En iyilerde dört Ankaralı

Güncelleme Tarihi:

En iyilerde dört Ankaralı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2013 00:00

Leiden Üniversitesinin “dünyanın en iyi 500 üniversitesi” sıralamasına, Ankara’dan ODTÜ, Ankara, Hacettepe ve Gazi üniversiteleri girme başarısını gösterdi. ODTÜ üç kriterde Ankara Üniversitesi de bir kriterde ülke birincisi oldu.

Haberin Devamı

Hollanda Leiden Üniversitesi tarafından açıklanan “dünyanın en iyi 500 üniversitesi” sıralamasına, Hacettepe, ODTÜ, Ankara, Ege, İstanbul ve Gazi üniversiteleri girdi. ODTÜ en fazla ülke birinciliği alan üniversite oldu. ODTÜ’yü İstanbul ve Ankara Üniversitesi takip etti.
ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP Laboratuvarı Başkanı Prof. Dr. Ural Akbulut, “Leiden” sıralama tablolarının, üniversitelerin boyut normalizasyonu, diğer kurumlarla yapılan ortak yayınların kurumlara dağıtımı ve İngilizce olmayan yayınların hesaba katılmasıyla hazırlandığını anlattı.

TÜRKİYE'DEN ALTI ÜNİVERSİTE

Leiden sıralamasında yayın kalitesi kriterinin, üniversitelerin yayınlarının yüzde kaçının dünyada en çok atıf alan makalelerin yüzde 10’luk dilimde yer aldığını ölçtüğünü belirten Akbulut, ilk 500’deki Türkiye üniversitelerinin 4 farklı “etki” ile “işbirliği” göstergesine göre değerlendirdiğini, verilerin temel bilimler ve sosyal bilimler alanında yapılan yayınlardan oluştuğunu ifade etti. Akbulut, “Leiden tarafından geçen yıl yapılan sıralamada ilk 500’de 6 üniversitemiz yer almıştı. Üniversitelerimiz, dünya sıralama sisteminlerinde ilk 500’de yer almaya devam ediyor. Bu yılki sıralamada da dünyanın ilk 500 üniversitesi arasına 6 Türk üniversitesi girdi. İlk 500’e giren üniversitelerimiz Hacettepe, ODTÜ, Ankara, Ege, İstanbul ve Gazi” dedi.

Haberin Devamı

SIRALAMA TESADÜF DEĞİL

Raporun Türk üniversitelerinin dünya sıralamalarında üst sıralarda yer almasının tesadüfi olmadığını gösterdiğini belirten Akbulut, şunları kaydetti:
“6 üniversitemizden ODTÜ kritelerin üçünde ülke birincisi, birinde ülke ikincisi ve birinde de ülke altıncısı oldu. Ankara Üniversitesi kriterlerin birinde ülke birincisi, birinde ülke beşincisi ve üçünde ülke altıncısı olarak yer aldı.
Gazi ise kriterlerin üçünde ülke üçüncüsü, birinde ülke dördüncüsü ve birinde de ülke beşincisi oldu. Bilim alanlarına göre Ege ve Gazi üniversiteleri ‘matematik ve bilgisayar’ alanında Gazi Üniversitesi ülke ikincisi, dünya 20’ncisi olarak dünyada akademik anlamda önemli bir başarı kazandı” dedi.
ODTÜ’nün “Biyomedikal ve Sağlık Bilimleri” ve “Yaşam ve Yer Bilimleri”, Ege Üniversitesinin ise “Doğal Bilimler ve Mühendislik” alanlarında ülke birincisi olduğunu kaydeden Akbulut, Gazi Üniversitesinin de “Sosyal ve Beşeri Bilimler” alanında birincilik aldığını dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!