Ergin Orbey'i kaybettik

Güncelleme Tarihi:

Ergin Orbeyi kaybettik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2012 15:50

Haberin Devamı

Oyuncu ve yönetmen Ergin Orbey hayata veda etti.
Bir süre Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi gören Orbey dün gece evinde hayatını kaybetti.

Hürriyet

Orbey için yarın saat 11.00'de Ankara Büyük Tiyatro'da tören düzenlenecek. Orbey'in cenazesi, Kocatepe Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
1936 İstanbul doğumlu Orbey, Devlet Tiyatroları ve Ankara Sanat Tiyatrosu'nda yönetmen, Ankara Devlet Konservatuvarı'nda eğitimci ve bölüm başkanı olarak görev yaptı. Orbey, sinemada da yönetmen, senarist ve oyuncu olarak başarılı çalışmalarda yer aldı.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü (1978), Kültür Bakanlığı Danışmanlığı yapan (1979) Orbey, Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünde kurucu, eğitimci ve sahne yönetmeni olarak çalıştı. Eskişehir Şehir Tiyatrolarının kuruluşunda da katkısı olan Orbey, çok sayıda yerli ve yabancı oyun sahneye koydu.
Kuvayi Milliye Destanı, Bir Şehnaz Oyun : (Turgut Özakman), Nafile Dünya (Oktay Arayıcı), Linç (Kerim Korcan), Simavnalı Şeyh Bedreddin (Orhan Asena) oyunlarını yöneten Orbey, Hababam Sınıfı'nda, Şabanoğlu Şaban, Tosun Paşa gibi filmlerde de rol almıştı.

Haberin Devamı

ARDINDAN:

"Hocamdı , tiyatroya başladığımda bir çok yeni şey öğrenmiştim kendisinden , huysuz da bir adamdı oysa ama gülünce de gözlerinin içi gülerdi. öğrencilerini çok sever , 75' in üzerinde olan yaşına rağmen her hafta ankara'dan kalkıp eskişehir'e bize ders vermeye gelirdi . konservatuvardaki ilk oyunum onun yönettiği bir oyundu küçük bir rol kapmıştım .daha birinci sınıftaydım , küçük bir rol boşta kalmıştı ve eşi gönül orbey ona kimi oynatalım diye sorduğunda beni kastederek "o topak saçlı çocuğu oynatalım " demişti canım hocam. yaşarken adına belgesel yaptık sınıf arkadaşlarımla . gözleri doldu , çok mutlu oldu , adına sahne açtılar eskişehir'de gözleri doldu yine bu tatlı küçük adamın . bu sabah haberini aldım , çok üzüldüm . benim için çok önemli biridir ergin hocam , eskişehire tiyatroyu sevdiren adamdır . "rejisörlük tecrübesi olan" biri denmesi biraz haksızlık oluyor ona , daha konservatuvar 4. sınıftayken devlet tiyatrosunda oyunlar yönetmiş bir insandır ergin hocam . bugün "allahım bu nasıl oyun bu ne kadar iyi düşünmüş " denilen yönetmenlerin büyük çoğunluğunun da hocasıdır . onlarca başarılı reji çalışması vardır . doğum günümde saygıdeğer eşi gönül orbey ile bana aldıkları "oyunculuk el kitabı' nı" ömür boyu taşıyacağım . ışıklar içinde yat ustam , hocam , hocaların hocası . (scottish play, Ekşi Sözlük)

Haberin Devamı

"Seni sevmiştik sütoğlan. babanı da daha çok sevmiştik. ölümüyle üzendir. (sabbath1970, Ekşi Sözlük)

lüm haberi sarsmıştır. allah rahmet eylesin. en güzel sahnelerden biri meraklı köfteci'deki ruh doktoru rolüdür. http://youtu.be/kekvl0xpolm?t=7m50s  (basso continuo, Ekşi Sözlük)

Twitter'dan:


Oğuz Atay, Sevim Burak gibi yazarlara Devlet Tiyatrolarının kapısı ilk kez Ergin Orbey'in genel müdürlüğü zamanında açıldı. Murathan Mungan?@mungan_murathan

Hüseyin Şevki Topuz'u kaybettik....Hababam Sınıfı müfettişsiz kaldı....Toprağın bol olsun Ergin Orbey Selim Çiprut@SeLimCiprut

Hayatını; tiyatro, sinema ve eğitime adamış ustamız Ergin ORBEY'i, daima sevgi ve hürmetle hatırlayacağız. Toprağı gül olsun... ahmet mümtaz taylan?@taylan1789

Ergin Orbey şimdi Kemal Sunal'ı sözlü yapıyordur... Nur içinde yatsın..

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!