Dr. Bektaş: Her gün 1,5 litre gaz çıkarıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Dr. Bektaş: Her gün 1,5 litre gaz çıkarıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2016 11:05

Dr. Bektaş: Her gün 1,5 litre gaz çıkarıyoruz

Haberin Devamı

Adem YAZICI/ANKARA, (DHA)- İÇ Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş; insanların gaz çıkartmasının hastalık belirtisi olup olmadığı konusuna açıklık getirdi. Bektaş, "Herkesin mide ve bağırsağında bir miktar gaz vardır. Bu gaz, hava yutma ile ve bağırsak bakterileri tarafından oluşur, geğirme ile ağızdan yada makattan dışarı atılır.Normal bir İnsanın günde 15-20 kez, toplamda 1,5 litre gaz çıkarır. En fazla gaz üreten besinler şekerlerdir" dedi.

Normalde beslenme sırasında bir miktar hava yutulduğunu belirten Dr. Atilla Bektaş, "Ancak hızlı içme yada yeme, az çiğnemek, gazlı içecekler, sakız, sigara, gevşek takılmış diş protezi, pipetle yada şişeden içmek gibi durumlarda yutulan hava miktarı artar.İçecekleri bardakla içmek gerekir. Bu gazın büyük kısmı geğirme ile atılırken, bir kısmı bağırsaklara ulaşır. Bağırsak bakterilerinin oluşturduğu gaz ile birleşip makattan atılır" dedi. Oluşan gazın tabiatı olarak kişiden kişiye değiştiğini, en fazla şekerin gaz yaptığını hatırlatan Dr. Bektaş, şu uyarılarda bulundu.

EN FAZLA GAZ ÜRETEN BESİNLER

"Her insanın bağırsağındaki bakteri koleksiyonu farklı olduğundan gazın tabiatı dolayısıyla kokusu kişiden kişiye değişir.Kişide de beslenme düzeni ile gazın tabiatı değişmektedir. Bağırsaktaki bakterilerinin ürettiği hidrojen sülfür miktarı artarsa kötü koku oluşur. En fazla gaz üreten besinler şekerlerdir.Bunların başında Meyve şekeri ve Laktoz gelir. O nedenle laktozsuz süt yada yoğurt tercih edilmeli. Fasulye, karnıbahar,lahana da aynı sorun olurken, patates yerine pirinç tüketildiğinde gaz oluşturmaz. Diğer neden yapay tatlandırıcılardır".

GAZ ÜÇ ŞEKİLDE RAHATSIZLIK VEREBİLİR

Dr. Bektaş, gazın insanlar üzerinde üç şekilde rahatsızlık verebileceğini, bunların ise aşırı geğirme, karın şişkinliği ve aşırı makattan gaz çıkışı olarak tespit edildiğini belirtti. Bektaş, "Bir yiyeceği yuttuğumuzda hava da onunla birlikte gelir. Geğirmek kabalık olarak görülebilir, ancak vücudumuza giren hava bir şekilde çıkmak zorundadır. Eski Roma imparatoru Cladius'un gaz tutmanın sağlığa zararlı olduğunu öne sürerek, ziyafetlerde gaz tutmayı yasaklayan kanun çıkarttığı söylenir. Toplu alanda gaz çıkartmak çoğu kültürde utanç verici kabul edilirken, Çin ve Hint gibi bazı kültürlerde kabul edilebilir bir davranıştır" dedi.

GAZ ÇIKARMA NE ZAMAN BİR HASTALIK BELİRTİSİ

Dr. Bektaş hangi durumlarda gaz çıkartma, geğirme yada şişkinliğin önemli olduğuna açıklık getirdi. Bektaş, "Ancak yeni başlayan ve inatçı gaz önemli olabilir, nedeninin araştırılıp tedavi edilmesi gerekebilir. Karında aşırı şişkinlik hissi, fonksiyonel bağırsak bozuklukları(huzursuz bağırsak sendromu) bazende mide-bağırsak hastalıklarının habercisi olabilir" dedi.

REFLÜ DE GEĞİRME NEDENİ OLABİLİR

Dr. Bektaş, karında şişkinliğin aniden artması durumunda bağırsak düğümlenmesinin akla geldiğini belirterek, "İnatçı gaz yakınması, Laktoz inteloransı, bağırsakta bakterilerin aşırı çoğalması, çölyak hastalığı, yada başka bir ciddi bağırsak hastalığı yönünden araştırılmalıdır. Gaz ve gaza bağlı ağrı günlük aktivitelere engel olduğunda, nedenin araştırılması ve gerekirse tedavi gündeme gelir. Uzun süreli Mide Asidi baskılayıcı ilaç kullanmak, bağırsak gazını arttıracağından gereksiz yere kullanılmamalıdır. Laktoz inteloransı(tahammülsüzlük) varsa laktozsuz süt yada yoğurt tercih edilir. Gaz yapıcı faktör ve besinlerden uzak durulmalıdır. İnatçı ve yeni başlayan gaz yakınmaları araştırılmalıdır. Hiçbir şey bulunamıyorsa psikolojik nedenler akla getirilmelidir." dedi.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!