaatlarımızı bitireceğiz.”

Etraftaki 11 binayı riskli görüyoruz


BAŞKAN YAVAŞ: ‘ÖNCELİĞİMİZ MAĞDURİYETLERİ GİDERMEK’

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, çökme riski bulunduğu için tahliye edilen binalarla ilgili önceliklerinin ‘bir an önce mağduriyetleri gidermek’ olduğunu söyledi. Başkan Yavaş, eşya ve kira yardımının yanı sıra belediye olarak mağdur sayısına göre daire de verebileceklerini ifade etti.
Binanın yıkımının tamamlanmasının ardından çevresindeki binaların incelenmesine başlanacağını da belirten Yavaş, “Tehlike var ise bu gördüğümüz beş binanın hepsinin yıkılması gerekecek” dedi.

Etraftaki 11 binayı riskli görüyoruz


BAKAN SOYLU: ‘DEVLET KİMSEYİ MAĞDUR ETMEZ’

Haberin Devamı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ve Ankara Valisi Vasip Şahin de Açelya Apartmanı’ndaki yıkım çalışmalarına ilişkin incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı. Bir vatandaşın “İnşallah mağdur olmayız” demesi üzerine Bakan Süleyman Soylu, “Devlet kimseyi mağdur etmez. Merak etmeyin” ifadesini kullandı.

Etraftaki 11 binayı riskli görüyoruz


GÖZALTINA ALINDILAR SERBEST KALDILAR

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan inşaat müteahhidi Süleyman A., hafriyat şirketi sahibi Serkan K. ve kepçe operatörü Özkan K., tutuklama talebi ile mahkemeye sevk edildi. Şüpheliler, çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

ADIM ADIM KONTROLLÜ YIKIM

* Açelya Apartmanı’nda bina yıkım çalışmaları makaslı ekskavatör ile kontrollü şekilde yapılıyor.
* Binanın kendi kendine çökmeden kontrollü bir şekilde yıkılmasının iki günü bulabileceği belirtiliyor.
* Yıkım çalışmaları sırasında diğer binalarda meydana gelebilecek hareketlilikler hassas cihazlarla ölçülüyor.
* Açelya Apartmanı’nın yıkımının ardından çevredeki diğer binaların oturmaya uygun olup olmadığı hakkında rapor düzenleneceği belirtiliyor.

NASIL OLDU?

Çankaya’nın İleri Mahallesi Mektep Sokak’ta yakın zamanda başlanan inşaat çalışmaları sırasında yan tarafında bulunan Altay Sokak’taki sekiz katlı binanın(Açelya Apartmanı) istinat duvarının bir kısmının yıkılması ve temelinde boşluk oluşmasıyla çökme tehlikesi meydana gelmişti. Çökme tehlikesi bulunan bina ile tedbir amaçlı olarak bölgedeki 21 binada oturanlar tahliye edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!