En büyük beklenti fotoğraflı validatör

Güncelleme Tarihi:

En büyük beklenti fotoğraflı validatör
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2023 15:09

Ankara’da özel toplu taşıma esnafı, Ankarakart ile biniş yapılan araçlardaki elektronik ücret toplama sisteminden (EÜTS) şikâyetçi. Mevcut sistemin esnafı bıktırdığını belirten TÖHOB Başkanı Kurtuluş Kara, “Sistemin değişmesi halinde en büyük beklentimiz validatörde fotoğrafın çıkması ve usulsüz binişlerin önüne geçilmesi” dedi.

Haberin Devamı

Ankara’da otobüsleriyle özel taşıma hizmeti veren esnaflar, Ankarakart ile biniş yapılan elektronik ücret toplama sisteminden (EÜTS) dertli. Sistemin sürekli sıkıntı çıkardığını belirten Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB) Başkanı Kurtuluş Kara, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) EGO Genel Müdürlüğü’nden kalıcı bir çözüm beklediklerini belirtti. Türkiye’de uygulanan diğer sistemleri de incelediklerini söyleyen Kara, şöyle konuştu:

En büyük beklenti fotoğraflı validatör

Toplu taşıma esnafı elektronik ücret toplama sisteminden dertli

SİSTEMDEKİ SORUNLAR ESNAFI BIKTIRDI

“Ankara genelinde hizmet veren özel halk otobüslerimizde mevcut elektronik ücret toplama sistemlerinde büyük sorun yaşıyoruz. E-Kent firmasının sistemi ve cihazları artık eskidi. Bu sistemdeki sorunlar esnafı bıktırdı. Araçlar sistemde bir görünüyor bir görünmüyor. Araçlarımızın takibini düzgün yapamıyoruz. Validatörler arıza yapıyor. Yolcular bazen kartlarını okuturken beklemek zorunda kalıyor. Otobüslerin içindeki bilgilendirme ekranları çalışmıyor. Her durakta ekrandan o durağı, güzergâhı göstermesi gerekiyor ancak sürekli kapalı olmak zorunda kalıyor. Yolcu hangi durağa geldiğini bilemiyor. En büyük sorunu engelliler yaşıyor. Engelli vatandaşlarımız, sesli ve görsel durak bilgilendirmeleri çalışmadığı için büyük sıkıntı çekiyor. Yolcular sistemde para yüklerken de sıkıntı yaşıyor. Mesela pandemi döneminde de HES kodu tanımlamasının yapılamamasının nedeni de yine bu sistemsel sıkıntılardı. Kartlar tam anlamıyla kişiselleştirilemedi.

Haberin Devamı

SÜRE DOLDU, 9 AYLIK UZATMA YAPILDI

Mevcut sistemle ilgili firmanın ihale süresi doldu ancak 9 aylık bir uzatma yapıldı. Bu sürenin de 1.5 ayını doldurduk. Süre bittiğinde belediye yeni bir ihale yapacak kazanan firma ile devam edilecek. Ancak biz bu sistemin değişmesini istiyoruz. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Sayın Mansur Yavaş’a da süre bitimine yakın bilgilendirme yapacağız ve taleplerimizi ileteceğiz. Biz bu konuda EGO Genel Müdürlüğü’nden kalıcı bir çözüm bekliyoruz. Tekrar bir uzatma olmasını istemeyiz çünkü bu şekilde sistem hem esnaf için hem de yolcular için sağlıklı işlemiyor. Bu alanda hizmet veren firmaları da esnaflarımızla ziyaret ediyor sistemleri inceliyoruz. En son İstanbul’a gittik bilgi aldık Türkiye’deki örnekleri uygulamalı gördük.

Haberin Devamı

En büyük beklenti fotoğraflı validatör

VALİDATÖRDE FOTOĞRAFLI GÖSTERİLSİN

Ankarakart ile binişlerde bizim yaşadığımız en büyük sorunlardan birisi de usulsüz binişler. Başkalarına ait serbest, indirimli ve abonman kartlarla biniş yapanlar oluyor. Sistemin değişmesi halinde en büyük beklentimiz validatörde fotoğrafın çıkması ve usulsüz binişlerin önüne geçilmesi. Biz yeni validatörlerde isim ve soy isim olmasa da binen yolcunun fotoğraflı olarak gösterilmesini istiyoruz. Böylece usulsüz binişlerin önüne geçebiliriz. EGO Genel Müdürlüğü daha önce bununla ilgili çalışma yapılacağını da açıklamıştı. Mesela şu anda şoför başkasının kartıyla bineni tespit ettiğinde karta el koyup EGO’ya bildiriyor ancak firmaların yeni validatörlerinde tek tuşla usulsüz kart kullanarak binen yolcuyu merkeze bildirme gibi bir seçenek var. Bunlar olursa Hem şoför muhatap olmaz hem de anında bildirimle kart engellenebilir. Teknoloji bu kadar gelişmişken imkânlardan yararlanmalıyız diye düşünüyoruz.

BAKMADAN GEÇME!