Enerji fiyatlarındaki artışlar maliyetimizi çok ciddi etkiliyor

Güncelleme Tarihi:

Enerji fiyatlarındaki artışlar maliyetimizi çok ciddi etkiliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2009 00:00

Ankara’nın altyapı sorunlarının devam ettiğini ve bu sorunların aşılmasında yerel yönetimlere büyük iş düştüğünü belirten Akdağ Isıl İşlem Ltd. Şti’nin Genel Müdürü Özgür Savaş Özüdoğru, piyasanın en önemli sorununun enerji fiyatları olduğunu belirtti.

AKDAG Isıl İşlem Ltd. Şti’nin Genel Müdürü Özgür Savaş Özüdoğru, ısıl işlemle ilgili çalışmalarını, piyasanın durumunu ve Başkent’in sorunlarını TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak’a anlattı.
Piyasanın en önemli sorununun enerji fiyatları olduğuna dikkat çeken Özüdoğru, “Bizim en büyük gider kalemimiz enerji, dolayısıyla elektrik ve doğalgazdaki artışlar maliyet kalemimizi çok ciddi boyutta etkiliyor. Yapılan enerji zamlarının nedenini anlayamıyoruz” diye konuştu.

Kısaca firmalarınızı tanıtır mısınız?
Akdağ Isıl İşlem firması 1995 yılında kuruldu. Yaklaşık olarak 2 bin 500 civarında müşteriye hitap eden ve metallerin sertleştirilmesi, ısıl işlemi konusunda hizmet veren bir firma. Ağırlıklı olarak Türk Traktör Fabrikası ve yan sanayi, Hidromek, Savunma Sanayi (M.K.E. Maksam, FNSS, Jandarma Lojistik Komutanlığı) kuruluşlarına çalışıyor. 1999 yılından bu yana ISO9001/2000 Kalite belgeli olarak faaliyet göstermektedir.
E-Berk Makine Metalurji firmamız ise, 2005 yılında kurulmuştur. TBM makinaları yedek parçaları, Tünellerdeki kazıcılar ve aşındırıcılar gibi konularda yedek parça üretmektedir. ISO9001/2000 Kalite sertifikasına sahibidir.

Isıl işlem işine girmek nereden aklınıza geldi?
İ.T.Ü Metalurji Mühendisliği Bölümü’nü bitirince ODTÜ’de yüksek lisans yapmak üzere Ankara’ya geldim ve şu an sahibi olduğum firmada mühendis olarak işe başladım. Ancak bu işe öyle bağlandım ki, önce 1999 yılında çalıştığım firmanın ortağı oldum sonra da 2005 yılından bugüne, tek başıma yönetimine devam ediyorum. Malzeme bilimi çok keyifli bir bilim dalı, ben üretime karşı çok meraklı olduğum için bu işi çok sevdim ve yönümü bu sektöre çevirerek kendimi geliştirmeye karar verdim.

Rakipleriniz hangi firmalar? Daha da büyümeyi düşünüyor musunuz?
Biz Isıl işlem sektöründe Türkiye’de en büyük üç firmadan biriyiz. Ankara özelinde ise kapasitemizin büyüklüğü sebebiyle çok büyük rekabet problemimiz yok. Ankara’daki diğer ısıl işlemciler de kendi kapasitelerinde gayet iyi iş yapıyorlar. Ancak içinde bulunduğumuz kriz ortamı nedeniyle kapasite kullanım oranları çok ciddi düşüş göstermişti ve yeni yeni toparlanıyor. Büyümek konusu ise, müşterilerimizin talepleri ile doğru orantılı. Bu nedenle piyasa koşullarının düzelmesi gerekir diye düşünüyorum.

Sıkıntılarınız neler? Yerel yönetimlerden veya devletten beklentileriniz neler?
ASO’nun meclis üyesi olarak, Demir ve Metal İşleri grubundayım. Ankara Sanayi Odası, sanayicinin sorunlarının en çok tartışıldığı ve çözüm arandığı yer. Ancak çözemediğimiz en önemli sorun enerji fiyatları. Bizim en büyük gider kalemimiz enerji, dolayısıyla elektrik ve doğalgazdaki artışlar maliyet kalemimizi çok ciddi boyutta etkiliyor. Yapılan enerji zamlarının nedenini anlayamıyoruz. Sonuçları bizde çok ağır oluyor.

Ankara’nın altyapı sorunları devam ediyor

Ostim’de ve Ankara’da yaşamaktan memnun musunuz? Sizce Ankara’nın kent olarak en büyük sorunu ne?
Ankara eskiden öğrenci ve memur şehri olarak bilinirdi ancak, şimdi yeni bir sıfatı var “Sanayi Kenti Ankara”. Ben de Ankara’yı sanayi kenti yapma özlemi olan sanayicilerden biri olarak burada yaşamaktan çok mutluyum. Yönetim Kurulu Üyesi olduğum Temelli’de bulunan Anadolu Organize Sanayi Bölgesi’nde de hedeflerimizden biri, 220 yatırımcıya fabrika sahalarının altyapısını bitirip teslim etmek. Ancak, Ankara’nın altyapı sorunları devam ediyor. Bu sorunların aşılmasında da yerel yönetimlere büyük iş düşüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!