Emlak alımında pazarlık zamanı

Güncelleme Tarihi:

Emlak alımında pazarlık zamanı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2010 00:00

Yaz döneminde durağan giden gayrimenkul satışlarının, eylül ayının ikinci yarısından sonra hareketleneceğini söyleyen Trio Yatırım Değerleme Genel Müdürü Taşkın Haşemoğlu, gayrimenkul alırken ve kiralarken dikkat edilmesi gereken noktalara değindi.

Haberin Devamı

TRİO Yatırım Değerleme Genel Müdürü Taşkın Haşemoğlu, durağan giden gayrimenkul satışlarının, referandum sonrasında artacağını belirtti. Artışların yıl sonuna kadar devam edeceğini ifade eden Haşemoğlu, gayrimenkul alırken ve kiralarken dikkat edilmesi gereken noktalara değindi.
Eylül ayının ikinci yarısından sonra fiyatların yükseleceğini ifade eden Haşemoğlu, “Gayrimenkul almayı düşünenler hızlı davransınlar. Pazarlık yapmanın tam zamanı” dedi.
Haşemoğlu, gayrimenkulun geçmiş yıllara ait emlak vergisi borcunun olup olmadığının araştırılmasının önemli olduğunu vurguladı. Tapu değeri gösterilirken belirlenecek tutarın, gelir vergisi ve harç yönünden taşıdığı özelliklere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Haşemoğlu şöyle devam etti:
Değeri düşük göstermeyin
“Gayrimenkul alımı, öncesinde ciddi bir araştırma gerektirir. Vergi ve Harçlar Yasası’nda yer alan bazı özel hükümlerin önceden bilinmesinde sayısız yarar var. Alınacak gayrimenkulün geçmiş yıllara ait vergi borcu var mı, tapudaki satış değeri ne kadar, verilecek ilk emlak vergisi beyannamesi gibi detaylar hayati önem taşır.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta gayrimenkulün tapudaki değeridir. Gayrimenkulün iktisap yani edinme tarihinden itibaren dört yıl içinde elden çıkarılmasından sağlanan kazancın ‘değer artış kazancı’ olarak beyan edilmesi ve gelir vergisinin ödenmesi gerekiyor. Satın aldığı gayrimenkulü dört yıl içinde elden çıkarmayı düşünenlerin, maliyet bedeline esas olan alış bedelini düşük göstermemelerinde yarar var. Aksi halde alınan mülkün dört yıl içinde satılması sonucunda ortaya gerçeğin de üzerinde bir kar çıkar.
Son olarak gayrimenkul alanların takip eden ilk üç ay içinde emlak vergisi beyannamesi vermeleri gerekiyor.”
Kira artış oranını belirtin
Ev kiralamayı düşünenlere de önerilerde bulunan Haşemoğlu, şunları söyledi:
“Evi görmeden asla kiralamayın. Ev sahibiyle mutlaka kira kontratı yapın. Kontrat yaparken ev sahibiyle yüz yüze olmanız en doğru yoldur. Kira kontratına tapunun fotokopisini de eklemeyi unutmayın. Genellikle kontratlar birer yıllık yapıldığı için her sene kendiliğinden uzar. Bu süre zarfında kontratta yazılmış olan kira artış oranı esas alınır. Bu nedenle yapacağınız kontratta kira artış oranını net olarak yazılmalıdır.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, evde bulunan eksikliklerin sözleşmede net bir şekilde belirtilmesidir. Kiralayacağınız evdeki tüm detayları kontratta belirtmezseniz tahliye esnasında sorun yaşayabilirsiniz.
Son olarak verilen depozito ve yapacağınız masraflara sözleşmede yer verin. Depozito özellikle mal            sahibi için bir güvencedir. Tahliye esnasında kiracı edinimlerini tam olarak yerine getirmiş ise, ev sahibi tarafından alınan depozito kiracıya eksiksiz iade edilir.” 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!