Eko Bülten

Güncelleme Tarihi:

Eko Bülten
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2006 00:00

Haberin Devamı

İş gücü maliyeti yüzde 12 arttı

TÜRKİYE İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) 2005 Yılı "Çalışma İstatistikleri ve İşgücü Maliyeti Araştırması"nın sonuçlarına göre, 2005’de çalışılan saat başına işgücü maliyeti nominal olarak yüzde 10.74, işgücü maliyeti ise ortalama yüzde 9.51 oranında artış gösterdi. Çalışılan saat başına ortalama işgücü maliyetinde yüzde 2.37, işçi başına yıllık ortalama işgücü maliyetinde ise yüzde 1.23 oranlarında reel artış meydana gelen 2005 yılında istihdamda ise yüzde 3.0 oranında büyüme yaşandı. Araştırmaya göre 2005’te çalışılan saat başına brüt giydirilmiş ücret yüzde 1.16, çalışılan saat başına net giydirilmiş ücret yüzde 1.73 oranında reel artış kaydetti. Öte yandan, 2005 yılında toplu iş sözleşmesi uygulayan işyerlerindeki istihdamın genel değişim eğilimine bakıldığında, 2005 Aralık ayında, Ocak ayına göre istihdamda yüzde 3 oranında artış tespit edildi. Türk ekonomisinin 2005 yılında uluslararası rekabet gücünün zayıfladığı belirtilen araştırmada, Uluslararası Yönetim Geliştirme Enstitüsü’nün (IMD) 2006 Dünya Rekabet Gücü Sıralaması’nda Türkiye’nin 2005 yılında 60 ülke içinde 3 sıra gerileyerek 51’inci sıraya indiği hatırlatıldı.

TOKİ’den 558 adet ihale

TOPLU Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı, Düzce’de 588 adet konut, sosyal donatı, altyapı ve çevre düzenlemesi işleri için ihale açtı. Buna göre Düzce’ye 588 adet konut, 1 adet ticaret sağlık ve yönetim merkezi, kreş, cami ile adaiçi altyapı, genel altyapı ve çevre düzenlemesi inşaatları yaptırılacak. İhale, 11 Aralık 2006 tarihinde saat 14.00’de TOKİ’de "açık ihale usulü" ile gerçekleştirilecek. Yer tesliminden itibaren toplam 330 günlük süreyi kapsayacak olan işin ihalesine tüm istekli firmalar katılabilecek. İhalede yerli istekliler lehine yüzde 15 oranında fiyat avantajı uygulanacak. Söz konusu konutlar tünel kalıp sistemi ile 1’er adet ticaret sağlık ve yönetim merkezi, kreş ve cami ise konvansiyonel kalıp sistemi ile gerçekleştirilecek. Konut, sosyal donatı, adaiçi ve genel altyapı ile çevre düzenlemesi inşaatlarına katılmak isteyenler teknik şartnameyi, bedeli mukabili TOKİ’den temin edebilecekler.

60 firmaya Turquality sertifikası

DIŞ Ticaret Müsteşarlığınca gerçekleştirilen Marka Geliştirme Programı Turquality kapsamında markalaşma eğitimi alan ihracatçı 60 firmanın orta ve üst düzey yöneticisine, "Turquality Sertifikası" dün Sheraton Otelinde düzenlenen törenle verildi. Sertifika töreninde konuşan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, markalaşmanın öneminin gün geçtikçe daha iyi anlaşıldığını belirterek, "Hedefimiz büyük. 10 yılda 10 dünya markası yaratacağız" dedi. 9. Dış Ticaret Haftası’nın dün sabah düzenlenen törenle başladığını ve başarılı ihracatçıların ödüllendirildiğini hatırlattı. Dış ticarette markalaşmanın önemine işaret eden Tüzmen, bu kapsamda Koç ve Sabancı üniversitelerinin işbirliğiyle ihracatçı firmaların orta ve üst düzey yöneticilerine 5 ay boyunca markalaşma konusunda eğitim verildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Alınmayacak vergi 8.9 milyar

Başta Kurumlar ve Gelir Vergisi Yasası olmak üzere çeşitli vergi yasalarıyla, bazı mükellef ve işlemler için uygulanan, indirim, istisna ve muafiyetler yüzünden alınamayacak olan vergi miktarı 2007 yılı için 8.9 milyar YTL olarak belirlendi.

Bina maliyetleri yüzde 20 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bina inşaat maliyet endeksinin bu yılın üçüncü üç aylık dönemine ilişkin sonuçlarını açıkladı. Bina inşaat maliyetleri, bu yılın üçüncü üç aylık dönemi itibariyle geçen yıla göre yüzde 20.9 oranında arttı.

Haberin Devamı

EGO borcuna karşı gayrimenkul önerdi

ELEKTRİK üretiminde kullanılan doğalgazdan dolayı, BOTAŞ’a borçlu kamu kuruluşlarının başını EÜAŞ çekerken, EGO’nun da önemli tutarda borcu bulunuyor. Bu arada EGO’nun borçlarına karşılık gayrimenkul teklifinde bulunduğu, BOTAŞ’ın ise bu öneriyi değerlendirdiği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre son olarak BOTAŞ, alacakları ve finansmanda yaşadığı sorunlara ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’e bir mektup gönderirken, özellikle büyük rakamlara ulaşan EÜAŞ’dan alacaklarının tahsiline yönelik çözüm bulunmasını istedi.

KREDİ LİMİTLERİ DOLMAK ÜZERE Ayrıca EÜAŞ ve EGO başta olmak üzere gaz bedellerinin tahsilinde zorlanan BOTAŞ’ın, oluşan nakit sıkıntısını aşabilmek için bankalardan kullandığı kredilerin tutarının da önemli rakamlara ulaştığı, kredi limitlerinin dolmak üzere olduğu, buna çözüm bulunmaması durumunda, doğalgaz ithal bedellerinin ödenmesinde kredi kullanımında da zorluk yaşanabileceği ifade ediliyor.

BOTAŞ’A 2 MİLYAR YTL LAZIM

Yönetim Kurulunun Kasım ayı için doğalgaza zam teklifinde bulunup bulunmayacağı, Bakanlığın olası teklife olur verip vermeyeceği ise önümüzdeki saatlerde belli olacak. BOTAŞ’ın, 2007 yılı içinde ödemesi gereken kısa vadeli kredi borçları için 2 milyar YTL’nin üzerinde finansmana ihtiyaç duyacağı belirtiliyor. Bunun yanında gerekli fiyat ayarlamalarının yapılmaması durumunda da 1,5 milyar YTL’ye yakın zarar edeceği ifade edilen şirketin, 0,5 milyar YTL düzeyinde de yatırıma ihtiyacı bulunuyor.

Haberin Devamı

Alışveriş merkezleri için organ bağışı genelgesi

SAĞLIK Bakanlığı, alışveriş merkezlerinde sağlık personeli görevlendirilmesi ve organ bağışlamak isteyen vatandaşların bağışlarının kabul edilmesi gerektiğini açıkladı. Sağlık Bakanlığı’nın, "Organ Bağış Haftası" nedeniyle yayınladığı genelgede, tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıkların, tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de önemli sağlık sorunlarından biri olduğu belirtildi. Genelgede organ nakli konusunda uluslararası düzeyde bilgi ve beceriye sahip bilim adamları ve gelişmiş teknolojiye sahip nakil merkezleri bulunmasına rağmen Türkiye’de organ nakli hizmetlerinde henüz istenilen düzeye ulaşılamadığı kaydedildi. Genelgede, Organ Nakli Haftası’nın, tüm illerde etkin, verimli ve halka ulaşabilen faaliyetlerle değerlendirilmesinin planlandığı belirtilirken, etkinliklerdeki amacın, halkın ve sağlık personelinin organ bağışı ve organ nakli konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi olduğu bildirildi. Hafta boyunca konu ile ilgili şu etkinliklere yer verilecek:

İldeki tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına ve okul, terminal, metro, spor salonları, tiyatrolar vb. gibi halkın görebileceği uygun yerlere konu ile ilgili afişler asılacak.

Şehrin caddelerine ve halkın görebileceği yerlere asılmak üzere, her ilde mutlaka organ nakli ile ilgili sloganların ve cümlelerin yer aldığı bez afişler il imkanları içerisinde hazırlatılacak, asılacak.

Milli Eğitim Müdürlüğü ile irtibata geçilerek lise, meslek lisesi vb. öğrencilerine organ nakli ile ilgili eğitim verilecek.

Hastanelerde tüm sağlık personeline yönelik konferans, toplantı vb. düzenlenecek.

Konu ile ilgili olarak radyolarda, gazetelerde, dergilerde yerel televizyonlarda vb. haberlerin çıkması sağlanacak.

Sağlık kurumlarında ve halkın kolay ulaşabileceği büyük alışveriş merkezleri vb. yerlerde sağlık personeli görevlendirerek organ bağışında bulunmak isteyenlerin bağışlarının kabul edilip Organ Bağış Belgesi verilecek.

Romen Bakan Türk müteahhitleri çağırdı

ROMANYA Ulaştırma, İnşaat ve Turizm Bakanı Radu Mircea Berceanu, Türkiye’nin Romanya için çok önemli bir partner olduğunu vurgulayarak, "Önümüzdeki 10-15 sene içerisinde planladığımız büyük inşaatlara Türk inşaatçıları davet ediyorum. İş hacmi büyük olacak" dedi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ı dün ziyaret eden konuk Bakan Berceanu, ticaret hacmi konusunda Romanya’nın AB ülkeleri dahil edildiğinde Türkiye’nin dördüncü, tüm ülkeler içinde ise ilk sırada yer alan bir partner olduğunu kaydetti. Ticaret hacmini önümüzdeki yıllarda 5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Barceanu, Romanya’da Türk yatırımcıların sayısının giderek arttığını ve bunların faaliyetlerinden memnun olduklarını söyledi.

3 BİN KİLOMETRE OTOBAN YAPACAĞIZ: Berceanu, gelecek 10 yıl içinde 3 bin kilometrelik otoban yapmayı planladıklarını, ayrıca diğer karayolları ile demiryollarının elden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Söz konusu yatırımlar için 2007-2013 yılları arasında AB’den 30 milyar Euro destek alacaklarını kaydeden Berceanu, buna ülkenin ayıracağı bütçenin de ekleneceğini kaydetti. Berceanu, iki ülke ilişkilerini büyümeye devam edeceğini belirterek, "Böylece, Türkiye, AB’ye katıldığında biz çok eski bir partner olacağız" diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK TİCARET ORTAĞI:

Bakan Yıldırım ise, burada yaptığı açıklamada, Türkiye ile Romanya arasında iyi seyreden siyasi ilişkilerin ekonomik alanda da kendisini gösterdiğini, iki ülke arasındaki ticaretin hızla arttığını ifade etti. Yıldırım, iki ülke arasında 2005 yılında 1 milyar 781 milyon dolar ihracat, 2 milyar 268 milyon dolar ithalat olmak üzere 4 milyar doları aşan ticaret hacminin gerçekleştiğini, Romanya’nın Güneydoğu Avrupa’da Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olduğunu kaydetti.

Başkent Elektrik için 28 ön yeterlilik

TÜRKİYE Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye ait Başkent, Sakarya ve İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım şirketlerinin özelleştirilme ihalelerinde, ön yeterlilik kriterlerini karşılayabilen şirketler belli oldu. İhaleler için önyeterlilik alan şirketlerin listesini açıklayan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), ortak girişim grupları da dahil 82 ön yeterlilik verildiğini açıkladı. Başkent Elektrik Dağıtım için ortak girişim grupları da dahil 28 ön firma ve ortak girişim grup ön yeterlilik aldı. Ön yeterlilik alan şirketler şöyle:

"Enka İnşaat ve Sanayi, Doğan Şirketler Grubu, Saray Halı, Kantur Akdaş İnşaat ve Ticaret Ortak Girişim Grubu, EnBW Energie Baden-Württemberg AG, E.ON Energie AG, Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi, Enerjisa Enerji Üretim, Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret, Akenerji Elektrik Üretim, Enel S.p.A., Zorlu Enerji Elektrik Üretim, Nurol Holding, İberdrola S.A.-Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret Ortak Girişim Grubu, Park Holding, Eren Holding, Hema Endüstri, Yüksel İnşaat, Barmek Holding, AES Amsterdam Holdings B.V., Novosibirskenergo Enerji ve Elektrifikasyon Halka Açık, Eksim Dış Ticaret-Kuveyt Türk Katılım Bankası Ortak Girişim Grubu, Ic-İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret, Prisma Energy Global Services Limited, Gama Enerji-General Elektrik Ticaret ve Servis Ortak Girişim Grubu, Suez-Tractebel Enerji Ticaret."

Kamu yatırımları fren yaptı

KAMU sektörünün geçen yıl reel olarak yüzde 37.8 oranında artan yatırımlarındaki büyüme hızı bu yıl yüzde 1.2’de kaldı. Türkiye genelindeki toplam yatırım harcamalarının 121.1 milyar YTL olarak gerçekleşmesi beklenen bu yıl kamu sektörü yatırımları 27.8 milyarda kalırken, özel sektör yatırımları ise 93.3 milyara YTL’ye çıkacak. 2007 yılında ise kamu yatırımlarında reel olarak yüzde 5.8, özel yatırımlarda da yüzde 6 artış yaşanması hedefleniyor.

Doping kontrol merkezi için cihaz satın alınıyor

GENÇLİK ve Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Doping Kontrol Merkezi için yeni cihazlar satın alıyor.

Kamu İhale Bülteninde yer alan duyuruya göre, Genel Müdürlük, Merkez için üç kalem doping kontrol cihazı, bir adet kan ürünleri analiz sistemi, bir adet yüksek performans sıvı kromatografisi-tandem kuadropol kütle sperktrometresi sistemi ve 1 adet gaz kromatografisi-yakma ünitesi-izotop oranı kütle spektrometresi sistemi için ihaleye çıktı. Doping kontrol cihazları alım ihalesi, 11 Aralık’ta yapılacak. Cihazlar, 26 Aralık 2006 tarihinde de Hacettepe Üniversitesi Türkiye Doping Kontrol Merkezine teslim edilecek.

Haberin Devamı


Beypazarı’nın bayram yoğunluğu

BEYPAZARI’ Ramazan Bayramı süresince yaklaşık 25 bin kişinin ziyaret ettiği bildirildi. Beypazarı Belediye Başkanı Mansur Yavaş, ilçenin tarihi konakları, doğal güzellikleri, termal tesisleri ve turistik mekanlarıyla dinlenmek isteyenler için ideal bir turizm merkezi olduğunu belirtti.

Beypazarı’nın Ramazan Bayramı süresince özellikle yerli turistlerin gözdesi olduğunu ifade eden Yavaş, bu sürede ilçeyi yaklaşık 25 bin kişinin ziyaret ettiğini kaydetti. Yavaş, Ramazan Bayramı’nın ilçede adeta festival havasında geçtiğini belirterek, daha çok sayıda insanı Beypazarı’nda ağırlamak için çalışmalarını sürdüreceklerini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!