En önemlisi fırsat vermek

Güncelleme Tarihi:

En önemlisi fırsat vermek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2021 23:38

Görme engelli psikolojik danışman ve rehber öğretmen Şule Özcan, “Çok farklı engel dereceleri var elbette ama lütfen aileler de çocuklar da vazgeçmesin. Hayalleri olsun, yapmak istedikleri, ilgi duydukları konuların peşinden koşsunlar. Engelliler için en önemlisi fırsat vermek” dedi.

Haberin Devamı

Psikolojik danışman ve rehber öğretmen olarak 20 yıldır ilkokullarda görev yapan görme engelli Şule Özcan, sesli programlarla yazdığı çocuk gelişim kitapları ve açtığı sosyal medya kanalıyla özel gereksinimli çocuklar ile ailelerine destek oluyor. Henüz iki yaşındayken halk arasında ‘tavuk karası’ olarak adlandırılan gece körlüğü teşhisi konulan ve hastalığın giderek ilerlemesi sebebiyle görme kaybı ortaokuldan sonra yüzde 90'a ulaşan 43 yaşındaki Özcan, ailesinin desteğiyle hem öğrencilik yıllarında hem de meslek hayatında güçlü şekilde ilerledi. Özcan, üniversite sınavında ilk tercihi olan Hacettepe Üniversitesi Psikoloji bölümünü başarıyla bitirdi ve çok sevdiği çocuklarla bir arada olabilmek için rehber öğretmenlik yapmaya başladı. Gören Kalpler Eğitim Derneği’nde gönüllü olarak çalıştığını, aynı zamanda aileler için bilgilendirici içeriklerin yer aldığı YouTube kanalı açtığını ve amatör olarak müzikle de uğraştığını dile getiren Özcan, "Görme kaybım beni kötü yönde etkilemedi. Buna hiç izin vermedim ve hayata hep olumlu baktım. Görme engelim olmasa belki de bu kadar sevdiğim işle uğraşmayacaktım, yaşamın her anından zevk almayı öğrenemeyecektim" dedi.

ENGELLER AŞILMAK İÇİNDİR

Haberin Devamı

Öğretmen olarak atandığında "O okulda seni dışlarlar, alay ederler" denilerek görme engelliler okulunda çalışmasının teklif edildiğini ama bunu kabul etmediğini dile getiren Özcan, "İyi ki de bu yoldan ilerlemişim. Çok önemli tecrübeler edindim” diye konuştu. Kitap yazma kararı almasında velilerin kendisine sorduğu sorular ve çevresini gözlemlemesinin etkili olduğunu anlatan Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ailelere kaynak sunabilmek amacıyla kitap yazmaya karar verdim. İlk olarak 2009'da bebek sahibi olma düşüncesinden ergenliğe uzanan tüm süreçleri farklı başlıklarda ele aldığım 'Onlar Bir Çiçek' isimli kitabım çıktı. Ardından da engelli bireyleri anlatan 'Ağlama Anne' isimli kitabım çıktı. 'Engeller aşılmak içindir' temasıyla yayımlanan bu kitabımın devamı niteliğinde bir romanım da yayımlanacak. YouTube kanalımda da engelli bireyler ve ailelere yönelik, çocuk gelişimi ve salgın döneminin psikolojik etkileriyle baş etme yollarına ilişkin bilgilendirici içerikler sunuyorum.”

Haberin Devamı

ÇÖZÜM YOLLARINI AÇAN BİR KAPI

Özel gereksinimli çocukların ailelerinin yaşadığı zorluklara işaret eden Özcan, ailelerin bu haberi ilk aldığında büyük şok yaşadığına dikkat çekerek, "Bu süreçlerin tamamında önce durumu kabul etmek çok önemli. Kabul etmek boyun eğmek anlamına gelmiyor. Bu, çözüm yollarını açan bir kapı aslında" değerlendirmesinde bulundu. Ailelerin engelli çocuklarının gelişimi için neler yapabileceğini araştırmasının, doktorlar, uzmanlar ve derneklerden bilgi, destek almasının önemine vurgu yapan Özcan, şunları kaydetti: "Ailelerin öncelikle çocuklarına güvenmeleri, bir şeyler yapabileceklerine inanmaları gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!