El yapımı yorganlar teknolojiye direniyor

Güncelleme Tarihi:

El yapımı yorganlar teknolojiye direniyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2020 09:08

Hazır yorganların, mesleği bitirme noktasına getirdiğini belirten yorgancılar, el yapımı organik yorganların daha iyi ısıttığını ve geri dönüşüme tekrar kazandırılabildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Ankara Ev Tekstili ve Yorgancılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Temel Çolak, eskiden genç kızların çeyizlerini süsleyen, hemen hemen her evde kullanılan soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi, geleneksel yün ve pamuk yorganların yerini, sentetik malzemelerden üretilen fabrikasyon yorganların almasıyla yorgancılık mesleğinin de unutulmaya yüz tutan mesleklerden biri haline geldiğini söyledi. Özel dikim yorganların yeni nesil tarafından pek rağbet görmediğini belirten Çolak şunları anlattı:

ELEKTRİĞİ ALIR, TERİ EMER

“El yapımı yorgan sağlıklı bir uyku açısından çok önemli. Pamuk ya da yün yorgan vücuttaki elektriği alır, teri emer. Elyaf yorgan teri emmez. El yapımı organik yorganlar geri dönüşüme tekrar kazandırılabiliyor. Yün yıkanır, pamuk yıkanmaz, elyaf yıkanmaz. Fakat fabrikasyon petrol ürünü elyaf ürünlerin geri dönüşümü, yıkanması sağlık açısından çok uygun değil.

KAYIT ALTINA ALINMALI

Merdiven altı çalışanlar mesleğin standardını bilmeden bu işi yapıyorlar ve sektörümüze zarar veriyorlar. Devlet açısından zararı ise, vergi ve prim kayıplarına yol açması. Merdiven altı bu işi yapanları, evlerinde kayıt dışı yorgan diken ev hanımlarını kayıt altına alırsak, mesleklerini standarda uygun sistem dahilinde yürütecekleri için hem gelirleri artar, hem de ileride emeklilik hakkı elde edebilirler.”

ÇIRAK YETİŞMİYOR

Bu işi yapan usta sayısının geçmişe nazaran az olduğunu belirten Çolak, “Günümüzde birçok meslekte olduğu gibi bizim meslekte de çırak yetişmiyor. Yorgancılığın unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasına girmesinin bir diğer sebebi de çırak yetişmemesidir. Eğitim sistemi içerisinde meslek liselerinde yorgancılık mesleğine de yer verilebilir” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!