Eşitsiz başlayan evlilik hayat boyu devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

Eşitsiz başlayan evlilik hayat boyu devam ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2011 00:00

Sabancı Vakfı ile Uçan Süpürge’nin “Çocuk Gelinler Projesi”nin 54 ilde elde ettiği sonuçları değerlendiren Prof. Dr. Yıldız Ecevit, “Erken evlilikler toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini pekiştiriyor. Eşitsiz başlayan evlilik ilişkisi hayat boyu devam ediyor” dedi.

Haberin Devamı

ÇOCUK Gelinler Projesi’nin sonuçları açıklandı. Türkiye’de 18 yaş altı “çocuk evlilik” oranı ortalaması yüzde 28. Orta Anadolu’da bu oran yüzde 42’ye, Güneydoğu Anadolu’da yüzde 41.6’ya, Diyarbakır’da ise yüzde 50’ye kadar çıkıyor.

Sabancı Vakfı ile Uçan Süpürge’nin “Çocuk Gelinler Projesi”nin 54 ilde elde ettiği sonuçları Prof. Dr. Yıldız Ecevit değerlendirdi. Erken evliliğin dünyaca kabul edilen tanıma göre 18 yaş altı evlilikleri kapsadığını anlatan Ecevit, erken evliliğin küresel bir sorun olduğunu belirtti ve bunun zararlarını şöyle anlattı:
“Erken evlilikler toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini pekiştiriyor. Eşitsiz başlayan evlilik ilişkisi hayat boyu devam ediyor. Kadınların toplumsal statüsü zaten düşük, erken evlilik bunu daha da düşürüyor. Kız çocuklarını eğitimden ayrı tutuyor.

Haberin Devamı

Cinsel istismar artıyor

İstihdamı azaltıyor. Erken başlayan annelik kadın bedenine zarar veriyor. Çok sayıda gebelik sağlığı bozuyor. Erken başlayan cinsel yaşam cinsel istismar olasılığını arttırıyor. Cinsel hastalıkları kapma ihtimalini güçleniyor.”

Ecevit, Türkiye’deki ortalama evlenme yaşının yükseldiğini ilk evlenme yaşının 2001 yılında erkeklerde 25.5 kadınlarda 22.2 iken 2011 yılında erkeklerde 26.7, kadınlarda ise 23.5’e çıktığını belirterek kadınlardaki bir yaşlık artışın bile büyük önem taşıdığını söyledi. Evlilik yaşı ortalaması yükselse de bazı bölgelerde erken evlilikler olduğunu anlatan Ecevit, “Türkiye ortalaması 23.5 yaş iken orta Anadolu’da bu rakam 21.9’a. Kuzeydoğu Anadolu’da 22.5’e düşüyor” dedi.

Ortalama küçük ama mücadele etmeliyiz

ECEVİT 2008 yılında Hacettepe Üniversitesi’nce hazırlanan çalışmaya dayanarak erken evlilikle ilgili rakamları ise şöyle sıraladı:

“18 yaş altında evlenenlerin oranı yüzde 28. Ancak bu oran sevindirmemeli. Çünkü bölgeler arasında fark var. Ortalama 28 ama, Orta Anadolu’da 18 yaş altı evlilikler yüzde 37’ye, Kuzeydoğu Anadolu’da yüzde 40.2’ye, Orta Anadolu’da yüzde 42’ye, Güneydoğu Anadolu’da yüzde 41.6’ya yükseliyor. KAMER Başkanı Nebahat Akkoç’un çalışmasına göre Diyarbakır’da erken evlilikler yüzde 50’ye kadar çıkıyor. İstatistikler yüzde 28’i gösteriyor ama bazı bölgelerde çok yüksek. Ortalama küçük olsa da mücadele etmeliyiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!