Ebeler sezaryen doğum istemiyor

Güncelleme Tarihi:

Ebeler sezaryen doğum istemiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2011 00:00

Dünya Ebeler Günü, çeşitli etkinlikler kutlanırken, ebeler doğal yoldan normal yolla doğuma dikkat çekmek amacıyla Ankara’da yürüyüş yaptılar. Uzmanlar da, son yıllarda sezaryenle doğumun artış gösterdiğini belirtirken, normal doğumun daha sağlıklı olduğunu bildiriyor.

ANKARA’da bir araya gelen ebeler, sezaryenle değil, doğal yoldan doğumun sağlıklı olduğuna dikkati çekmek amacıyla yürüdü.

5 Mayıs Dünya Ebeler Günü’nde gerçekleştirilen yürüyüş için çeşitli illerden gelen ebeler, Ankara Üniversitesi Rektörlük binası önünde toplandı.

“Ebeler çoğalsın sezaryen azalsın”, “Ebelik yasası istiyoruz”, “Aile ebesi istiyoruz” yazılı balon taşıyıp aynı içerikli tişörtler giyen ebeler, sloganlar eşliğinde Anıtkabir’e doğru yürüyüşe geçti.

İhtiyacımız fazla

Türk Ebeler Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nazan Karahan, Anıtkabir’in Tandoğan girişinde yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF ve Uluslararası Ebelik Konfederasyonunun (ICM) 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü’nü “Dünyanın ebelere şimdi he zaman oduğundan daha fazla ihtiyacı var” teması ile kutladığını anlattı.

Kutlamalar çerçevesinde tüm dünyada ebeler ve kadınlarca “doğal doğum yürüyüşü” yapıldığını ifade eden Karahan, çocuk sağlığı açısından daha sağlıklı ve kendi sürecinde ilerleyen normal doğumun teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.
Karahan, sezaryenin bir doğum yöntemi değil, gerekli olduğunda başvurulması gereken bir müdahale yöntemi olduğunu vurgulayarak, normal doğumda kanama, enfeksiyon, organ ve doku hasarı gibi risklerin daha düşük olduğuna işaret etti.

Endikasyon yoksa normal doğum olmalı

SEZARYENLE doğum oranlarının ülkemizde giderek arttığını ifade eden HŞ klinik Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu da normal doğum tavsiyesinde bulundu. Ülkemzide sezaryenle doğum oranının son yıllarda büyük artış gösterdiğini belirten Şatıroğlu, “Bir şehrin itfaiye departmanını düşünün. Bunu her zaman kullanır mısınız? Hayır, ancak yangın olduğu zaman çağırırsınız; itfaiye gelir ve yangını söndürür. Sezaryen de böyledir” dedi.

İsteğe bağlı sezaryenlerin artmasıyla birlikte enfeksiyon, kanama gibi risk faktörlerinin de ortaya çıktığını ifade eden Şatıroğlu, herhangi bir endikasyon olmaksızın sezaryen doğum yapılan hastanın riske atıldığını dile getirdi.

Sezaryen sonrası ağrılar

Normal doğumun öncelikli olarak tercih edilmesi gerektiğine işaret eden Şatıroğlu, “eğer çocuğun çıkış noktası karın bölgesi olsaydı orada bir fermuar olurdu ve biz rahatlıkla alırdık. Kesinlikle bir endikasyon durumu yoksa normal doğum yapılmalı. Kadınlarımız sezaryene çok meyilli acı çekmeyeceklerini düşünüyorlar, oysa sezaryen sonrası ağrılar oldukça yoğun oluyor. Hekimin anneyi bu konuda bilgilendirmesi ve risk faktörlerini paylaşması gerekir” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!