Eko Bülten

Güncelleme Tarihi:

Eko Bülten
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2006 00:00

Bayram kredisi çekerken dikkat

TÜKETİCİLER Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, tüketici kredisi kullanımlarında "masraf" adı altında bankaların aldığı paranın, tüketicinin cebinden, duyurulan faiz oranlarının en az 2 katı para çıkması anlamına geldiğini savundu. Özer, yaptığı açıklamada, Türkiye’de bankacılık sektöründeki müşteri-banka ilişkilerinin tam olarak rayına oturmaması nedeniyle, bazı konuların tüketici aleyhine suistimal edildiğini öne sürdü. Bu durumun özellikle, bayram kredisi gibi düşük miktardaki kredi taleplerinde net bir şekilde ortaya çıktığını anlatı.

TMO mısır kotasını özele bıraktı

TOPRAK Mahsulleri Ofisi (TMO), bu yıl mısır ithal etmeyerek 93 bin ton olan AB mısır kotasını özel sektöre bırakma kararı aldı. Türkiye Yem Sanayicileri Birliği, Türkiye Süt Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği temsilcileri, yem sanayicileri, geçen hafta Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve TMO temsilcileriyle bir toplantı yaparak, artan hammadde fiyatları nedeniyle çok sıkıntı yaşadıklarını belirttiler. Özellikle mısır ve kepek başta olmak üzere hammadde temininde güçlük çektiklerini belirten yem sanayicileri, üreticilerin halen kilogramı 35 Ykr’den satılan mısırın fiyatlarının 40 Ykr’ye kadar çıkacağı hesabıyla mısır satmadıklarını, depolarda beklettiklerini belirttiler.

Afetzede çiftçiye destek kolaylaşacak

TÜRKİYE’DE, mevcut mevzuatın afetlerden zarar gören çiftçilerin zararlarının karşılanmasında yetersiz kalması ve afet zararlarının karşılanması için gerekli kaynağın sağlanamaması nedeniyle, afetzede çiftçiye devlet yardımının kolaylaştırılması amacıyla yeni düzenleme yapılıyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, "Doğal Afetlerden Zarar Gören Muhtaç Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun" başlığı ile hazırladığı taslağı, kurum içi görüşe açtı. Doğal afetler nedeni ile tarımsal üretim imkanları önemli ölçüde bozulan muhtaç çiftçilere devlet tarafından yapılacak yardıma ilişkin usul ve esasları belirleyen kanun taslağı ile ilk kez "muhtaç çiftçi ve çiftçi" tanımı da yapılırken, "Mal sahibi, kiracı, yarıcı veya ortakçı olarak devamlı veya en az bir üretim dönemi veya yetiştirme devresi tarımsal üretim yapan gerçek kişi" çiftçi sayılacak. Taslakta, doğal afetin tanımı da genişletiliyor.

İhale iptal edildi

Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin tadilat işi ihalesinde, 1 Ocak 2006 tarihinde iptal kararı alındı. 14 Aralık 2006 tarihinde yapılacağı belirtilen ihale, proje değişikliği nedeni ile idare tarafından iptal edildi.

ÖTV genel tebliği

Maliye Bakanlığı, yeminli mali müşavir üretim raporlarının verilme süreleri ve bildirimlerini yeniden düzenledi. Satın alınan malların, tecil tarihini takip eden ay başından itibaren 12 ay içinde imalatçı tarafından üretiminde kullanılması zorunlu olacak.

AR-GE’ye ayrılan para rekabet gücünü arttırır

TÜBİTAK Başkan Vekili Nüket Yetiş, hangi ülke milli gelirden ar-ge’ye fazla pay ayırıyorsa o ülkenin rekabet gücü yüksek ülke haline geldiğini söyledi. Prof. Dr. Yetiş, TÜBİTAK’ta düzenlenen "TÜBİTAK Sanayi Yenilik ve Ar-Ge Günü"nde yaptığı konuşmada, bir ülkede gelişmenin motorunun sanayi, üretim ve özel sektör olduğuna işaret etti. Yenilik, bilim ve teknolojinin ülkelerin kalkınmasında büyük rol oynadığını belirten Prof. Dr. Yetiş, "Artık görülüyor ki iddialı olan tüm ülkeler, bilim ve teknolojiyi en öne çıkarmış ülkeler. Ülkemizde de bu alan, eskisine göre çok fazla dikkat çekmeye başladı" diye konuştu. "Hangi ülke milli gelirden ar-ge’ye fazla para ayırıyorsa o ülkenin rekabet gücü daha yüksek oluyor" diyen Prof. Dr. Yetiş, şöyle devam etti: "Yatırımı, insana, eğitime, bilgiye yaparak bugün ürettiğinizin 4 katını üretmek hiç de zor değil. Biz, inovasyon yarışında gerideyiz. Ulus olarak yeniliğe açığız. Genç bir nüfusa sahibiz, ama hala bunları kullanamıyoruz."

AOÇ’den kiralık kurban satış alanı ve lokanta

ATATÜRK Orman Çiftliği (AOÇ) Müdürlüğü, kurban satış alanı ve lokanta kiraya vermek üzere ihale açtı. AOÇ, mülkiyeti müdürlüğe bağlı kadastronun 34 numaralı parselinde bulunan arazi üzerindeki lokantayı kiraya verecek. Üst katında 141,68 metre kare kapalı alanı, üzeri sundurmalı 100 metre kare açık alanı ile alt katında 82 metre kare kapalı, 8 bin 100 metre kare açık alanı bulunan lokanta kiraya verilecek. Muhammen bedeli aylık 16 bin YTL olarak belirlenen ihalede katılımcılardan 11 bin 520 YTL tutarında geçici teminat bedeli alınacak. Söz konusu ihalenin kati teminatı ise 11 bin 520 YTL olarak açıklandı.

KURBAN SATIŞ ALANI Öte yandan AOÇ Müdürlüğü, kurban satış alanı da kiraya verecek. Buna göre mülkiyeti AOÇ Müdürlüğüne ait kadastronun 5 ve 19 parsellerinde kayıtlı ve daha önce de kurbanlık satış yeri olarak kullanılan alanlar kiraya verilecek. Muhammen bedeli 54 bin YTL olan ihalede katılımcılardan 11 bin YTL tutarında geçici teminat bedli alınacak. Söz konusu ihalede kati teminat ise ihale miktarı kadar olacak.

İHALE ŞARTLARI Kira ihaleleri, 14 Aralık 2006 tarihinde saat 14.00 ile 15.00 arasında AOÇ Müdürlüğünde "kapalı zarf usulü" ile yapılacak. İhalelere katılmak isteyenler, teknik şartnameyi her iş için ayrı bedel ödeyerek AOÇ Müdürlüğü Ticaret Şubesinden temin edebilecekler.

Kırtasiye ithalatında gözetim belgesi kararı

ARALARINDA
okul ve büro malzemeleri, okul defterleri, not defterleri, mektupluk bloknotlar ve hatıra defterleri gibi okul malzemeleriyle alafranga tuvaletlerin oturak ve kapaklarının da bulunduğu malların ithalatı ülke ayrımı yapılmaksızın gözetim belgesiyle yapılacak. Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın İthalatta Gözetim Uygulamasına ilişkin 4 ayrı tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğlerle, okul ve büro malzemeleri, okul defterleri, not defterleri, mektupluk bloknotlar ve hatıra defterleri ithalatında ton başına 4 bin dolarlık CIF kıymetin altında birim kıymeti olanların ithalatında ileriye yönelik olarak ülke ayrımı yapılmaksızın gözetim uygulaması yapılacak. Ayrıca alafranga tuvaletlerin oturak ve kapaklarının ithalatında da ton başına 5 bin dolarlık CIF kıymetin altında birim kıymeti olanların ithalatında ileriye yönelik ülke ayrımı yapılmaksızın gözetim uygulaması yapılacak. Söz konusu ürünler ancak Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca düzenlenecek gözetim belgesiyle ithal edilecek.

TİGEM gübre ihalesi açtı

TARIM
İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), toplam 105 bin litre yüzde 6’lık sıvı çinko sülfat gübresi almak üzere ihale açtı. Kapalı zarf usulü ile TİGEM’de yapılacak olan ihaleye katılmak isteyenler teknik şartnameyi mesai saatleri içinde, Genel Müdürlük Ticaret Dairesi Başkanlığı’ndan bedelsiz olarak temin edebilecekler. Teknik şartnameye göre hazırlanacak olan teklif mektupları ise 13 Aralık 2006 tarihinde saat 14.30’a kadar TİGEM Genel Evrak Servisi’ne verilecek. Söz konusu ihalede istekliler teklif tutarının en az yüzde 3’ü oranında geçici teminat verecekler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!