E-kitapta ticaret altyapısı bir yılda Avrupa’yı yakaladı

Güncelleme Tarihi:

E-kitapta ticaret altyapısı bir yılda Avrupa’yı yakaladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2011 00:00

Türkiye e-kitapla tanışmanın birinci yaşını kutlarken, İdefix Genel Müdürü Mehmet İnhan, “Teknolojik ve e-ticaret alyapısı olarak en ileri ülkeler seviyesinde olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim” dedi.

Haberin Devamı

AVRUPA ve Amerika’da yeni çıkan  kitaplarla birlikte e-kitaplarının da satışa sunulması bir rutin hale gelirken, Türkiye bu sektörde henüz birinci yaşını kutluyor. Yayıncılık dünyasında yeni bir devir açan e-kitap teknolojisi sayesinde  hem sevilen eserlere her tür ortamda ulaşım mümkün oluyor hem de kitap basılı  fiyatından daha ucuza alınabiliyor.
Türkiye’de e-kitap sektörünü yaratan İdefix’in genel müdürü Mehmet İnhan,  Türkiye’de dijital yayıncılığı başlatan  adımı atmış olmanın kendileri için gurur kaynağı olduğunu söyledi. İnhan,  İdefix’in e-kitap platformu e-ink readerlar, iPad, iPhone ve Android tabanlı  tablet ve mobil cihazları destekleyecek bir teknoloji altyapısına sahip olduğunu ifade etti.
Kullanıcı dostu çözüm
Müşterinin satın aldığı e-kitap’ın sanal kitaplığına kaydolduğunu ve  kitaba dilediği cihazdan dilediği zaman erişip okuyabildiğini anlatan İnhan, “Bu  kapsam ve esneklikte, cihaz ve platformdan bağımsız, kullanıcı dostu bir çözüm  dünya ölçeğinde yenilikçi bir yaklaşım oldu.
Yayıncılar açısından da  e-kitaplarının dağıtımını mümkün olan en yaygın biçimde sağlayan bir platform.  Tüm Türkçe e-kitaplara yurtiçi ve yurtdışından anında erişim sağlıyor” dedi.
E-kitap sektörünün çıkış yeri olan Amerika’da e-kitap’ın kitap pazarında  yüzde 7 seviyelerinde, Avrupa’da ise yüzde 3 civarında olduğunu dile getiren  İnhan, “Türkiye’de ise daha istatistik oluşturabilecek bir seviyeden  bahsedemeyiz. Bahsettiğimiz ülkelerde yayındaki e-kitap adedi yüzbinlerle  ölçülüyor. Bizde ise yayıncılık sektörünün bir yılda yayına alabildiği e-kitap  sayısı sadece bin 500”  dedi.
 Basılı kitabı  kaldırmaz
Yazarlar ve çevirmenler açısından e-kitap’ın daha yüksek telif oranları  ve haklarının daha kolay takibi anlamına geldiğinin altını çizen İnhan,  yayıncılar açısından da yeni bir tüketici kitlesine minimal maliyetle ek net  gelir anlamına geldiğini ve bu gerçekler anlaşıldıkça dünyada olduğu gibi  Türkiye’de de e-kitap ve dijital yayıncılığın büyük bir hızla gelişeceğine  inandığını söyledi. “Ancak basılı kitabı tamamen ortadan kaldıracak şeklindeki öngörülere  katılmıyorum” şeklinde konuşan İnhan, şunları söyledi: “Ne yazarın yayıncıya olan ihtiyacı ne de basılı kitaba olan talep  ortadan kalkar. E-kitap belirli bir okur kitlesi için tercih edilen mecra olsa da  dijital ve basılı kitap belirli bir oranda dengeye otururlar.

Haberin Devamı

Yaşanan en büyük sorun sözleşmeler

Haberin Devamı

İnhan, “En önemli darboğazların başında yayıncıların yazar ve çevirmenlerle  olan dijital hak devir sözleşmelerini yenilemede yeterince hızlı davranmamış  olmaları geliyor. İkincisi ise e-kitap dizgi tekniği konusunda deneyimsiz  olmaları. Dijital yayıncılığa başlayan yayıncılar önce çok tereddüt ediyorlar,  basılı kitaplarını olumsuz etkilemesinden, kopyalanmasından çekiniyorlar. Oysa  her e-kitap kişiye ve cihaza özel şifrelenmiş olarak iletiliyor. Yani basılı  kitap üretim ve dağıtımıyla karşılaştırılamayacak kadar sıkı bir koruma altında.  Öte yandan, e-kitap okuru bambaşka bir profile sahip ve sektöre yeni, ek bir  talep yaratıyor. E-kitap yaygınlaştıkça görünmeye başlanan gerçekler bunlar.” diye konuştu

Haberin Devamı

Yayıncılık çok daha ekonomik

E-kitap satışlarının yayıncılar için marjinal maliyeti olmayan bir gelir  kalemi olduğunu dile getiren İnhan, “Kağıt yok, matbaa yok, stok yok, raf ömrü  yok, baskının tükenmesi sorunu yok. Elde edilen gelir sonuçta net bir gelir ve  satışlar arttıkça somut olarak hissediliyor. Bu gerçeği gördükçe artık yayıncılar  yeni kitaplarını hem basılı hem de e-kitap olarak aynı anda yayınlamaya  başladılar” dedi. İnhan, bazı e-kitapların İdefix’te basılı nüshalarından daha çok satabildiğine dikkati çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!