Eko Bülten

Güncelleme Tarihi:

Eko Bülten
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2006 00:00

Haberin Devamı

Bayramın son gününde AŞTİ’den bin 500 otobüs geçti

RAMAZAN Bayramı tatilinin sona ermesiyle birlikte dönüş yoğunluğunun yaşandığı Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminaline (AŞTİ) bugün giriş-çıkış yapan otobüs sayısının 1500’ü aştığı bildirildi. AŞTİ yetkililerinden alınan bilgiye göre, bayramın son gününde AŞTİ’deki yoğunluk da arttı. Normal günlerde, yakınlarını yolcu etmek için gelenlerle birlikte 100-150 bin arasında kişinin kullandığı AŞTİ’de, bugün bu sayının yaklaşık 200 bine ulaştığı belirtildi. Otobüs terminaline normal günlerde binin üzerinde otobüs girişinin olduğunu belirten yetkililer, otobüs firmalarının vatandaşların taleplerini karşılamak için ek seferler düzenlediklerini, ek seferlerle birlikte bugün otobüs sayısının 1500’ü aştığını kaydettiler. Yoğunluk nedeniyle gerekli önlemlerin önceden planlanarak alındığını ifade eden yetkililerin verdiği bilgiye göre, AŞTİ’de güvenliği 200 personel sağlıyor. Güvenlik görevlilerinin, giriş ve çıkış denetimlerinin yanı sıra AŞTİ içerisinde de devriye gezerek, olası asayiş olaylarını engellemek için görev yaptıkları belirtildi.

Sertifikaya dayalı ilk  kooperatifçilik eğitimi

GAZİ Üniversitesi Kooperatifçilik Araştırma ve Uygulama Merkezi (KOOP-MER), Türkiye’de ilk defa "Sertifikaya Dayalı Kooperatifçilik Eğitim Programı" başlattı.Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, "Sertifikalı Kooperatifçilik Eğitimi", KOOP-MER Merkez Danışma Kurulu Üyesi olan ilgili bakanlıklar, TRT, Kooperatif Üst Örgütleri ve Sendikalarla iş birliği içinde yürütülecek. Eğitim, lise ve dengi meslek okulu mezunları, yüksek öğretim mezunu birim kooperatif ve üst örgütlerin yöneticileri ile gönüllü katılımcılara yönelik olacak ve "Kooperatifler ve işletmecilik", "Küreselleşme ve Kooperatifçilik", "Kooperatiflerde Muhasebe", "Kooperatifler Hukuku" ve "Kooperatiflerde Bilgisayar Uygulamaları" gibi dersleri içerecek. G.Ü öğretim elemanları tarafından yürütülecek dersler, Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesinde 30 Ekim Pazartesi günü başlayacak. Programa, aynı gün saat 17,00’ye kadar kayıt yaptırılabilecek.

Bakan Coşkun Almanya’da

Sanayİ ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Vakfı tarafından düzenlenen "Moda, Ev Tekstili ve El Sanatları Fuarı" yanında, "Otomotiv ve Yan sanayi Sektörü İş Gezisi"ne iştirak etmek üzere bugün Almanya’da olacak.

Microsoft’tan kampanya

Microsoft, Windows Vista ve 2007 Office yazılımlarına ücretsiz veya indirimli yükseltme yapabilmesi için üreticilerle iş birliğine gidiyor. 26 Ekim-15 Mart tarihleri arasında alışveriş yapan tüketiciler bu ürünlere bedava ya da indirimli geçiş yapabilecek.

Haberin Devamı

TİGEM’de iştirake son başvuru bugün

TARIM İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Bala Tarım İşletmesi’nde Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı doğrultusunda, özel sektör tarım yatırımcıları ile ortaklık kuracak. TİGEM’in iştirakte bulunma oranı yüzde 15’den aşağı, yüzde 25’den yukarı olmayacak. Şirket, tarımsal üretim ve verimliliği artırmak üzere TİGEM’in amaç ve faaliyet konularında üretim yapacak. Ayrıca üretimin gerektirdiği işleme tesisleri kuracak ve pazarlama faaliyetlerinde bulunacak. Çiftlik turizmi gibi doğrudan kuruluş amacı dışındaki faaliyetlerden kaçınacak ve ilgili üretim konularında monopolleşmeye meydan vermeyecek. TİGEM’e ait tesisler ve varlıklar, ayni sermaye olarak konulmaksızın, iştirak edilmek suretiyle kurulacak şirkete kiralanacak ve elde edilecek kira bedeli TİGEM’e sermaye katkısı olarak kabul edilecek. Söz konusu işte toplam kira süresi 30 yıl olarak belirlendi. Proje sahipleri hazırlamış oldukları, proje ve fizibilite raporlarını, bugün saat 17.00’ye kadar TİGEM Genel Evrak Servisi’ne verecekler. Yeterlilik alan ve ortaklık adayı seçilen istekliler, ortaklık projelerinde gerçekleştirmeyi düşündükleri yatırım miktarının yüzde 1’ini geçici teminat olarak yatıracaklar.

Dargelirlilerde kış telaşı başladı

YAZ aylarında başta meyve-sebze olmak üzere yaşanan bolluğun yaklaşan kış ayları ile azalması, bunun yanı sıra aile bütçesine eklenen okul, kışlık gıda ve yakacak gibi masraflar tüketicileri düşündürmeye başladı. Dargelirli ailelerin kışlık yiyeceklerini hazırlama telaşı ek külfeti beraberinde getirirken, kışlık salçasını kendisi yapan ailelerin 10 kilo salça için yaklaşık 110 kilo salçalık biber alması gerektiği ifade ediliyor. Yapım masrafları da dahil salça yapımı için yapılan harcama 50 YTL’yi buluyor. Salçanın yanı sıra kışlık yiyecek ihtiyacını karşılamak isteyen ailelerin dondurucuda saklanan ürünler, turşu, ev konservesi, meyve-sebze kurutma işlemleri de bu aylarda yoğunlaşıyor. Kış aylarında ısınmak için odun ve kömür kullanan ailelerin 25 kiloluk torbalarda satılan pres kömürlerden 1 ton almaları halinde 260 YTL, 1 ton meşe odunu için de yaklaşık 220 YTL ödemesi gerekiyor. Kışlık giyecek kalemlerinin eklenmesi ile de zorluk yaşayacak dargelirli ailelerin "dert ayı" diye adlandırdığı eylülde harcamaları kira dışında aylık kazanımlarının 4-5 katına çıkabiliyor.

Eğitime destek kurultayı bu yıl Eskişehir’de

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer’in eşi Semra Sezer’in himayesinde başlatılan "Ulusal Eğitime Destek Kampanyası" kapsamında bu yıl 4’üncüsü gerçekleştirilecek Eğitim Kurultayı, 30 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında Eskişehir’de yapılacak. Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı’nın eşi Şükriye Çalışıcı, öğretmenevinde düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in eşi Semra Sezer’in 2001 yılında Ulusal Eğitime Destek Kampanyası başlattığını belirterek, kampanyanın etkinliklerini değerlendirmek için her yıl bir kurultay düzenlendiğini anımsattı. Semra Sezer’in, kendisini arayarak birçok ilin kurultay için gönüllü olduğunu, ancak Eskişehir’in çalışmalarının beğenildiği için etkinliğin bu ilde yapılmasının uygun görüldüğünü söylediğini ifade eden Çalışıcı, "Semra Sezer’in lise yıllarının Eskişehir’de geçmesinden dolayı bu kente özel bir ilgisi var. Kurultaya, her ilden 1 öğretmen ve 2 kursiyer de katılacak. Bu yıl Eskişehir’e 81 ilden 500’e yakın misafir gelecek" dedi.

Tarım mevzuatı için en az 10 yıl gerekli

TÜRKİYE Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, "AB’nin tüm mevzuatının yarısını tarım mevzuatının oluşturduğu düşünülürse, Tarım Dosyasının en hızlı bir biçimde işletilmesi durumunda bile en az 10 yıl gerektiğini" söyledi. Yetkin, Türkiye’nin AB üyeliği macerasının, daha önce hiçbir aday ülkenin yaşamadığı koşullarda başladığını ve devam ettiğini kaydetti. Geçtiğimiz günlerde şekillenen 2007-2013 yıllarını kapsayan AB bütçesi çerçevesinde Türkiye’nin AB’den yıllık ortalama 1 milyar Euro’luk yardım almasının öngörüldüğünü belirten Yetkin, şöyle konuştu: "Yalnızca tarım sektörünün yapısal uyumu açısından yıllık 11.3 milyar Euro gerektiği düşünülürse, tarım sektörünün AB’ye uyum sağlayacak şekilde yeniden yapılandırılmasının "bir hayal olduğu ortaya çıkar."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!